Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


AD i alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

staljinko

22.01.2008. 14:50

prvo bih zelio pozdraviti sve koji su na ovom forumu. Od rodjenja imam Atopiski Derma. Do 15-te god. sam imao problema a onda se bilo smirilo 2-3godine (sada imam 22 god) Da bi se ponovo aktivirao. Koristio sam afloderm,linole, neke pravljene kreme itd. Sve to bude ok par dana i onda sve ponovo. Na rukama(sake) mi je prisutan od uvjek,dok se pre 4 godine pojavio i na licu (ispod očiju) i prema ušima.Radio sam i lergo test te je on pokazao alergije na polen(kisem citavo proljece) na zivot. dlaku duvan, to je najizrazenije,dok je ostalo slabo reagovalo. Prije 2 godine imao sam "koprivnjacu" pio sam neke anti-biotike i reakcija je bila. I skoro sam imao reakciju na neki sok multi solu. AD je veoma dosadan i neprijatan i zaista ne znam sta bi vise probao. Zadnji put dermatolog mi je propisao Hidorkortizon i linola fetta. Tako da sada trenutno to koristim svaki 3-4 dana po jedanput moram staviti Hidorkortizon da bi se to odrzavalo. Od jedanput koza samo pocne da svrbi a pogotovo to je izrazeno po prstima. Najgore je sto se u popslednje vrijeme pojavljuje i po celu. Ako mi mozete pomoci bilo kojim savjetom bio bih vam veoma zahvalan. Ne znam sto se tice hrane sta bi bilo preporucljivo a sta ne, takodje i od sredstava za tusiranje? Sto se tice mora, jedni kazu da osobe sa Ad-om ne bi trebale ici na more jer to isusuje kozu dok drugi kazu obrnuto. Unaprijed Hvala

Darko Richter, dr. med.

22.01.2008. 23:30

Najprije morate doznati da li ste na nešto konkretno alergični, tj. napraviti alergološku obradu. Potom morate znati da mazanje svakih 3- 4dana nije niakkvo mazanje, jer vam je potrebno svakodnevno mazanje, dvaput dnevno, neutralnim mazilima, npr. Linola Fett. Ako ona nije dovoljna, možete uzeti neku kremu s dodatkom uree, npr. žEucerin Urea ili sl. (prethodno se kože mora "očistiti" pomoću Afloderma ili Hidrokortizona). Upornim i svakodnevnim mazanjem neutralnim zaštitnim kremama postižete da vam kortiksteroidne kreme trebaju znatno rjeđe. Katkada, ako su promjene na koži krastave, smeđkaste ili očito inficirane, treba primijeniti kojmbiniranu antibiotskosteroidnu kremu, npr. Garasone, Triderm ili sl., kroz par dana, da se kože smiri i oščisti, dalje neutralna njega. Ako ništa ne pomaže, i osobito za lice, možete pokušati Elidel ili Protopic mastima, koje su skupe, i z akoje preporupujem da se posavjetujete s dermatologom, uklj. i na posebnom forumu Cybermeda.

staljinko

23.01.2008. 13:55

prvo bi zelio da vam se zahvalim na prethodnom odgovoru. Imam jos jedno pitanje. S obzirom na kihanje koje imam u proljece, i da je alergo test pokazao da mi polen smeta kao i duvan, pa i grinje(u manjem slucaju) doktor je preporuicio hiposenzibilizaciju. Prosle godine u proljece sam imao problem par noci nisam spavao zbog kaslja. Imam jos 3 vakcine (ukupno 10) da primim da bi zavrsio prvi dio hiposenzibilizacije. Skoro sam dobio neki sprej ne znam trenutno ime, koji se naprasi po madracu i onda se dobro usisa i izvjetri i taj proces se ne ponavlja sledecih 6 mjeseci. Interesuje me vase misljenje. A da jos nesto...
Sto se tice mazanja kortikoste. ne mazem ja 3-4 dana po jedanput, nego par dana ujutru i navece i onda se smiri 3-4 dana i onda se crvenilo opet pocne javljati. Linola Fettu stavljam 2-3 puta dnevno i moram reci da pomogne ako nista bar koza nije suha. U svakom slucaju jos jednom hvala.

Darko Richter, dr. med.

23.01.2008. 17:40

Najprije na vjerujem u nalaz alergotesta u koji je netko uvrstio duhan. Duhan nama veze ni sa čime, osim s pušenjem i štetom od pušenja, nema tu nikakve alergije, to se ljudi vole zavaravati (kao, ako nisam alergičan na duha, mogu pušiti i "ne bu mi ništa"blunk. Drugo, ako radite hiposenzibilizaciju, morate znati na što: grinju, peludi (koje?) ili taj duhan (!?). Recimo da je ne pelud (ipak, koju?), tada sami znate je li vam bolje ili ne, i da li želite nastaviti, ili ne. Pretpostavio sam da se hiposenzibilizirate na peludi, kada mi opisujuete borbu protiv grinja onim sprejem i protresanjem. To nema nikakve veze s vezom. Grinja se možete riješiti jedino da uklonite sve tkaninasto i plišano iz sobe (tepisi, zastori, stoljnajci, jastuci, tapecirani naslonjači, stlice itd.), a krevet obučete u antialergijske navlake (tj. navlake za jastuk, jorgan i madrac, od materijala napropusnog za prašinui - jer 70% prašine sastoji se od grinja). I, na kraju, čini mi se da ipak ne razumijete to mazanje: mažete kortikosteroidnu kremu 3-4 dana, ali tada MORATE nastaviti Linolu Fett, inače je sve badava.