Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vlaga u kuči


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elena007

14.11.2010. 18:35

Dobar dan!
Zanima me da li vlaga u kući utječe na moje djete. Djete kašlje več 3 mjeseca, pedijatrica kaže da je sve uredu. U kuči sve smrdi po vlagi pa dali bi to mogao biti problem, kome se javiti da se ispita dali ta vlaga utječe na djete. Dali u Hrvatskoj postoji ustanova koja može ispitati da li je ta vlaga štetna.Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

14.11.2010. 21:25

Odakle da se ja bavim građevinskim pitanjima?

Darko Richter, dr. med.

14.11.2010. 21:25

Da nadodam možda korisnu informaciju, jer se svaki dan vozim Ilicom na posao i prolazim pokraj jedne kuće na kojoj piše: Aeris-građevinsko isušivanje. Pokušajte pitati kod njih (www.aeris-zagreb.hr/).
O tome inače ne znam ništa, niti želim da znam, i čudi me da me takve stvari pitate. Ja to u pedijatriji nisam učio, i ovakvo narivavanje zadatka, što bih ja kao pedijatar trebao znati, zapravo je, bezobrazno. Imate oči, uši, mozak i ruke i rješavajte svoje druge probleme bez pedijatra.
Što me niste upitali: da li ta vlaga škodi vašem bračnom životu?
Stvarno neshvatljivo.

JanaN

15.11.2010. 11:15

@elena007 evo procitajte sve o tome sto vas zanima http://www.mayoclinic.com/health/mold-allergy/DS00773
Vjerujem da je svima vase pitanje bilo jasno, pa i doktoru blunk

Darko Richter, dr. med.

15.11.2010. 13:05

Pitanje "elena 007" je i dalje neshvatljivo.
A i interpretacija "JanaN" značenja tog pitanja, također je neshvatljivo. Jer, zašto bi vlaga u kući automatski značila alergiju na plijesni?



natalija_

01.12.2010. 21:16

Meni je mnogo neshvatljivija Vaša reakcija na neprecizno i/ili pogrešno adresirano pitanje. Kako Vas nije sram?

Darko Richter, dr. med.

02.12.2010. 23:30

Mislim da drskost koja je zavladala zaslužje vrlo precizni odgovor. Očito ste ga shvatili, uočili bit, i što se onda ljutite? Ništa drugo mi i nije bila namjera. Pri tome ne kažem niti da su bile drske osobe koje su to pitale, niti vi, niti da su to namjerno napravile, ali, očito je da u ovom vremenu vlada jedna neopisiva drskost prema liječnicima, kada je moguće da se liječniku postavi ovakvo pitanje, i onda očekuje odogovor. Sve u okviru besplatnog zdravstvenog osiguranja, za koji je konačno vrijeme da se stubokom reformira.

JanaN

03.12.2010. 11:20

Postovani Dr Richter, gospodja koja je postavila ovo pitanje je ocito mislila da li dijete moze biti alergicno na plijesan samo nije precizno postavila pitanje...mozda i nije to mislila mozda je stvarno mislila da neko moze biti alergican (ili da mu smeta kako je ona to napisala) vlaga, ali to nije bio razlog da je javno ponizavate i pravite se da je ovo pitanje za gradjevinsku tvrtku....mogli ste joj jednostavno reci da je moguce da uz tu vlagu (sto nije nemnoguce vec skoro sigurno) u kuci ima i plijesan i da je mozda njezino dijete alergicno na to te je uputiti na alergotest negdje (eto recimo ja sam alergicna na plijesan sto su mi rekli nakon alergotesta)...to bi bilo tri ceti reda teksta, a umjesto toga je ovdje nastala rasprava, samo zbog vase zelje da pokazete svoju superiornost nad nama "obicnim" glupim, neinformiranim itd. smrtnicima. Ova vasa crta se provlaci kroz citav ovaj formum i cesto najjednostavnija pitanja majki koje imaju tu nesrecu pa ne budu precizne (po vasim standardima) te recimo nazovu svoje dijete ne daj boze bebom zavrse sa citavom stranicom rasprave....sve mi se cini da vi ustvari uzivate u tome blunk

Darko Richter, dr. med.

03.12.2010. 13:50

Ja ne znam što je netko očito mislio, ali vam i dalje tvrdim: pitanje vlage u stanu mene ne zanima, o tome ne znam puno, i time se trebaju pozabaviti drugi profili majstora. Ja se mogu baviti, npr. alergijom na plijesni, ako te alergije ima. Ali, vlagom, ili predviđanjem što će se nekome desiti zbog vlage u zidovima, ne bavim se, i neću. To je pitanje komfora i materijalnih sredstava dotičnog koji tu vlagu trpi. Zašto bi vlaga odmah značila alergiju, i to baš na plijesni? Objasnite mi, kada već o tome tako puno znate, da, po vama, to može biti jedino značenje onog pitanja? Što je s reumom? Što je s propadanjem papirnatih stvari, tkanina? Što je sa živežnim namirnicama?
Umjesto da me pokušavate uvrijediti imputiranjem neke moje namjere uvrjeđivanja drugih, koja da se provlači cijelim ovim forumom, radije počnite čitati odgovore, od ovoga pa unatrag do sredine 2002. godine, pa mi recite koja je tendencija tisuća i tisuća odgovora koji su tu pali. Ako vam nije isključivo do zabave, onda biste mogli uočiti da su moji odgovori uvijek činjenični, i da NITI JEDANPUT nisam nekoga, kako bi rekli mnogi koji me pokušavaju cenhzurirati, "oprao", a da mu nisam dao i činjenični odgovor, u granicama svojih mogućnosti. Tako sam i sada dometnuo adresu nekog poduzeća za isušivanje kuća i stanova, koju slučajno znam. Znam je kao običan čovjek, a ne kao liječnik, i mislim da je upućivanje pitanja liječniku o pravnim, građevinskim, inženjerskim, kuharskim, i drugim pitanjima jednostavno apsurdno, ako se jasno ne definira zdravstveni problem na koji se misli. Ako je u onom prvom pitanju išta jasno definirano, "onda sam je tramvaj", kako se u Zagrebu zna reći.

JanaN

03.12.2010. 16:05

ocito da nje rijec o reumi posto dijete ne bole ledja nego kaslje...vas link ka gradjevinskoj tvrtci nije bio dobronamjeran nego u vasem stilu: "pitanje je glupo pa cu se praviti blesav", a ovo poslije je samo izvlacenje. Ja nisam strucnjak, ali sam alergicna na plijesan i ambroziju vec 10 godina i jako puno sam o tome citala pa kao laik zakljucujem iz sledeceg: vlaga u kuci, dijete dugo kaslje--> moguce da je alergija...zasto ne ispitati. Da se gospodja zeljela infomirati o gradjevinskim tvrtkama vjerojatno ne bi pitanje postavila ovdje. Draga gospodjo ja vam osobno savjetujem da dijete odvedete pedijatru (jos uvijek je besplatno na veliku nesrecu dr Richtera) pa trazite uput za alergotest ukoliko i pedijatrica smatra da je u pitanju mozda alergija....mozda je dijete alergicno na prasinu, grinje...ili nesto sasvim deseto...
e

Darko Richter, dr. med.

03.12.2010. 20:10

Niste vi ovdje zaduženi za odgovore, pogotovo ne za stručne, jer, o tome nemate pojma.To isto je ta gospođa, kao i svi koji eventualno ovo čitaju, znala i bez vašeg uplitanja. Nemam ništa protiv uplitanja, ako ima veze, ali vaše je prešlo određene granice. Vi ničim niste kvalificirani da pričate o plijesnima, vlazi i alergijama. Vi ste pacijent, i možete se dopisivati preko nekog drugog foruma, sve pet, ali ovo je zdravstveni forum na kojem odgovaram ja, svidjelo se to nekom, ili ne. I odgovori su oni koje ja dajem, a ne netko drugi. I to je jasno, u svakoj uređenoj zemlji, ali, evo, vi imate poriv biti pametniji. Što ne odgovarate i na ostala pitanja?
Ostaje sve što sam prije rekao, jer, ako i jest u pitanju veza vlage - plijesni - alergije, onda je konačno rješenje opet tvrtka za isušivanje.