Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

stanojevic

08.10.2016. 15:50

koliko je opasno imati IgE 1320?

Darko Richter, dr. med.

08.10.2016. 22:05

Imati glukozu u krvi od 30 mmol/L je opasno, jer to uglavnom znači da imate dijabetes.
Međutim, imati IgE, u bilo kojoj koncentraciji, nije ni opasno, ni bezopasno, već je to isto slično kao imati povećane krajnike. Ako od toga imate smetnje, onda je opasno, a ako nemate onda nije opasno, ali može ukazivati da bi se opasnost mogla pojaviti. Npr., mogli biste dobiit alergijsku bolest, ili, možda imate neku tkivnu parasitozu, ili, možda imate neki rijetki oblik maligne krvne bolesti, ili imunodeficijencije.
Dakle, kao inače vrlo često, pitanje je pogrešno.
Pogrešno je zato, jer vi predmnijevate da znate da je imati IgE toliki i toliki, opasno, a,kad ono, pomoću IgE ne određuje se baš nikakva opasnost, već se utvrđuje da može biti nešto od gore spomenutoga, a među tim spomenutim mogućnostima, apsolutno je u nas najčešća alergijska preosjetljivost, od koje, ali, osoba ne mora uopće imati nikakve smetnje. Tako da zapravo ne znam što pitate, ali, s obzirom da sam balkanski pronicljiv, mogao sam vam donekle dati nekakvi odgovor.
Bio sam jedno duže vrijeme u Francuskoj, i bio impresioniran njihovim medicinskim laicima, dakle, njihovim narodom kada je u pitanju odnos prema medicini i zdravlju. Francuz ne bi nikada preuzetno zapitao: Koliko je opasno imati IgE od 1300, već, bi to rekao ovako: Što to znači imati IgE od 1300.
Kulturno-civilizacijska je razlika golema, mada se radi o samo jednoj riječi: što, umjesto koliko. Francuz zna da ne zna, i ima šansu naučiti, ali našijenac odmah zna, i odmah pita na ravnopravnom nivou, i potom ne može ništa naučiti. Jer on zna. Da sam prešutio ovaj komentar, i odgovorio vam doslovno na vaše pitanje, npr., "opasno je 70-80%", uz par nerazumljivih medicinskih tehničkih termina, vi biste vjerojatno znali manje ili maglovitije no prije postavljenog pitanja.

Anazenjs

01.12.2016. 21:50

Poštovani,

Uradila sam alergo test, te je ustanovljeno na šta sam alergična. Možete li mi jednostavnim riječima objasniti koja bi bila svrha RIST-a? Hvala.

Darko Richter, dr. med.

04.12.2016. 23:45

Svrha RIST-a je mala, ili nepostojeća, jer ona daje razinu ukupnog IgE. A već znate da imate alergije, pretpostavljam po prick testu. Tu je onda ukupni IgE od malog ili nikakvog dodatnog značenja.