Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija, terapija...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

08.04.2010. 16:50

Postovani,
Dvanaest godina unazad imam alergisku reakciju na neku pelud, obicno pocinje pocetkom svibnja, ali ovo proljece vec sam pocela osjecati simptome: svrab nosa, ociju, uha, oko usta i grla, javljaju se napolje, samo kad prodjem pored biljke-alergen (ne znam tacno koje) i ujutro kad se probudim jedan-dva sata imam začepljen nos, curenje nosa, kihanje. Simptome traju oko mjesec dana. Do sada nisam primala nikakvu terapiju, a zanima me dali je to neophodnost, uzevsi u obzir da simptomi nisu zestoki i dali je terapija ucinkovita u sprecavanje eventualnog "spustanja" alergije u donjim disnim putevima. Koliko je hiposenzibilizacija ucinkovita i dali je uopce opravdana u mom slucaju?
I jos nesto: kad jedem tresnje (osim one bele boje), bademe, jabuke (osim one zelene boje), neke vrste marelice, pocinje svrab u unutarnju stranu usta, grla, a niz jednjaka osjecam toplinu. Na usne javljaju se plikovi. Svrab traje nekoliko minuta po prestanka uzimanja hrane. Dali mozemo nagadjati bez alergoloske obrade (zivim u Makedoniju i u mom gradu ne rade se alergoloske obrade) da je i ovo alergiska reakcija i uzevsi to u pobzir, dali jedenje ove namirnice je preporucljivo ili ne, dali su uopce neka korist ili su samo steta za organizam (jer meni reakcija koja se javlja nije neki problem, u usporedbi sa zeljom za tresnje na primer).
Jao, koliko duga poruka. Ako imate strpljenja procitati je i odgovoriti, hvala!

Darko Richter, dr. med.

08.04.2010. 18:45

Imate očito alergiju na neku pelud: najvjerojatnije se radi o peludi breze i lijeske, no nij eisključeno i još kojeg stabla, ili neke voćke. Naime, poznato je a postoji tzv. križna ili unakrsna reaktivnost između baš tih peludi i plodova nekih posve drugih biljaka: jabuke, baema, oraha, lješnjaka, ali i mrkve, celera i kivija.
Čini mi se da upravo tako niešto vi imate. Trebalo bi međutim učiniti alergološku obradu, pa vidjeti točno na što ste preosjetljivi.
No, savjetovao bih vam da ne jedete ono što vam smeta, a a u vrijeme kada dobivate smetnje, uzmete intranazalni kortikosteroid, npr. Flixonase, Nasonex, Tafen Nasal i sl. Uz to nije na domet piti svaki dan tijekom tih mjesec dana i neki antihistaminik novije generacije, npr. Xyzal, Aerius.
Hiposenzibilizacija dolazi u obzir samo ako se utvrdi točni alergen(i) na koji ste preosjetljivi.

09.04.2010. 10:35

Hvala puno i buduči da danas počinjem preporučenu terapiju, kada mogu učiniti alergološke testove?

Darko Richter, dr. med.

09.04.2010. 14:45

Alergološku obradu možete učiniti bilo kada, ako se vadi iz krvi. Ako se radi kožni (prick) test, onda morate barem 7 dana biti bez antihistaminika. Nosni sprejevi en smetaju.