Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Vrlo jak pelenski osip


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vesna

12.02.2006. 15:09

Poštovani, moja beba ima 6 mjeseci i ima vrlo jak pelenski osip koji se do sada nikada nije pojavljivao. Bili smo kod našeg pedijatra i on nam je dao mast Elocom 0,1 %. Redovito kupam svoju curicu, koristimo joj uvijek jedne te iste pelene, pampersice, jedino što je novoga jest proširena prehrana ( do nedavno sam ju samo dojila). Dali je moguće da se stolica mijenja zbog uvođenja noivih namirnica, pa da to pojačano iritira kožu. Uglavnom, nakon nekoliko dana terapije sa Elocomom, osip se povukao i dan-dva nakon prestanka korištenja te masti, ponovno se javio, ali u još gorem obliku. Osip se nalazi na pregibima oko spolovila i guze, ne preko cijele kože, mjehurićast je i koža je dosta iritirana. Postoji li nešto na prirodnoj bazi da se upaljena koža zaliječi. Do sada sam probala prvo sa običnom vodom, pa sa malo kamilice, pa sam ju ostavljala na zraku bez pelena. Molim Vas da me savjetujete. Ili možda neka druga krema, koja nije toliko jaka, a da je opet učinkovita. Nekako sumljam i da je ova mast bila prejaka, pa da je možda i ona uzrok proširenog crvenila. Unaprije zahvaljujem!

Dr. Darko Richter

12.02.2006. 16:36

Treba obavezatno dobiti nešto protiv gljivica, Npr., mažite Plimycol, Rojazol, Nistatin ili Dakterin kremu, a tek uz to možete i Afloderm ili Elocom, ali ne bih nikako u ovoj situaciji mazao samo kortikosteroid. Ovdje se redi i o iritaciji, i o infekciji. Možete uzeti kombiniranu kremu Triderm, koja ima u sebi i kortikosteroid, i antimikotik i antibiotik. Maže se dok se osip ne povuče, najmanje dvaput dnevno, ili kod svakog previjanja. Obično treba 3-4 dana.Usput, možete djetetu dati nešto protiv gljivica na usta,npr. Rojazol ili Nisatin.