Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija, viroza ili nešto treće...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sna007

29.11.2011. 10:15

Poštovani doktore Richter,
ponovo Vam se obraćam za savjet.
Da skratim priču:
prije dva tjedna: gust žuti iscjedak iz nosa, blagi kašalj, bez temperature, pedijatrica bez ikakvih dodatnih nalaza prepisala Cefaleksin, nismo pili taj antibiotik jer smo tu večer završili u vinogradskoj radi kašljanja, tamo su nam izvadili urin i krvnu sliku i pregledali se kod Otorinolaringologa, dijagnoza Rhinopharyngitis acuta koju je potvrdila krvna slika na kojoj nisu povišene vrijednosti osim: Eozinofilni granulociti(x10^9/L) 1,01 ( preporučena vrijednost do 0,7)
Trombociti 120 (referentni interval 150-450). Javili smo se s tim nalazima pedijatrici koja nam je prepisala ventolin kapi za inhaliranje po potrebi, i jučer smo zbog kašlja dobili Singulair mini granule. Jučer je bila prva doza navečer.
Noćas i jutros dijete i dalje jako kašlje, u navratima i to dosta izraženo, kašalj se javlja u noći i ujutro, produktivan je, nemirno spava... nema više žutog iscjetka iz nosa..

Molim Vas za savjet.. Da li je po Vašem cijenjenom mišljenju terapija koju smo dobili ispravna te da li bi nam preporučili daljnu obradu kod nekog specijaliste? Nisam liječnik niti dijagnostičar ali vidim po svom djetetu da se događa nešto više od obične viroze, to traje sveukupno već tri tjedna i bojim se toga da mi se dijete ne počne gušiti u snu od kašlja. Na moje pitanje upućeno njenoj pedijatrici o tome da li je potrebna alergološka obrada ili obrada kod pulmologa, alergologa i slično ona je rekla da nema potrebe kod tako malenog djeteta. Zbog eozinofila smo dobili stakalce za uzimanje otiska guze i uputnicu za obradu stolice, nalaze cemo dobiti sutra.
Prije pet dana, pedijatrica je cijepila naše dijete Priorixom rekavši da za to nema nikakve zapreke s obzirom da dijete nema temperaturu i nisu povišeni leukociti, dan nakon cjepiva dijete ima mekanu, ponekad proljevastu stolicu bez sluzi, izraženog mirisa.

Molim Vas savjet.

S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

29.11.2011. 12:20

Meni kašalj ne znači apsolutno ništa, pogotovo kada ga opisuju "zabrinuti roditelji". Kašalj na ovaj način znači jedino to da je dijete živo.

sna007

29.11.2011. 12:20

Zaboravila sam napisati da je dijete staro godinu i 4 mjeseca, te taj kašalj, koji se javlja u intervalima i to po noći i ujutro neposredno nakon buđenja, je izražajan toliko da je guši. Dijete se zacrveni i napinje kao da će povratiti radi tog podražaja. Nakon 2-3 minute se smiri.

sna007

29.11.2011. 13:10

Svjesna sam toga da je kašalj sastavni dio života, ali to se odnosi na svakodnevno kašljucanje, a ne na ovaj kašalj koji doslovno guši dijete.

Darko Richter, dr. med.

29.11.2011. 17:55

Može biti svašta, od hripavca, preko astme, do sinuitisa.

sna007

29.11.2011. 19:10

Hvala na odgovoru, ali htjela sam Vašu preporuku kojem specijalistu s djetetom otići na obradu.

Darko Richter, dr. med.

29.11.2011. 23:45

Treba otići doktoru koji zna napraviti pregled djeteta.

sna007

01.12.2011. 10:35

Nažalost, očito niti jedan doktor kod kojeg smo bili to nije znao napraviti kako treba, od njene pedijatrice do pedijatara u vinogradskoj...

Više neznam kome se obratiti jer dijete sve više kašlje, evo jučer smo opet završili na hitnoj radi gušenja kako bi nam rekli da je ona zdrava, a cijelu noć smo se borili protiv kašlja.

Hvala Vam na savjetima i strpljenju.

Darko Richter, dr. med.

01.12.2011. 20:10

Ako ste u Zagrebu, ili možete doći bez većeg problem, nudim vam termin u ponedjeljak, 5. o.mj. u 12:30 na Rebru - Poliklinika Klinike za Pedijatriju, nova zelena zgrada, liftom na razinu "P", malo lijevo: Alergološka ambulanta i Dnevna bolnica. Možete na mobitel snimiti kakao dijete kašlje, i donijeti to sobom, ili mi poslati na mail: bibice@live.com.

sna007

02.12.2011. 10:35

Poštovani dr.Richter,

beskrajno sam Vam zahvalna na ponuđenom terminu. Naravno da ćemo se odazvati.
Javila sam Vam se na mail.

Hvala Vam od srca.

Darko Richter, dr. med.

02.12.2011. 22:45

utorak, 12:30 h.

bbmmdd

18.12.2011. 15:35

Postovani doktore Richter,

Zanima me Vase misljenje o situacijama koje se u poslednjih godinu dana desavaju mom detetu, a koje ovdasnji lekari naizmenicno nazivaju laryngotracheitis, tracheitis i rhinopharyngitis.

Decak, 5 godina. U uzrastu od 7. meseci ustanovili smo reakciju na k.mleko. Kozne probe (i inh. i nutr.), radjene sa nekih 18 meseci, bile su pozitivne samo na mleko. Vidljiva reakcija na mleko povukla se sa kada je imao 2,5 godine. Do tada je bio na potpunoj elim. dijeti, dojen je 19 meseci. Kozne probe su ponovo radjene prosle godine i tada su bile negativne na sve. Do prosle zime tegobe sa disajnim organima mogle bi se svrstati u kategoriju podnosljivih (po kriterijumima zabrinute majke), nije nikada imao opstrukcijue.

Cele prosle jeseni i zime, a koliko vidim i ove godine nije nista bolje, ponavlja se identicna situacuja: najpre kija par sati, onda to pokrene ogromnu kolicinu gustog sekreta iz nosa cija boja varira (zut, pa bezbojan, pa malo sivo-zelenkast, pa beo i tako u krug). Vrlo brzo pocinje i produktivni kasalj, da ne kazem davljenje u sekretu, koji traje 1-2 dana. Na to se nastavlja nova tura slinavljenja, bezbojnog vodenog uz nadrazjujuci suv kasalj. Kod oba kaslja cuje se promukla komponenta. Detetu bude vidno lakse kada povrati sekret. Pre 2 meseca imali smo prvu epizodu ove jeseni. Tada je dobio inhalaciju pulmicortom i berodualom. Kasalj se smririo i ubrzo postao ponovo produktivan pa prestao. U toj drugoj fazi sekret u nosu postaje gusci, ali, i dalje menja boju. Ja sam jos prosle zime dobila preporuku da pristupam ovim inhalacijama, cim pocne takav kasalj, pa sam tako i sada uradila. Onda je bio OK jedno 20 dana pa je krenula nova tura, identicna. Samo sto se kasalj posle prve ture pulmicorta pojacao i prerastao u skolski primer laringitisa pa smo imali priliku da i praksi vidimo kako zvuci lavez. Tada smo zavrsili u Hitnoj na urbazonu, a dobio je i antibiotik Ospamox uz neizbezni Aerius za koga sam zaboravila da kazem da su mu ga oduvek prepisivali svi lekari cim zaslini. Situacija se skroz sredila posle 5-6 dana.

U medjuvremenu smo (po savetu decijeg pulmologa) uradili: ukupni IgE-20, phadiatop infant test koji je negativan, bris grla (candida u malom broju) i bris nosa (Haemophilius spp). Posto nije bilo nikakvih drugih tegoba kada smo sve ove nalaze nosili doktorki, dobio je Marocen kapi (po antibiogramu). Inace, dete je tipicne atop. konstitucije, kod oba roditelja postoji aler. istorija, ekcem mu se pojavljuje kod svakog pada imuniteta i isto tako prolazi cim ozdravi, tretiramo ga samo pantenolom. Iskreno, meni su, imajuci sve to u vidu, ovi rezultati alerg. testova malo cudni i da ih nismo radili na Institutu Torlak, sigurno bih insistirala da se ponove.

Posto su se identicni simptomi ponovo pojavili (opet posle 20 dana pauze), terapija je ista: Aerius, Berodual i Pulmicort. Na moje pitanje zasto aerius kada testovi nisu pokazali alergiju, receno mi je da on smanjuje sekreciju iz nosa svakako, te da i njemu moze olaksati. Nocni kasalj se po pravilu zavrsava povracanjem i posle toga, kao sto sam rekla, dodje do olaksanja.

Doktrorkin zakljucak na kraju balade jeste da postoji mogucnost disfunkcije traheje koja doprinosi intenzitetu reakcije deteta na virusnu infekciju, ali i mogucnost da je ovoliki i ovakav kasalj rezultat refluksa. Medjutim, tvrdi, da njegova stanja jos uvek nisu tako teska da bismo ga, citiram "maltretirali takvim analizama". Ovo je zakljucila nakon postavljanja pitanja na koje je dobila odgovore da dete oduvek kalje duboko i grubo i kada se zagrcne, da cesto stuca, da ima obicaj da podriguje na silu (da bi ispao zabavan u drustvu) i sl. Inace, nijedna od ovih epizoda nije bila pracena povisenom T. Zapravo, on je od rodjenja pa do sada imao svega 3-4 puta povisenu temperaturu. I od nje, kao i od svih ostalih ORL lekara, pedijatara i alergologa kroz cije smo ordinacije prosli uvek sam dobijala odgovor: pluca su OK, to je najvaznije, a ovo ce da preraste...

Ja dopustam da je kasalj sastavni deo odrastanja, kao i da definitvno pripadam kategoriji zabrinutih majki koje vole da se prave pametne, ali, zaista mi je malo neobicno da imamo ponavljanje identicnih reakcija vise od godinu dana, a da ne znamo sta je uzrok tome.

Unapred se zahvaljujem na misljenju i odvojenom vremenu.


Darko Richter, dr. med.

19.12.2011. 21:40

Ovo je primjer kada se roditelj raspiše na dugo i široko, a dr. bi ga prekinuo najkasnije nakon druge rečenice.
S obzirom da nismo u direktnom razgovoru, to nije moguće, pa je, slijedom rečenoga, apsolutno nemoguće da meni išta bude jasno, na ovaj način.
Ne mogu ja s vama razgovarati kao da iza vas ne stoji barem desetak doktora ili pregleda. I svaki ima datum, dijagnozu, i terapiju, A o tome, ni mukaet.
Mene vaše impresije savršeno ne zanimaju, miješate svoje dojmove, svoja tumačenja, medicinsku terminologiju (što vi znate što je opstrukcija, a i da slučajno znate, kako možete misliti da ću vam ja to uzeti zdravo za gotovo i pomisliti da mislimo o istoj stvari?), a tek tu i tamo, opišete po koji simptomčić.
Mene isključivo zanima dokumentarac vašeg djeteta, od vas, te pobrojane dijagnoze i terapije po datumima. Ništa više. Onda bih se možda mogao snaći.

bbmmdd

22.12.2011. 09:40

Postovani doktore,

Svako od nas ima svoj stil izrazavanja i nacin komunikacije. Tako ste npr, i Vi mogli u jednoj recenici mogli reci- na osnovu napisanog, nisam u mogucnosti da dam nikakav odgovor, ili cak i da ne odgovorite uopste, posto za to ne postoje sankcije happy. Ja sam mislila da ce ovakav opis biti od vece koristi, posto nismo, kako ste i rekli, u direktnom razgovoru.
Sto se tice terminologije, koristila sam iskljucivo ono sto sam cula od lekara. Konkretno, opstrukcije nam niko nikada nije pominjao, ni u izvestajima, ni u razgovorima, cak, kao sto sam i rekla, svi do jednog su konstatovali da pluca nisu problem. Ako se opstrukcije odnose na neki drugi organ, onda se izvinjavam.

Kako trenutno ne znam nacin na koji mogu da Vam dostavim snimak kaslja, prepisacu ono sto smo dobijali u izvestajima. Ja cu jos jednom pokusati da opisem simptome koji su svaki out do sada bili isti: najpre kaslje zrelo i izbacuje gust sekret iz nosa koji se pre toga nije video, cini mi se da je stajo negde arhiviran i onda odjednom krenuo da izlazi, nakon 2 dana sekret postane bezbojan i voden, a kasalj suv, jak, promukao. Nakon terapije, kasalj opet postaje zreo, povremeno promukao, a i sekret se ponovo zgusnjava, bude zut, zelen, braonkast i onda u jednom trenutku sve prestane. Ako ovo ponovo nije dovoljno za Vas odgovor, zahvaljujem na posvecenom vremenu.

1. 15.09.2010.-rhinopharyngitis. Terapija: inhalacija (fizioloski+ pantenol), panklav, aerius, operil P, Acc, aquamarin. Po uputu pedijatra, dete je pregledao ORL.

2. Kako nije nije bilo poboljsanja, 28.09. smo ponovo bili na pregledu. Tada je dijagnoza bila laryngitis. Terapija ista, osim sto je panklav zamenjen cleromicinom i izbacen ACC.

3. Posle ove terapije je bio zdrav 10 dana,. 21. 10. dete pregledao deciji pulmolog. Dijagnoza laryngotracheitis acuta i rhinopharyngitis acuta. Terapija: aerius 7 dana, operil P 5 dana, pulmicort 0.25 1ml+6 kapi beroduala+ 2ml fizioloskog 2x dnevno, a izmedju, berodual 6 kapi+ 2ml fizioloskog po potrebi., sve 7 dana. Objasnjeno je da se inh. samo berodualom primenjuje ako se pojavljuje jak kasalj tokom dana. Nama se potreba za tim ukazivala samo prvog dana. Vec sledeceg dana kasalj je poceo da zvuci drugacije tj da sazreva i nije bio cest. Posle 10 dana, nije bilo nikakvog kaslja niti slinavljenja. Od dr dobijamo preporuku da sa ovom terapijom krecemo cim dete pocne da kaslje suvo i u slucaju da nema drugih simptoma (T i sl.) i dovodimo ga na pregled tek ako posle 3 dana nema nikakvih poboljsanja.

4. Nadalje su se slicne epizode pojavljivale u XII/2010 i II/2011. Otprilike 7-10 dana od pocetka terapije, kasalj prestaje skroz i nos je cist (barem ono sto ja mogu da vidim).

5. 5.4.2011. radjene kozne probe-negativne.

6. 21.06.2011.Dijagnoza: laryngitis. Terapija: aerius 7 dana , pulmicort 0.25 1ml+ 1ml fizioloskog+ 1ml pantenol 3 dana. Dete je pregledao ORL, jer je suprug procenio da je sigurnije da ga odevede tamo, posto sam ja bila na putu.

7. 25.10.2011. Primenjena terapija iz tacke 3, na koju je isto reagovao.

8. 20.11. opet zapocinjemo terapiju. Posle druge inhalacije suv i promukli kasalj se pojacava. Dijagnoza: rhinitis mucopurulenta (valjda sam dobro procitala) i laryngitis. Terapija: aerius, inhalacije urbazonom 3 dana, Ospamox 7 dana, Olynth. Dete je pregledao ORl u drugom gradu, u kome smo se tada zadeseli.

9. U medjuvremenu radjeni ukupni IgE i specificni iz phadiatop testa-oba negativna, bris grla: candida u malom broju, bris nosa: haemophilus.

10. Uzimao Marocen kapi od 9-14.12.

11. 19.12. uvece ponovo zapoceli terapiju, na koju je odmah reagovao. DR u telefonskom razgovoru preporucuje da se jos dodatno u nos stavljaju kapi Tobradex 3X2.
Trenutno kaslje zrelo, ali, se ponekad cuje promuklost . Iz nosa izlaze ogromne kolicine gustog sekreta raznih boja, koji mene ponekad podseca na gnoj.
Takodje, sada je DR stava da u slucaju jos jednog ponavljanja treba razmotriti mogucnost za uvodjenje singulaira.




Darko Richter, dr. med.

22.12.2011. 22:50

Ne volim odgovarati prema tuđim klišejima, pa tako niti po vašem. Zašto bih ja morao odgovoriti onako kako vi hoćete?
Međutim, sada su stvari puno jasnije, da ne kažem, sasvim jasne.
Nema alergije, nema opstrukcija broha, nema astme. Samo gornji dišni infekti i recidivni alringitisi. Za to je u napadu Pulmicort inhalaciaj dobra terapija, a sve ostalo (Aerius, Singulair, antibiotici) - nemaju puno veze.
Ja bih odnio dijete na ORL i od njih tražio da dobro pogledaju larinks, i, ako je sve u redu, kao što jeste ju 95% slučajeva, onda bih nabavio inhalatro i Pulmicort suspenziju 0,5 mg/2 ml i to davao na samu naznaku laringitisa (pormuklsoti, podebljanja glasa).
Sve ostalo škodi.

bbmmdd

22.12.2011. 23:59

Zahvaljujem najlepse na preporukama.
Imam jos 2 pitanja i vise Vas necu gnjaviti.

1. Da li ovakve reakcije deteta zahtevaju izbegavanje pojedinih klimatskih zona (more, planina) ili to nema veze jedno sa drugim. Ovo mi je palo na pamet jer, on ni u jednom od napada nije reagovao na paru u kupatilu, cak mi se cini da se kasalj samo pogorsavao, ali, jeste reagovao na hladan i svez (koliko je to moguce u velikom prljavom gradu) vazduh.
2. Da li se, prema Vasem iskustvu, kako dete bude raslo, moze ocekivati pojacavanje ili smanjenje intenziteta ovih reakcija?

Darko Richter, dr. med.

23.12.2011. 10:15

Već sam vam rekao da sve ostalo što ste mu davali, osim Pulmicorta, škodi, a osobito para u kupatilu, jer, kod laringitisa se radi o višku tekućine na krivom mjestu, tj. oko glasiljki (otok) pa dodatno parenje samo pogoršava situaciju. Pomaže hladni zrak, jer, kao i hladni oblog,smanjuje otok.
S vremenom napadi laringitisa prestanu, a t je posljedica rasta djeteta i rasta grkljana. Naime, sadašnji su napadi posljedicom malo sitnijeg larinksa, koji ima razne veličine u normalnih ljudi, u djece manje, u odraslih veće. No, na svaki virusni infekt dišnih puteva, manji brojevi se brže zapriječe tim edemom (otokom). Kako larinks raste, i to postaje sve rjeđe. Najkasnije do puberteta neće se više gušiti u laringitisu, ali će, kao i svaki drugi, imati povremene prehlade i povremeno će biti promukao.

bbmmdd

23.12.2011. 22:50

Da, sve je jasno i vrlo logicno, kada se o tome razmislja hladne glave happy.

Jos jednom zahvaljujem i zelim Vam srecne nastupajuce praznike.

suzanapn

21.02.2012. 14:10

Postovani doktore!
Zaista mi je tesko da ovde u belom svetu objasnim doktorima simptome i stanje u kom se nalazim zadnjih 4 meseca. Naime, u oktobru sam bolovala od laringitisa i nakon toga bila na odmoru. Nakon kraceg odmora u privatnom smestaju koji je sadrzao i djakuzi kadu(ovo pisem da sagledate sve potencijalne mogucnosti) probudila sam se ujutru sa jako crvenim i po malo "bobicastim" usima. Svrbelo je i svrab se prosirio i na ostale delove lica, a posebno iza usiju i vratu. Pocela sam da kasljem i kao da sam osecala neke promene u grlu, i dobila sam promukao glas. lekar je rekao da koristim antihistaminik ali mi to nista nije pomagalo.
Evo i nakon toliko vremena ja imam probleme sa svrabezom, ali jos vise sa pecenjem koze, koja kao da gori narocito na rukama i to iznad dlanova i u pregibulakta. ponekad je crveno a ponekad samo pece kao da izgorela koza. Nakon reakcije koza izgleda suvlja, peruta se i unormali, pa opet sve iz pocetka.To isto pecenje i ljutinu kao kad jedete nesto ljuto ili jako zacinjeno osecam s vremena na vreme u ocima i ustima. radila sam alergo testove (23 alergena i nista, sve je ok).
U julu mesecu sam stavila Mirenu kontraceptiv pa se pitam da li to moze biti uzrok. Trenutno svakodnevno osecam kao da mi koza bukti, gori na unutrasnjem delu ruku i to pecenje u ocima i cudan ukus u ustima. Osecam i metalni ukus kada olizem usne. Veoma sam nervozna zbog svega toga pa bih vas zamolila da mi kazete svoje misljenje koje bi mi puno znacilo.
Izvinjavam se na ovoliko puno informacija, znam da je verovatno dosta konfuzno, ali se i ja tako osecam.
Hvala Vam najlepse!

Darko Richter, dr. med.

27.02.2012. 21:05

Morate se odlučiti za definiciju svojeg proglema, jer, od laringitisa do nekekvog žarenja kože,vrloje dugi put, a vjerojatno tog puta niti nema.
Gledao sampar dana vaš post, pa sam mislio da sam indisponiran, i da je bolje da malo odgovim odgovor. No, ništa se nije promijenilo. Mene najviše kod vas čudi ovo: zašto za kožu ne pitate dermatologa?