Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na limunsku kiselinu i konzervans tatrazine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

KarloG

11.10.2011. 14:20

Poštovani, već 2 godine imam problema sa rukama koje natiču, pojave se mjehurići koji pucaju i koža se jako crveni. Često koristim kortikosteroidne preparate. Radila sam skarifikacijski test na Šalati u kojem je nađena alergija na limunsku kiselinu i konzervans tatrazine.
Ono što mi nije jasno je to što piše da limunske liseline ima u naranči i po tome ju nebi smjela konzumirati, no na prick testu nisam pozitivna na naranču?
Isto tako me zanima dali ja uopće ne smijem biti u doticaju s limunskom kiselinom ili je dovoljno da ju samo ne unosim, s obzirom da većina šampona ima limunsku kiselinu u sebi?
Dali je "limonene" isto što i limunska kiselina?
Dali je moguće da alergija na navedeno nestane kako je i došla te kada se eventualno mogu opet testirati?
Gdje mogu dobiti informaciju o tome u kojim se lijekovima limunska kiselina i tatrazine nalaze?

Unaprijed hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

12.10.2011. 23:55

Mislim da pitanje treba postaviti na forumu dermatologije, a još najviše kod dermatologa kod kojega ste se testirali. Promjene na rukama neće imati neke jače veze sa skarifikacijskim testom, pogotovo ne s njegovim poztiivnim nalazom na limunsku kiselinu, ako je "limonene" to, niti tartrazin.