Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na kikiriki


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marijafi

20.03.2016. 10:45

Poštovani doktore,
molim Vas za savjet i mišljenje, dječak star 3 godine i 5 mjeseci.Od 6 mjeseca života javlja se atopijski dermatitis i alergija na proteine kravljeg mlijeka,koja je u međuvremenu prošla.Osim toga,nakon svake prehlade i viroze javlja se opstruktivni bronhitis koji uključuje bolničko liječenje od nekoliko dana (ventolin,injekcije).
Rađen mu je prick test koji je pokazao alergiju na lješnjak (6mm), pelud čempresa (4mm) i kikiriki (10 mm). Također rađen je i test iz krvi koji je ovo potvrdio,ali nemam nalaze kod sebe pa ne mogu napisati rezultate.Rađen je i Immunocap ISAC test koji je pokazao alergiju na epitop kikirikija kojem opet ne znam naziv,ali dr.Banac (Rijeka) je rekao da upravo takva alergija nema tendenciju nestajanja sa godinama i izaziva najjače reakcije.
Dijete se do sada jednom,posredno, susrelo sa kikirikijem i to na način da je druga osoba jela namirnicu sa kikirikijem i nakon nekoliko sati u igri sam dječakom došlo je do fizičkog kontakta a rezultat je bila urtikarija po cijeloj glavi.S tim da je u tom razdoblju bio i na terapiji Decortinima zbog bronhitisa.
Od terapije sada redovno uzima žličicu Aerius sirupa, Flixotide i Melarth granule.
Također, Rectodelt čepiće je dobio u slučaju da ipak dođe do kontakta sa kikirikijem kao prva pomoć.
Ispričavam se što sam oduljila,evo što želim pitati:
1. Da li su Rectodelt čepići uistinu od pomoći u slučaju neke teške reakcije nakon kontakta sa alergenom?
2. Da li bi bilo opravdano tražiti recept za Epipen?
3.Da li postoji mogućnost hiposenzibilizacije na kikiriki?
4.I da li postoji nešto što još mogu učiniti da popravim stanje?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

23.03.2016. 20:30

1. Da li su Rectodelt čepići uistinu od pomoći u slučaju neke teške reakcije nakon kontakta sa alergenom?
Hoće, ako stignu. Naime, Rectodelt, kao iDecortin, ili injekcije solumedrola, mogu djelovati najranije nakon 1 h, u u akutnoj reakciji, ako je doista opasnapo život, neće biti od n eposredne koristi, iako se moraju dati.

2. Da li bi bilo opravdano tražiti recept za Epipen?
auotinjektori adrenalina nisu na listi HZZO-a, i vi morate, putem alergologa koji prati vaše dijete, postaviti zahtjev bolničkompovjerenstvu za lijekove ili HZZO-u da vam odobre nabavu tog lijeka, na teret bolnic,e odnosno HZZO-a.

3.Da li postoji mogućnost hiposenzibilizacije na kikiriki?
NE.

4.I da li postoji nešto što još mogu učiniti da popravim stanje?
Dijete očito ima alergijsku astmu, i potrebno je da stalno dnevno uzima Flixotide pumpicu od 50, 2×1 ili 2×1 potisak na Babyhaler. time će se spriječiti bilo kakvi bronhoopstruktivni (bronhospastički) napadi, a također, u slučaju doticaja s kikirikijem, bronhospastična će reakcija biti spriječena, ili bitno blaža. A bronhospazam je u dječjoj dobi ono što može najviše ugroziti pacijenta. Fleka na koži dođi i prođe, ali, od bronhospazma se može ugušiti. Na drugom mjestu je anafilaktički šok.

popeja1

28.02.2017. 15:40

Poštovani doktore,

molim za savjet. Dijete ima 2 godine i atopijski dermatitis od 4 mjeseca. Krvni test je urađen s 5 mjeseci i s 2 godine. Test s 2 godine pokazao je alergije na: kravlje mlijeko (4 FIU/ml), jaje (24 FIU/ml), kikiriki (60 FIU/ml), kao i na grinje, pelud hrasta, breze, lješnjaka, masline i otrov pčele (4 FIU/ml). Granična vrijednost 0,01/0,30 FIU/ml. Pedijatar je savjetovao da uvijek uz sebe imamo fenistil u slučaju da dijete dođe u kontakt s kikirikijem ili ga ubode pčela. Fenistil imamo, a Vas molimo za savjet da li trebamo nabaviti još neki lijek u slučaju da dijete pojede kikiriki. Puno hvala unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

02.03.2017. 09:55

Ja bih preporučio da ima autoinjektor adrenalina, EpiPen Junior, koji ide na recpet HZZO.

popeja1

03.03.2017. 11:20

Puno vam hvala, dobili smo recept za Epi-pen junior.

Darko Richter, dr. med.

03.03.2017. 18:40

Imati EpiPen ne znači da sada smije jesti kikiriki.