Što je rak štitne žlijezde?


Što je rak štitne žlijezde?

Rak štitne žlijezde je zloćudni tumor ili izraslina smještana unutar štitne žlijezde. Rak štitne žlijezde nije suviše čest. U zemljama Europske Unije otkrije se u 1 od 25.000 ljudi i to uglavnom u žena. Postoji nekoliko tipova raka štitne žlijezde. Najčešći su papilarni rak štitne žlijezde i folikularni rak štitne žlijezde, koji se često nalaze zajedno i pri tome se govori o dobro diferenciranom raku štitne žlijezde. Dok se medularni rak štitne žlijezde, rak Hürthleovih stanica, anaplastični rak štitne žlijezde i limfom štitne žlijezde rjeđe javljaju.

Ako je Vama ili nekome koga poznajete dijagnosticiran rak štitne žlijezde, bit će Vam drago znati da su izgledi izlječenja vrlo dobri. Većina se karcinoma štitne žlijezde može, naime, u potpunosti odstraniti kirurškim putem.

Zbog mogućnosti ponovne pojave raka štitne žlijezde liječnici preporučaju da se bolesnici koji su imali rak štitne žlijezde redovito kontroliraju i to tijekom cijeloga života. Mnogi liječnici drže da su kontrolni pregledi tijekom prvih 5 do 10 godina nakon kirurškoga zahvata od kritičnoga značenja.

Zadnja izmjena: 16.08.2019.