Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zbunjena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

01.01.2008. 23:25

Prvo SRETNA NOVA GODINA!
Moja mala ima pune 2 godine. U zadnjih 2 mjeseca je bila 4 puta prehlađena. Počne curiti nos, pa se zakašljava i to traje nekih 10 dana. Prva tri putan nisam ništa poduzimala , ali 4 put sam ju odvela kod liječnice, sve to ispričala i ona ju je poslušala i rekla da je malo sjelo na bronhe i dala jo sumamed. No evo nije ni prošlo 2 tjedna da je ponovo, ali posve drugačije krenulo. Ona je tijekom dana zdravo dijete koje niti kašlje niti joj nos curi, no kada legne u krevet užasno kašlje i to onako suho, nadražajno sve do toga da ju nadraži na povraćanje i često puta nema što. Danas je ipak malo povratila slinu i to onako gušću što upućuje da joj se slijeva. Ni sama ne zanm kako da joj pomognem. Tijekom dana ju inhaliram nekoliko puta fiziološkom otopinom na električni inhalator jer ga imam jer mi sin ima bronhialnu astmuŠto učiniti!?
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

02.01.2008. 10:20

Prvo dobar pregled, i da prije toga prekine svu terapiju ili sva pomoćna sredstva koja dobiva u najboljoj namjeri, a koja mu uglavnom škode. Nemam pojma odakle taj običaj da se netko ide inhalirati fiziološkom otopinom, da prethodno nema dijagnoze, i da misli da mu to nikako ne može škoditi. Vaša priča bez pregleda ne znači apsolutno ništa. Sva djeca imaju niz prehlada, osobito u ovo godišnje doba. Preko 50% odrasle populacije puši, ali na ovom forumu, to svi negiraju, kada ih se upita, i očekuju da im se da visokoparni medicinski odgovor, ignorirajući svoju odgovornost za djetetove prolongirane smetnje kakve opisujete, a koje su najčešće posljedica nečega što roditelji udjeljuju djetetu: ili duhanski dim, ili fiziološka otopina, ekspektoransi, kapi za nos itd.

02.01.2008. 10:55

Koliko sam zaključila iz vašeg odgovora trebam prestati sa inhalacijama i otići na pregled.Ili ne!? Što se tiće inhalacija naša pedijatrica nam je rekla da slobodno 2 puta dnevno mogu inhalirati djecu kada se javi prehlada i ja poslušala.No dobro uvažavam vaš savjet. Što se tiće pušenja dijete nije u pušačkoj obitelji, muž i ja ne pušimo a zbog sina koji ima problema sa bronhima i ima bronhialnu astmu ne dopuštamo pušenje u našoj kući i toga se čvrsto držimo.
Što se tiće male ona je sinoć jako suho i nadražajno kašljala 2 sata nakon lijeganja i nakon toga cijelu noć mirno spavala. Sada mi se čini da priča kroz nos i promukla je. Pitam vas jel da pustim da to prođe samo ili da se obratim liječnici ? Postoji li mogućnost da i ona počinje pokazivati naznake da će imati problema kao i brat, bronhialna astma i laringitis?
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

02.01.2008. 12:25

Kada se okomljujem na inhalacije fiziološkom otopinom i drugim vodicama, okomljujem se na neumjerenost, jere se najčešće radi o upornom zalijevanju djetetove dišne sluznice, kao da tamo raste trava, danima i tjednima. Ako dijete suho napadajno kašlje, može mu korisitti da se taj čas inhalira fiziološkom otopinom, ili da se unujtra metne 5-6 kapi otopine Bisolexa za inhaliranje. No,isto tako bi joj koristilo dapopije malo toplog čaja s medom i limunom. I to i inhalacija fiziološke otopine imaju samo karminativno ili "milujuće" djelovanje na sluznicu dišnog trakta, uglavnom ždrijela, pa je kašalj manje derući. Apsolutno se protivim sistematskom poljoprivrdenom navodnjavanju dišne sluznice. Ako je sada malo promujkla. dajte joj inhalaciju fiziološke otopine, i ako se kašalj rastrese, možete biti zadovoljni, ako se do večeri promukoost pogorša, i promuklo počne kašljati, treba dobiti lijek i u inhalaciji (mikronefrin, Pulmicort) i ev. injekciju deksametazona ili Solumedrola, a to znači, kod doktora.

02.01.2008. 13:20

Dogovoreno!
Hvala

05.01.2008. 22:40

Dobro veče!
Nakon što smo se zadnji puta čuli nije stanje išlo na gore.Kašalj smo ublažavali toplim čajem sa medom i limunom. No od jučer je kašalj postao zrel i učestaliji. I to sada više preko dana nego po noći. Što dalje!? Da samo nastavimo dalje isto, trebam li možda uzeti kakav sirup protiv kašlja ili za smirivanje, ili otići liječniku da ju presluša!?
Molim savjet.
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

06.01.2008. 01:10

Dalje ništa.

12.01.2008. 03:15

Dobro veče!
Ovako, nastavak slijedi! U ponedjeljak 7.1. smo ipak otišli k liječnici jer nam brat imao temperaturu i kašalj pa sam povela i nju da ju posluša. Liječnica ju je poslušala i rekla da joj škripe bronhi ali da nije bronhitis i da joj se slijeva iz nosa. Dobila je ceporeks 2x dnevno po 6 ml( ima 2,4 g i 12 kg). I danas smo bili na kontroli a doktorica je rekla da joj je gore i da sada dobro škripi, što god to značilo za bronhe. S obzirom da nam brat ima bronhialnu astmu i da imamo bebihaler i ventolin pumpicu , liječnica nam je rekla da uvedemo ventolin 2x dnevno, nastavimo sa sirupom i javimo se za 5 dana.
Moje pitanje glasi: može li se stanje pogoršati ako je liječnica pogodila sirup, terapiju!? Kako postupiti dalje!? Trebam li biti zadovoljena ovime što sada činim!?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

12.01.2008. 11:30

Ako joj škripi u grudima, očito je da ima bronhitis, to se ne može miješati sa slijevanjem iz nosa. Ceporex tu ne pomaže. Dajte joj Ventolin 4×1-2 potiska na Babyhaler, ne morate je noću buditi, ali, ako vidite da škripi ili suho kašlje, dajte joj ga i tada. Potreba je alergološka obrada, a prema nalazu, može biti potrebna i trajna profilaksa, npr. inhalacijski kortikosteroid.

12.01.2008. 16:20

Vašim odgovorom sam potvrdila što sam i sama mislila. Sinu sam sa istim simptomima dala na svoju ruku ventolin 3x dnevno i sirup za iskašljavanje i on je već sada ko nov. Znači slobodno i njoj dam češće ventolin kako bi to očistila. Sinoć sam ju često išla slušati, mirno je spavala ali kada bi joj se približila čula sam pri izdisaju lagano pucketanje u plućima, ali nakon naleta zrelog iskašljavanja više ga nisam čula. I tako se ponovilo sve nakon nekog vremena.
Puno vam hvala na savjetu!

Darko Richter, dr. med.

12.01.2008. 20:40

Ipak ima elemenata kako infekcije, tako i opstrukcije, a meni na daljinu to nije lako razaznati. Ako poslije iskašljavanja ipak čisto diše, zanči da dominira sluz u bronhima. Svakako, uz ostalu terapiju, može dobiti i Ventolin kako sam vam rekao.