Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jelena-85

30.12.2007. 21:40

Poštovani dr. Richter!

Imam alergiju na spermu. Naime nakon svakog doticaja sa spermom osjećam trnjenje, naoticanje i peckanje. Simptomi su mi najjače izraženi na sluznici, ali uz ispiranje i hladne obloge prolaze kroz 1 h. Nisam radila nikakve testove, a savjet ginekologa je bio da izbjegavam taj alergen.
Moje pitanje je : da li se takva vrsta alergije može liječiti ili je jedina terapija izbjegavanje alergena?

Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

30.12.2007. 23:40

Najprije se ta alergija mora dokazati. Ona je moguća i poznata. No, prije svega, valja ustanoviti vaš alergološki profil. Osobe alergične na spermu, obično su alergične i na niz drugih alergena, npr. peludi, ili neku hranu. Katkada se ustanovi da su alergični na neku hranu koju partner konzumira, i koja se u manjim koncentracijama može zateći i u njegovoj spermi. To je onda najjednostavnije riješitit - tako da on to ne jede. Ako je u pitanju alergija baš na seminalnu tekućinu (na same spermije nije poznata alergija) liječenje je izbjegavanje alergena (ustezanje, kondom, ... ) ili se može pokušati hiposenzibilizacija (imunoterapija modificiranim pripravkom seminalne tekućine). Uz to se tada savjetuju što češći snošaji, jer i to doprinosi desenzitizaciji. Unatoč alergiji na spermu, trudnoća je itekako moguća. No, ne znam tko ovdje radi hiposemzibilizaciju (desenzitizaciju ili imunoterapiju) na spermu, niti da li postoji komercijalni pripravak sperme za desenzitizaciju. Neki su alergični samo na svog partnera, a neki i na svoje partnere.