Kontracepcijske pilule mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 u žena sa sindromom policističnih jajnika


Kontracepcijske pilule mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 u žena sa sindromom policističnih jajnika

Britansko istraživanje koje su proveli znanstvenici s University of Birmingham pokazalo je da kontracepcijske pilule mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za više od četvrtine u žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS).

Jednako tako, pokazalo se da žene sa sindromom policističnih jajnika također imaju dvostruko veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 ili preddijabetesa - naglašavajući hitnu potrebu za pronalaženjem tretmana za smanjenje ovog rizika.

Sindrom policističnih jajnika javlja se u oko 10 posto žena diljem svijeta, a uz rizik od dijabetesa tipa 2 također je dugoročno povezan s brojnim drugim stanjima, poput raka endometrija, kardiovaskularne bolesti i nealkoholne masne jetre.

Simptomi sindroma policističnih jajnika uključuju neredovite mjesečnice ili ih uopće nema, što može dovesti do problema s plodnošću, a mnoge žene pate od hirzutizma, gubitka kose na tjemenu te masne kože ili akni. Spomenuti simptomi uzrokovani su visokom razinom hormona zvanih androgeni u krvi žena sa PCOS-om.

Žene sa PCOS om također često imaju problema s pretilošću, a stanice u tijelu često slabije reagiraju na inzulin. Ovaj smanjeni odgovor na inzulin može dovesti do povišene razine glukoze u krvi i može uzrokovati da tijelo proizvodi više inzulina, što zauzvrat dovodi do stvaranja više androgena u tijelu. Androgeni dodatno povećavaju razinu inzulina - stvarajući začarani krug.

Inače, pretpostavlja se da kontracepcijske pilule smanjuju rizik od dijabetesa umanjujući djelovanje androgena.

Izvor:
Diabetes Care

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.