Muškarci skloniji razvoju raka nego žene


Muškarci skloniji razvoju raka nego žene

Poznato je da muškarci imaju veću vjerojatnost da obole od raka nego žene, a nova studija sugerira da je to uvelike posljedica bioloških razlika među spolovima. No, koje točno biološke razlike pokreću te razlike još nije u potpunosti razjašnjeno.

Rezultati studije pokazali su da muškarci imaju veći rizik za većinu karcinoma, a najveća razlika u riziku uočena je za rak jednjaka (10,8 puta veći); rak grkljana i rak mokraćnog mjehura (svaki 3,5 puta veći); te za rak želuca (3,3 puta veći).

Valja  spomenuti, da su muškarci samo imali manje stope raka štitnjače i raka žučnog mjehura.

Također, pokazalo se da muškarci imaju i veću vjerojatnost da će umrijeti od raka nego žene.

Zanimljivo je da su čimbenici rizika kao što su pušenje, konzumacija alkohola, prehrana i temeljni zdravstveni problemi odgovorni samo za mali dio razlike u stopama raka kod muškaraca i žena.

Prema mišljenju stručnjaka, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjelo zašto muškarci imaju veću vjerojatnost da će razviti mnoge vrste raka nego žene. Također, smatra se  da će razumijevanje ovih razlika utrti put prema boljoj politici prevencije i liječenja karcinoma.

Svakako treba istaknuti, da su zdrava prehrana, održavanje normalne tjelesne težine, nepušenje i izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola te druga zdrava ponašanja i dalje važan dio strategije prevencije raka kod muškaraca i žena.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.