Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zadržavanje stolice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama Helena

26.02.2018. 12:10

Poštovani, imam dječaka od 5,5 godina. Već duže vrijeme se mučimo sa zadržavanjem stolice. Sve je bilo ok sa 2,5 godine se odvikao od pelena i sa početkom odlaska u jaslice u koje ide od godine dana, a koje nikad nije prihvatio, desilo se mokrenje u gaćice. Nije htio da se približi wc u jaslicama. Vrištao za mnom nije im dao da ga presvuku užas. Pokušala sam ja s njim ući u wc u jaslicama nije htio ući. Uglavnom problemi se nastavljaju dok nije počeo problem zadržavanja stolice.

ferbee

28.02.2018. 11:25

Poštovani, imam dijete staro 10 mjeseci, prvi put je dobio temperaturu sa 4 mjeseca nakon cjepiva kada smo mu mjerili temp rektalno. Nakon toga su krenuli ‘problemi’ sa stolicom, dijete je svaki puta kada mora treba kakati plakao i stiskao guzu, nije htio kakati u pelenu nego kad mu skinem pelenu kakao je na prematalici. To se jedno vrijeme smirilo, a krenulo opet nakon uvođenja dohrane sa 6 mjeseci kada je kakao jednom do dva puta tjedno uz iste muke. Sa 9 mj imao je virozu kada smo mu ponovo rektalno mjerili temp i sada je situacija jos gora, kupili smo na kraju beskontaktni toplomjer jer nije dao ni blizu guzi. Sad plače i kad prdne i lovi se za mene, podiže na noge, kao da ga boli nešto. Pitali smo pedijatricu, ali je rekla da pošto još doji da je normalno da ima stolicu 2 puta tjedno, preporucila maslinovo ulje i vode vise tokom dana, tu i tamo šljive. Čitala sam Vaše prijašnje odgovore ali su u pitanju starija djeca, ne pokazujemo mu da je to kakanje nesto vazno, ne znam vise sto je uzrok. Na guzi nema nikakvih oštećenja niti crvenila. Ponekad kad vidim da se muči i stišće guzu kao da ne želi se pokakat namažem mu melema pa se na kraju pokaka ali opet uz plač.Je li psihicki ili mozda stvarno ima neki problem fizioloske prirode.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.03.2018. 09:25

mama Helena

Obzirom da se uz zadržavanje stolice pojavilo i nekontrolirano mokrenje potrebno je učiniti dodatnu dijagnostiku (pregled nefrologa, psihologa, gastroenterologa).

ferbee: stolicu treba razmekšati, možete davati laktulozu (šećer koji se ne probavlja i navlači vodu u crijevo te sadržaj čini tekućijim) (npr Portalak). Postoje i druga sredstva, no vjerujem da će gastroenterolog preporučiti što dalje ovisno o nalazima.