Novo cjepivo protiv herpes zostera učinkovito čak i u starijih osoba


Novo cjepivo protiv herpes zostera učinkovito čak i u starijih osoba

Prema rezultatima nove studije, pomoću rekombinantnog cjepiva protiv herpes zostera može se značajnom smanjiti rizik od herpes zostera u odraslih osoba starijih od 50 godina koje nemaju imunosupresivno stanje.

Spomenuto eksperimentalo cjepivo sadrži VZS glikoprotein E i AS01B adjuvantni sustav, te izaziva snažan imunosni odgovor koji traje najmanje tri godine u odraslih osoba.

Također, treba spomenuti da novo cjepivo protiv herpes zostera ima i prhvatljiv sigurnosni profil.

Inače, bolest herpes zoster uzrokuje varicella zoster virus, koji također uzrokuje i vodene kozice.

Bolest se u nekih ljudi prije same pojave malih mjehura ispunjenih tekućinom manifestira kao tresavica, vrućica, mučnina, proljev ili poteškoće s mokrenjem, a u drugih kao bol ili samo osjećaj trnaca ili svrbež na jednom dijelu kože. Zatim dolazi do razvoja grozdova malih mjehura ispunjenih tekućinom koji su okruženi malim crvenim područjima. Spomenuti mjehuri zauzimaju samo malo područje kože koje opskrbljuju zahvaćeni živci.

Mjehuri se najčešće javljaju na trupu i obično samo na jednoj strani tijela. No, u nekim slučajevima se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Zahvaćeno je područje tijela obično osjetljivo na bilo kakav podražaj, uključujući vrlo lagani dodir, a može biti i jako bolno.

Izvor:
New England Journal of Medicine