Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


izvijanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tina

05.02.2006. 15:27

Poštovani,

naš sin ima 3 mjeseca. Trudnoća je bila uredna, rođen je na termin, Apgar 10/10.
Na kontroli kod pedijatra sa mjesec dana je bilo sve ok. Na kontroli sa dva mjeseca pedijatrica je uočila da se uvija i ima refleks mačevaoca. Stavljanje ruke iza uha i izvijanje u jednu stranu sam i ja primjetila par dana prije te kontrole. Pedijatrica nam je pokazala neke vježbice koje smo mi uredno 4-5 puta dnevno radili. Samoinicijativno smo obavili pregled kod neuropedijatra i napravili uzv mozga. Nalaz je bio uredan, a neuropedijatar je ustanovio "radnje koje nisu poželjne ali je on još mali pa mu se to može tolerirati" (uočen je preveliki tonus mišića). Na zadnjoj kontroli (malo prije navršenih 3 mjeseca) evidentirano je i dalje postojanje izvijanja i upućeni smo kod fizijatra. Sad trenutno čekamo red za uzv mozga i termin kod fizioterapeuta. Trebam još napomenuti da je izvijanje prisutno samo kad je ljut i plače, npr. kad je umoran ili gladan i kod doktorice gdje djeluje uplašeno. Ručice samo tada (kao da je uzbuđen) drži čvrsto zatovrenima, ali palce ne zatvara u šakicu.
Lijepo bi Vas molila za mišljenje o ozbiljnoti problema kod našeg sina. Naime, sada dva tjedna moramo čekati do novog uzv mozga i vježbi kod fzioterapeuta pa smo pomalo ludi od brige.

Unaprijed zahvaljujemo.

Dr. Darko Richter

05.02.2006. 22:14

Ovako bez vlastitog pregleda, a na temelju opisa, ne vidim problem, pa prema tome niti ozbiljnost. Sa 6-8 tjedana, tonički vratni refleks, iliti stav mačevaoca, savršeno je još u granicama normalnog psihomotornog razvoja. Uz to, kod nas je u porastu zabrinutost zbog posve normalnih stvari, npr. da dijete drži šake stisnutima, dočim bi baš obrnuto bilo sasvim abnormalno, tj. da ih drži stalno otvorenima. Samo vojnici stupaju s ispruženim dlanovima. Ajmo si, uza sve probleme u životu, još malo izmisliti problema, tako da nikad nemamo mira.

Tina

13.02.2006. 10:19

Zahvaljujem na odgovoru.