Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na kasice ili zubici?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zmayala

23.12.2016. 20:05

Postovani,

Beba se rodila sa 2860 g u terminu, dojena je od samog pocetka, a sada sa 4 mjeseca ima 4900. Zbog misljenja pedijatrice da premalo dobiva na tezini, probala sam uvesti adaptirano, beba odbija, rizine pahuljice sa ad-om, beba odbija. Dala sam joj jabuku, iako znam da se nece previse zdebljati od toga, i iako malo pojede, ok je prihvatila. Nakon toga sam nasla pahuljice od rize, jabuke kukuruza i ad-a koje se rade sa vodom, to joj je bilo fino, no nakon toga ju je mucila probava, a drugi put kada sam joj dala tu istu kasicu, osula se oko usta i na bradi na pola sata,. A dojenje je postala prava muka od kada je jela tu kasicu jer zeli sisati, ali se place kao da ju boli (mlijeka imam). E sad, dali je moguce da ju boli trbuh od kasica pa reagira kada posisa mlijeko ili su mozda u pitanju zubici? Place samo kada sisa. Ovakvim tempom ce jos izgubiti na tezini, a ne dobiti.

Darko Richter, dr. med.

23.12.2016. 23:40

Ovo je opis standardnog, besplatnog i neodgovornog petljanja s prehranom, koje, kada zapne, završava nan pitanju alergije.
Javljam vam da alergije na jabuku ovdje nema. Ako itko sumnja na alergiju, onda neka vam ne dijeli mudre savjete, već neka učini alergološke nalaze na bjelanjak i kravlje mlijeko. I to je sve.

zmayala

09.02.2017. 22:45

Poštovani,

Sa 5,5 mjeseci smo zbog i daljeg slabog napredovanja na kilazi i sumnje na alergiju na kravlje mlijeko (grcevi i osip oko usta) otisli kod gastroenterologa u Klaicevu. Sto se tice kilaze, na vaganju je imala 5120g, doktorica kaze da je to ok s obzirom na njenu porodjajnu tezinu. Sto se tice alergije, uputila nas je na vadjenje krvi, hormon stitnjace, krvna slika, Ige ukupni i RAST na kravlje mlijeko. Sto ce pokazati ta pretraga, eventualnu alergiju na km ili mozda na jos nesto? I ako je rast negativan, idemo na test opterecenja na km. Takodjer, preporucila nam je Altheru (inace, jos dojimo i ja sam izbacila sve mlijecno iz prehrane) koju sam joj par puta stavila u vecernju kasicu. I ona je svaku noc jako lose spavala, potpuno isto kao kada bi ja pojela nesto mlijecno. Dali je moguce da je reagirala na Altheru, s obzirom da je to formula za alergicare?

Darko Richter, dr. med.

12.02.2017. 01:05

Gastroenterolozi imaju neko čudno razmišljanje o alergijama, osobito o alergiji na kravlje mlijeko. Oni misle da je to ona prava stvar koju oni razumiju, a da razumjeti alergiju na bjelanjak, grinju ili pelud breze nije to isto, i nije bitno. Osim toga, opažam da oni imaju tendenciju tvrditi da je to i to alergija na kravlje mlijeko, makar za to nema ama baš nikakvog dokaza. I to je slučaj kod vas, odnosno, bit će slučaj čim nalazi IgE na kravlje mlijeko ispadnu negativni. No, koje će onda biti objašnjenje z asmetnje koje manifestira veše dijete. Preptostavljam da će opet biti neka alergija, unatoč tom negativnom nalazu. I već se spremaju da to dokazuju, tim provokacijskim pokusom. Sami vidite da od Althere nema nikakve promjene. Čemu onda raditi provokacijski pokus, naime, na što, kada se stanje izbacivanjem kravljeg mlijeka uopće nije promijenilo? Oni bi morali pronaći drugi ključ za rejšenje ovogo problema, jer, to nije alergija.

zmayala

12.02.2017. 13:30

Poštovani,

Zahvaljujem na odgovoru. Ja sam kriva što nisam spomenula, ali kada sam ja izbacila mliječno, ona je počela lijepo spavati. Dane kada sam uvela Altheru, samo navecer u kasicu, ona je lose spavala. Kada bi ja pojela nesto mlijecno, dojenje je bilo grozno, nakon minute bi pocela plakati, kao da ju boli trbuh. Sada dojimo u redu. Evo nocas, dva dana nakon sto nije probala nista mlijecno, spavala je u komadu od 8 navecer do 5 ujutro. To su samo moja opazanja, naravno, nisam strucnjak. Nekako sam to sve povezala sa osipom oko usta kada je probala normalan ad i losim spavanjem kada bi ja jela mlijecno. Vjerujem da je moguce da tu ima jos dosta cimbenika zbog njenog loseg spavanja, zubici npr. Idemo iduci tjedan vaditi krv, nadam se da cu biti pametnija onda.
A sto vi mislite o njenoj tezini? Tako je sitna, ali proporcionalna i zdravo izgleda, zdravo se ponasa, motorika je u redu.

Darko Richter, dr. med.

13.02.2017. 10:00

Bez nalaza, nemoguće je suvislo pričati o alergiji na kravlje mlijeko.
Da živite u predgrađu Nairobija, već biste vi i vaše dijete sve riješili, ne bi vam ni palo na pamet da idete doktoru.
A što se tiče težine, nije bitan samo dob i sadašnja vaga, već i porođajna težina.

zmayala

13.02.2017. 11:30

Evo, upravo smo vadili krv u Klaicevoj, na zalost, nalaz za alergiju ce biti gotov tek za dva tjedna. Javim Vam kakav ce biti.
Porodjajna tezina je bila 2860 g, u rodilistu pala na 2660.

zmayala

13.02.2017. 21:05

A ako je ipak, kojim slucajem, alergicna na km, dali je ikako moguce da joj Althera smeta?

Darko Richter, dr. med.

14.02.2017. 10:20

Nije moguće da joj Althera smeta.

zmayala

14.02.2017. 19:50

U redu, hvala Vam na odgovoru.
Stigla je krvna slika, nesto je poviseno, nesto snizeno, zvala sam svoju pedijatricu, kaze da je za njenu dob to u redu. Hormon stitnace je takodjer u ref. intervalu.

Darko Richter, dr. med.

14.02.2017. 22:20

Štitnjača i alergije nemaju blage međusobne veze. Inače bih ja znao sve o štitnjači, ali to nije tako.

zmayala

14.02.2017. 23:05

Pretpostavljam da je doktorica zeljela provjeriti stitnjacu jer je beba sitna, valjda nevezano za alergiju. Rekla je cisto da provjeri dali je sve ok.

Darko Richter, dr. med.

17.02.2017. 10:52

Čisto da vidi. To je razlog?

zmayala

17.02.2017. 22:15

Bas je tako rekla, samo da provjeri dali je u redu, ali da vjeruje da ce biti ok. Iz kojeg razloga tocno, ne znam.

zmayala

17.02.2017. 22:15

Inace, TSH Tireotropin je iznosio 0.60, a referentni interval je 0.55 - 6.70 mU/L. U opasci je pisalo CMIA Abbot Architect. Dosta je niski hormon, ali i dalje je u ref. intervalu, znaci da je sve u redu, bez obzira sto je niski?

Darko Richter, dr. med.

19.02.2017. 12:00

On (TSH) je u redu, ali to ne znači da je sve ostalo u redu.

zmayala

03.04.2017. 13:15

Postovani, evo da se javimo sa trenutacnim stanjem. Dakle, alergija na mlijeko je potvrdjena putem testa opterecenja, reagirala je urtikarijom, pogotovo tamo gdje se mlijeko prolilo na njezinu kozu.

No, njena kilaza je i dalje mala. Ima 7,5 mjeseci, a svega 5810, vagana je prije tjedan dana. Presli smo na Neocate kojeg je prihvatila, popije oko 180 ml ujutro i navecer, vise od toga ne zeli. S obzirom da je to malo, ubacujem joj mlijeka u vocnu kasicu, oko 70 ml. Spava cijelu noc, od 8 navecer do 7 ujutro stoga ne sumnjam da je gladna. Svaki tjedan idemo na vaganje, jedan tjedan dobije super, drugi slabo. Zbog svega toga ona jos uopce nije cijepljena. Sestra nam svaki put kaze da dodjemo opet na vaganje, doktorica ju uopce ne pregleda.
I pocela je pojacano bljuckati, cak dva sata nakon sto je popila mlijeko, ona bljucne.
Molim Vas savjet, dali da sama trazim doktoricu neke dodatne pretrage ili je moguce da je ona jednostavno takva beba? Jer mi se cini da konstantno vaganje nema smisla, samo mi stvara dojam da nesto nije u redu.

Darko Richter, dr. med.

04.04.2017. 14:20

Kako su ispali nalazi IgE u Klaićevoj? to je najbitnije u ovom času.

zmayala

04.04.2017. 17:00

Ukupni ige i rast na mlijeko su bili negativni. Uputu smo dobili ne davati mlijecno do daljnjega i kontrola u sestom mjesecu.

zmayala

04.04.2017. 20:20

Evo, danasnja tezina je 5860. Znaci u 7 dana je dobila 50g. Dugacka je 67 cm. Doktorica nije imala vremena za razgovor, puno bolesne djece je bilo.