Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nemirno srce

09.07.2016. 12:30

Poštovani,zanima me samo koliko dugo smijem uzimati telfast od 180 mg , s obzirom da urtikarija mi se povuče dok ga pijem izdrzim dva dana bez njih i onda opet .....unaprijed se zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

09.07.2016. 16:20

U pravilu, ako ste zdravi, tj. nemate neku kontraindikaciju ili mjeru opreza za Telfast, uzimanje može trajat tjednima i mjesecima.

krpe

14.09.2016. 11:50

Poštovani,

Majka sam bebe od 9 mjeseci koja zadnja 3 mjeseca ima ponekad urtikarije po cijelom tijelu. Termin alergološke obrade sam dobila za sina tek 08.12.2016. na Rebru. Bila bi vam jako zahvalna ako bi nas mogli primiti ranije jer mi je za taj termin dugo čekati,te smo često kod pedijatrice radi tog problema.

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

15.09.2016. 10:30

Najbolje je da se strpite. Svi termnini puni su do Nove Godine.
Možete u međuvremenu obaviti pregled dermatologa.
Također, možete pomoću A3 uputnice naslovljene na Biokemijski laboratorij, obaviti pretrage: ukupni IgE + specifični IgE na bjelanjak, kr. mlijeko, Dermatophagoides pteronyssinus, Dactylis, na što se ne čeka, već se dođe na REbro, u zelenu zgradu, ujutro i obavi vađenje krvi, a nalazi stignu doma poštom, a ako i ne stignu, biti će dostupni u informatičkom sustavu i prije nego dođete na pregled.
Snimite urtikariju na mobitel.
Ovo sve pričam pod uvjetom da se radi o urtikariji, ili atopijskom drematitisu.

breallion

28.11.2016. 22:15

Poštovani, imam sina od 6 mjeseci. Od rođenja ima crvenu flekicu na samom tjemenu promjera 1 cm. Inače nije jako vidljiva osim nakon češanja. S točno 4 mjeseca je imao valjda alergijsku reakciju, tijelo je potpuno pocrvenilo, počelo od glave prema ekstremitetima. Crvenilo popustilo kroz 15 min ali sam na mjestu crvene fleke na glavi napipala kvrgu koja je širinom i visinom bila veća od fleke. Ta kvrga je dok smo došli na hitnu splasnula i formirao se vodeni plik večine zrna graška. To je trajalo par dana nakon čega se stvorila krastica. Rekli su mi valjda ubod komarca...Prije 2 tjedna i danas ponovno ista situacija. Pedijatrica rekla ubod pauka (što mi je teško povjerovati jer se sve uvijek pojavljuje na mjestu te crvene fleke na glavi) ili urtikarija. Ne znam ništa o urtikariji. Voljela bih čuti Vaše mišljenje ili barem preporuku od kud krenuti, kojem specijalistu se obratiti...Ako je moguće Vama?

Darko Richter, dr. med.

01.12.2016. 11:00

Ne bih znao dok to ne vidim, a vi bist to mogli fotografirati.

floppy

14.01.2017. 21:00

Poštovani htio sam pitat za ovu prehranu bez silicilata i konzervansa . Da li se smije jesti pržena hrana ili mora biti večina kuhana ?

Natasa82

16.01.2017. 14:30

Postovani,
Mom sinu koji ima 18 mjeseci prije nekih dvadesetak dana pojavile su se urtike po licu. Desilo se nekoliko puta u danu da se pocne cesati, pa su tragovi cesanja izdizali se i tako je ostajalo do desetak minuta, te nestajalo. Obzirom da je bilo vrijeme praznika, nismo isli u bolnicu, nasa doktorica je bila na godisnjem. Takve pojave trajale su dva dana, nisu bile ceste, javljale su se na obrazima, iza uha i u predjelu kljucne kosti. Kasnije su se urtike, mnogo manje povrsinski i manje intenzivne, javljale na razlicitim mjestima i nisu izazivale svrbez. Jos uvijek se desi da se pojavi poneki plikic koji nam ne izaziva nikakve smetnje. Dobrog je opceg stanja. Trebam li poduzeti nesto, davati antihistaminik?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

16.01.2017. 20:50

Vi se jedan od rijetkih majki koja nije isti čas dotrčala u bolnicu kada je vidjela više fleka na svom djetetu. I, kdda je te uzbuđene majke upitam, zašto toliko luduju zbog nekoliko urtika, one se čude, a nsiu u sanju reći zašto su tako mirne dok se u unutrašnjim organima događaju sva čuda, uza koja nemaju pojama da se događaju, tek, one ta čuda ne vide, i mirne su.
No, izgleda kao urtikarija, makar nisam 100% siguran, dok to sam ne vidim. Ako jest urtikarija, onda se niti treba uzbuđivati, niti trčati doktoru, niti davati antihistaminik, ako dijete od toga nema veće smetnje (obično svrbež, osjećaj vrućine, nervoze). Najvjerojatnije se radilo o kombinaciji neke viroze i obilnih mirišljavih kolačića i hrane bogate konzervansima i začinima u protekla 3-4 tjedna. A iskustveno, i velika količina jaja pojedenih u kratko vrijeme pogoduje izbijanju urtikarije. Može biti i alergija, te neki manje vjerojatni uzroci, no oni će se, ako jesu u podlozi opet javiti, i javljati.
Vidjet ćete u daljnjem tijeku da li nešto treba, ili ne treba poduzimati.

nera1990

20.02.2017. 19:25

Poštovani,

prošle godine negdje krajem 9. mjeseca mi se počeo javljat osip po tijelu i užasan svrbež koji je bio skoro pa nepodnošljiv noću. Uopće nisam mogla identificirati od čega bi mi se javljalo to, nisam primijetila da se osipam nakon neke određene hrane ili nekog određenog kontakta s nečim. S vremenom se taj svrbež smirio, ali ne i u potpunosti nestao. Naime, kad prođem noktima ili bilo čime po koži, ostaje crveni tragovi koji često znaju nabubriti. Od kućnog doktora sam tražila uputnicu za dermatologa i naručena sam bila 1.2.2017.

Nalaz dermatologa:
dijagnoza - eczema etz pruritus corp
dermatološki status - sada rez promjene na trupu i okrajinama, imala i urtike

Kao terapiju samo dobila Rinolan tbl 1x1, 20% elocom excipial u lipolotio i Bepanderm krema za svrbež i za to su mi sve rekli da uzimam i mažem po potrebi. Također sam dobila uputnice za prick test, epikutano test i se kks urin igE.

Prick test sam napravila na inhalatorne i nutritivne alergene. Nutritivni su svi negativni, a kod inhalatornih je pokazalo na grinje i pelud trava, s tim da je crvenilo bilo samo 3mm u promjeru. Napominjem da su mi sva 24 uboda malo pocrvenila, ali na to dvoje je više pokazalo nego na ostatak. Danas sam dobila nalaz za IgE koji mi je 1061.0 H kIU/L i pod opaskom piše ECLIA, Roche.
Za epikutano test sam naručena tek u 7. mjesecu, te tek nakon tog testa ću opet kod dermatologa.

Zanima me od čega bi IgE mogao biti tako visok, budući da mi je sestra u bolnici rekla da nemoguće da je zbog alergije na grinje i pelud trava jer to skoro pa zanemariva alergija. Može li biti da je to nešto drugo osim alergije?

Srdačan pozdrav i unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
Ivana

Darko Richter, dr. med.

22.02.2017. 00:40

Ukupni IgE može biti povišen zbog alergije ili parasita.
Bilo bi dobro da vam urade specifične IgE iz krvi na grinje iz kućne prađine (Der pter i Der far), te trave (Dactylis, Phleum, Poa).

Markiz10

01.03.2017. 14:20

Poštovani,

Već duži niz godina (cca 7-8) imam problem sa svrbežom koji "šeta" po cijelom tijelu, i to tokom cijele godine. Osim toga, imao sam i problema sa hunjavicom, ali odkada uzimam sprej za nos Avamys više nemam taj problem. Kad popijem Letizen problem svrbeža nestane. Međutim, problem je što ga moram uzimati svaki drugi dan, inače svrab opet krene. Testirao sam se dva puta na prehrambene i inhalacijske alergene, ali osim biljke crkvine nije mi pronađen nijedan drugi alergen. Testiranje sam obavio čak i na intolerancije na hranu. Iako već više od pet mjeseci ne uzimam hranu na koju sam intolerantan, problem svraba ne prestaje. Ja se želim skinuti sa letizena. Nisam siguran koliko je pametno ovoliko dugo i trajno biti na nekom antihistaminiku.

Darko Richter, dr. med.

02.03.2017. 09:55

Anitihistaminik ne smeta. Ali, vi morate doznate koju imate dijagnozu - je li u pitanju kronična urtikarija, s alergijskom podlogom, ili autoimunosnom. Ako ste alergični na perietariju, oda to može biti dosta da vas svrbi, jer, paeludi ima i u kućnoj prašini, a ne smao kad cvjeta, i vani.