Što je rak endometrija?


Što je rak endometrija?

Maternica (uterus) je mišićni organ debele stijenke koji leži malo prema naprijed u sredini male zdjelice, između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva.

Maternica spolno zrele žene kruškolika je oblika i duga je 7 do 8 cm. Vanjski dio maternice dijelimo na tijelo i vrat/grlo maternice.

Tijekom menstruacije maternica je malo povećana i jače je prokrvljena. U starosti maternica atrofira, pri čemu tijelo ostaje razmjerno veliko, dok se vrat skrati.

Lumen šupljine maternice prekriva sluznica ili endometrij. Inače endometrij se može podijeliti na stratum functionale koji podliježe cikličkim promjenama te stratum basale koji se ne odbacuje menstruacijom.

maternica--jajnici-vagina-1

Rak endometrija je vrsta raka koja se pojavljuje u maternici. Rak endometerija počinje u sloju stanica koje čine sluznicu (endometrij) maternice, a ponekad se naziva rak maternice.

Raku endometrija obično prethodi hiperplazija endometrija. Adenokarcinom sačinjava više od 80 posto slučajeva raka endometrija. Ostali tipovi uključuju papilarni, serozni, klarocelularni, planocelularni i mucinozni rak.

Inače u maternici mogu nastati i druge vrste raka, ali one su mnogo rjeđe nego rak endometrija.

Rak endometrija često se otkrije u ranom stadiju jer zbog nenormalnog krvarenja iz rodnice žene odmah odlaze liječniku. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Ako se rak endometrija otkrije u ranom stadiju, kirurškim odstranjivanjem maternice rak se može potpuno eliminirati. Kod uznapredovalog raka endometrija obično je indicirano zračenje, hormonsko ili citotoksično liječenje. 

Rak endometrija je češći u razvijenim zemljama kod kojih je unos masti hranom visok. U SAD-u je to 4. najčešći rak u žena, a pogađa svaku pedesetu ženu. Obično se javlja u žena u postmenopauzi, osobito u onih u dobi od 50 do 65 godina.  

Zadnja izmjena: 22.08.2019.