Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lunika

21.04.2008. 14:00

Poštovani, imam sina dobi 5,5 godina kojem je prije 1,5 godinu, nakon dugotrajnog kašlja i začepljenog nosa, učinjena pretraga ukupnog IgE koji je tada bio 384,0 IU/ml, određena terapija 5 ml Rinolana i Nasonex s dijagnozom Rhinitis allergica. Kašalj se nakon toga smirio. Nakon toga smo radili Prick alergotestove (inhalacijske i nutritivne) koji su bili negativni. U zimskim mjesecima je bilo dobro pa nije niti primao terapiju, a u proljeće opet kašalj, teško disanje na nos te cjelogodišnji svrbež gotovo po cijelom tijelu bez vidljivih promjena na koži, osim što je malo grublja na dodir, ukupni IgE 900 IU/ml, terapija ista. U ožujku smo radili laboratorijske pretrage krvi, Specifični IgE na korove (ambrozija, divlji pelin, tratinčica, maslačak, krkica) 11,09 KIU/L. Zanima da vaše mišljenje da li je terapija koju prima primjerena, te kada bi mogli napraviti bar malu pauzu u primjeni terapije s obzirom da su korovi na koje je alergičan prisutne veliki broj mjeseci u godini. Razlog pitanja je što često krvari iz nosa . Za svrbež mi nitko nije znao dati odgovor, čak smo radili i pretrage na parazite, nalaz je bio u redu. Imaju li svrbež i ovo gore navedeno veze.
Lijep pozdrav i unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

21.04.2008. 16:55

Svrbež i sve ono drugo imaju jako puno veze, jer je svrbež odraz njegove suhe, ekcematične kože. Sve je na istoj alergijskoj osnovi kao i peludna hunjavica.
Kao terapiju preproučio bih Aerius sirup, 1 žličicu svaki dan, trajno dok ima smetnje.Uz to može ušmrkavati Flixonase, il Nasonex, ili Tafen Nasal. Preporučio bih Flixonase, zbog malo lakše podnošljivosti. Ipak, ne treba ga uzimati duže od 6-8 tjedana, a da unutrašnjost nosa ne provjeri ORL specijalist. Kožu mazati mlijekom (Nivea, Linola Fett, Eucerin, Cercome, itd.), svaki dan, kako bi bila otporna na suhoću, i manje svrbila.
Jedno od rješenja jest i hiposenzibilizacija, koja će imati učinka prvenstveno na smetnje alergijskog rinokonjunktivitisa. Prethodno je ptorebno točno utvrditi na koje je peludi alergičan, jer se od njih slaže sastav pripravka z ahiposenzibilizaciju. Od nekog vremena ja dajem skoro isključivo sublingvalnu imunoterapiju (SLIT), čime se dobiva jako dobar rezultat, a izbjegava dolaženje na injekcije. Pacijent uzima otopinu alergena kao nekada kardijalni pacijenti nitroglicerin, kapanjem pod jezik.

tajana

30.04.2008. 23:40

Pozdrav! Rado bi se uključila u ovu temu. Moj sin ima dijagnosticirnu alergijsku astmu. Kao dojenće mu je dijagnosticirana ( a sada ima 6,5 g). Zadnjih 4 godina na svakoj kontroli su mu nalazi odlični, Ige mu je dobar, ništa mi nije povišeno preko krvi ni za hranu niti za peludi. Redovito svaki dan smo 4 godine koristili flixsotine 2x1 i ventolin po potrebi. Prije 2 mj. nam je doktorica uvela seretide 2x1. Imam osjećaj, moj neprofesionalni , da ni dana nije bilo da se nije zakašljo ili da nije u nekoliko navrata ispuhao nos, i to gusto i zeleno. Cijelo vrijeme mu je nos zaštopan, priča kroz nos ali mu ne curi. U komadu je bio promukao 3 tjedna. Sve sam to rekla doktorici koja je na sve to na sve to rekla da vjerovatno ima bakteriju i dala nam zinat. Moje skromno mišljenje : da je to alergija koja je uznapredovala i neš nam nedostaje, a zinat bezveze. No otišli smo ,na inzistiranje , uzeti bris i CRP i sve je bilo uredno, a simptomi i dalje isti. No ono što još želim reći je da evo upravo u ovom periodu (u zadnjih 10 dana): kiše, oči su mu crvene kao da se našminkao, podočnjaci ljubičasti, stalno češe nos koji je vidno zaštopan a teško nešto izlazi, počeo se i suho zakašljavati, stalno se češe po cijelom tijelu iako nema crvenila. Pije rinolan 5 ml svaki dan i dajemo mu seretide po uputi. No , kao da i ne. Pitanje glasi: jel mu je terapija možda nepotpuna!? Jel mu možda taj seretide baš i nije neko bolje riješenje ( jer mi se čini da mu je flixotide bolje odgovarao i na vašu uputu kada sam mu povečala sa 1x2 , na 2x2 kašalj je nestao, a nos je prestao ispuhivati)?

Darko Richter, dr. med.

01.05.2008. 11:15

Evo, ja nemam pojma koji su to "odlični nalazi za astmu", jer, prvi odlični nalaz jest da diejte nema niti jedan simptom astme, a zatim, da mu je uredna spirometrija, a zatim, da mu je uredan dušični oksid u izdisaju, a dalje da ima poboljšanu bronhalnu hiperreaktivnost. IgE mu na nešto mora biti povišen, ali to nema puno veze s težinom astme. Vi kažete da je sve u redu. Seretide se ne uvodi samo tako, ako nema jasnog kliničkog ili spirometrijskog pogoršanja. Kako onda kažete da je sve bilo odlično. A Seretide ima u pumpicama i u diskusima, i u različitim jačinama. Ako ga ne zna dobro udahnuti, badava mu. Inače, i Flixotide dolazi u pumpicama i diskusima i u različitim jačinama. U svakom Seretidu ima isto što i u Flixotideu, uz dodatak salmeteraola, dugodjelujućeg beta2-agonista. Tako da mi nije jasno kako mu je, najedanput, u odličnom stanju ordiniran Seretide, lijek "jači" od flixotidea, i kako mu se iza toga stanje pogoršalo. A po opisu, ima najmanje intenzivni alergijski (vjerojatno peludi) rinokonjunktivitis. Za astmu nisam više siguran.

tajana

01.05.2008. 18:05

Što se tiće vašeg mišljenja za paludnu hunjavicu se slažem. Kako se ne bi ponavljala mi smo dosta razgovarali o stanju moga sina pod imenom"doki"-naslov:znojenje. Rekli ste mi da moramo ponoviti testiranje preko krvi na sve elemente ali to nikako da dopre do naše liječnice. Ukratko prije godinu i pol smo preko krvi radili testove i svi su bili dobri, nisu bili povišeni i Ige nam je bio dobar. Dijete u proljetnom periodu ima izraženu peludnu hunjavicu a u jesen mu smeteju magle, izražene su suhim i nadražajnim kašljem koji započinje tijekom noći a nakon uzimanja ventolina on postane zrel i izbacuje gusto i zeleno. Bili smo na kontroli u Osijeku prije 2 mj i pulmolog nam je povećao flixotide sa 2x1 od 50 , na 2x1 od 125 , a nakon nekog vremena da smanjimo na samo 1x1 od 125. No naša liječnica se s time nije složila i dala nam je seretide 2x1 od 50. I što sada!?Malo sam zbunjena i ne znam što da mislim!A naručito što da radim kako bi olakšala djetetu!?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

01.05.2008. 20:15

Ja odavde nemam pojma skoro niti o čemu, jer to što pričate vrijedi za svakoga: svakome smetaju magle, svatko se povremeno prehladi, može imati i bronhitis i iskašljavati.
ŠTO NISTE NAPRAVILI POŠTENU ALERGOLOŠKU OBRADU, TO JE BAREM U OSIJEKU (KB) MOGUĆE I REDOVNO - ODREĐIVANJE UKUPNIH I SPECIFIČNI IgE IZ KRVI. Da barem nešto riješimo: ima li, ili nema alergiju, i ako da, na što. Ovako nije dalje moguće suvislo vas savjetovati.