Četkica za zube može vam spasiti život u bolnici


Četkica za zube može vam spasiti život u bolnici

Analiza 15 studija pokazala je, da bi četkica za zube mogla biti pravi spas ako boravite u bolnici na odjelu intenzivne njege (ICU). Naime, pokazalo se, da je redovito pranje zuba povezano s nižom stopom smrtnosti u jedinici intenzivne njege (ICU), kraćim duljinama boravka i kraćim vremenom provedenim na mehaničkom respiratoru.

Čini se da svakodnevno pranje zuba štiti pacijente od razvoja upale pluća dok su hospitalizirani. Pokazalo se, da su stope upale pluća bile niže među pacijentima koji su svakodnevno prali zube, osobito onima na mehaničkoj ventilaciji.

Upala pluća (pneumonija) se javlja kada se bakterije u ustima uvuku u pacijentove dišne putove i inficiraju mu pluća. Oslabljeni pacijenti ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom posebno su izloženi riziku od razvoja upale pluća tijekom boravka u bolnici. Dnevni režim četkanja zubi smanjuje količinu bakterija u ustima, potencijalno smanjujući rizik od upale pluća.

Smatra se, da rezultati ove studije naglašavaju važnost provedbe rutine oralnog zdravlja koja uključuje četkanje zuba za hospitalizirane pacijente.

Izvor:
JAMA Internal Medicine