Crveno meso povisuje marker upale CRP
Nova studija otkrila je da je veći unos crvenog mesa povezan s umjereno višim razinama C-reaktivnog proteina (CRP) u krvi. Međutim, takva povezanost nije uočena za druge upalne biomarkere.
C-reaktivni protein (CRP) je akutni proupalni biomarker kojeg proizvodi jetra kao odgovor na infekciju, ozljedu ili kronične bolesti.
Rezultati ukazuju na to da je unos crvenog mesa bio povezan s povećanim CRP-om prvenstveno kod osoba s dijagnosticiranom kardiometaboličkom bolešću. Zbog prethodnog kroničnog upalnog stanja niskog stupnja, te osobe mogu biti osjetljivije na veću ekspresiju proupalnih markera kao odgovor na prehrambene podražaje.
U prethodnim istraživanjima predloženo je da velike količine zasićenih masti prisutnih u crvenom mesu pokreću upalu aktiviranjem signalnog puta urođenog imunološkog receptora. Slično tome, pretpostavlja se da hemsko željezo u crvenom mesu izaziva oksidativni stres i upalu istim putem.
Smatra se, da su ovi rezultati u skladu s preporukama za ljude koji se odluče konzumirati crveno meso da ograniče ili izbjegnu konzumiranje prerađenog crvenog mesa, posebno ako imaju kardiometaboličku bolest.