Home / Centri A-Z / Sindrom policističnih jajnika (PCOS) / Što je sindrom policističnih jajnika?

Što je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najrašireniji hormonalni poremećaj u žena reproduktivne dobi. Ime tog stanja potječe od izgleda jajnika. Naime, u većine žena oboljelih od tog poremećaja jajnici su povećani i puni malih cista koje se nalaze uz vanjski rub svakog jajnika (policistični izgled).

Prema nekim procjenama sindrom policističnih jajnika javlja se u 5 do 10 posto žena.

Kod žena oboljelih od sindroma policističnih jajnika menstruacije su rijetke ili dugo traju, javljaju se pojačana dlakavost, akne i pretilost. Menstrualni poremećaji upućuju na to stanje već u adolescentnoj dobi, ali se sindrom policističnih jajnika može otkriti i kasnije.

Točan uzrok sindroma policističnih jajnika nije poznat.  Žene sa sindromom policističnih jajnika obično teže zatrudne zbog neredovite ovulacije ili zbog izostanka ovulacije. Rano postavljanje dijagnoze i liječenje sindroma policističnih jajnika može smanjiti rizik od dugotrajnih komplikacija kao što su dijabetes tipa 2, srčana bolest i moždani udar.

Zadnja izmjena: 18.01.2011.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje