Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


jedan jako problematican zub


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gordana10

12.05.2008. 16:25

na gornjoj sestici mi u zadnjih 8 godina ispada plomba otprilike jednom godisnje i to je uvijek popraceno jakim bolovima, koji traju jos i nekoliko mjeseci nakon ponovnog plombiranja. prije nekoliko godina napravljen rtg, zubar kaze sve u redu, nema objasnjenja zasto plomba ispada. prije 8 mjeseci ponovo isto, ponovo nova plomba, ali ovaj put zub ne prestaje boliti ni nakon par mjeseci i boli jos i danas. A boli i zub do njega a i sire. Plomba je jos na mjestu, bila sam kod zubara prije 2 mjeseca. Zubno meso je oko tog zuba lagano upaljeno i malo se povuklo (kaze zubar vjerojatno vec iziritirano od silnih popravaka). Napravila sam rtg petice i sestice, zubar kaze da su zubi u redu i da ispirem tekucinom s klorheksidinom. To sam radila, ali bitnog poboljsanja nema. Zub me boli uglavnom stalno: na vruce, na hladno, na mlako, na dodir, kad trcim, nekad pocne iz cistog mira, nekad se i po noci probudim od zuba i moram piti aspirin, na tu stranu ne jedem vec godinama. Vise ne znam sto da radim.

Uz to imam i problem sa sinusima, i mislim da je to pocelo od tog zuba (kad mi je 1. put ispala plomba, poceli su i problemi sa sinusom). Upala sinusa je bila takva da sam bila vec na operaciji, ali pocelo se vracati. Sad pijem 7. tjedan antibiotik za sinuse, doktor ORL kaze da moram sredit zube. A ja stvarno ne znam kako da ih sredim. Znate li sto bi to moglo biti i postoji li mozda neki stomatolog specijalist za takve probleme? Ceka me nova opercija sinusa (ovaj put samo sinusoskopija) pa bih htjela sredit zube prije toga.

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

15.05.2008. 19:05

Premda ne mogu sto posto tvrditi, čini mi se temeljem opisanih simptoam da su ipak problemi sa šesticom i da taj zub treba endodontsko liječenje. Postoje specijalisti endodoncije koji se bave isključivo endodotskim liječenjem, a ovisno gdje u Hrvatskoj živite možete se obratiti nekom od njih koji Vam odgovara prema lokaciji.

gordana10

19.05.2008. 23:59

Puno hvala na odgovoru.
Imala bih jos jedno pitanje u vezi s tim istim zubom. U meduvremenu bol se toliko pojacala da sam otisla zubaru na hitnu (trenutno sam u Austriji bez zdravstvenog osiguranja pa mi je to jedini moguci nacin) i buduci da se nista izvana ne vidi i s obzirom na moju pricu o sinusima, poslana sam na otorinu. Pregledani su mi sinusi uz lokalnu narkozu koliko se moglo i rekli su da mi sinus jako dobro izgleda (operiran je prije 8 mjeseci) i da je problem najvjerojatnije ipak u zubu (sto ste mi i Vi odgovorili). Rekao mi je doktor da bih trebala napraviti CT jer se na njemu vidi puno vise nego na rtg. E sad, ja se nisam odmah snasla, pa nisam pitala kakav tocno CT: CT maxilarnog sinusa ili postoji i ct zubi (tj. korijena zubi ili celjusti ili tako nesto)?????? Na njemackom je "Kieferhöhle" sinus maxillaris a "Kiefer" je celjust, pa sad nisam sigurna kakav tocno CT trebam. Htjela bih se i to naruciti sto prije, pa da onda imam i taj nalaz kad idem na pregled specijalistu endodoncije.

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

03.07.2008. 01:40

Oprostite na kasnjenju u odgovoru. Nekad mi visestruki upiti promaknu. Ukoliko niste do sada riješili problem mozda Vam ovaj odgovor nesto znači. Mislim da se radi o CT maksilarne čeljusti iako je maksilarni sinus dio te čeljusti pa dakle taj CT obuhvaća i sinuse.