Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nikola2912

23.11.2009. 12:10

Do 5 mj nisam imoa nikakvih problema a ni znao da sam alergican.Tad sam dobio upalu pluca i nakon tog sve ide nizbrdo.
Bio sam na testiranju za alergene i to izgleda ovako :
histamin +++
kućna prašina +++
dermatoph pter +++
perje +++
sinteticko vlako +++
pamuk++
dlaka zivotinja +++ macka +++ pas +
pelud trava +++
pelud drveca +++
pelud korova ++
plijesni ++
aspergillus fumig ++
bakterije +
duhan ++

i od hrane
jaje ++
brasna ++
marelica ++
bjeli luk ++

Napravili su mi odmah i rist i rast bris nosa i eoz i sp.

U medu vremenu bio sam i do pulmologa i na spirometriji.
Pulmolog mi je dao alvesco 160 x2 udaha ujutro i xyzal, te tafen nasal 1 u svaku nosnicu
bio sam i kod alergologa al on se slolzio s pulmologom i nije preporucio nist novo vec samo kontrolu za pol godine.

E sada mene i dalje uz ovo sve muce svrbez oko ociju, kasalj i sviranje iz pluca dal je terapija pogresna , neadekvatna neke preporuke za dodatne preglede ako da i di
te dal se moze stvorit otpornost na xyzal i alvesco jer pito sam doktoricu pa nije mi dala bas konkretan odgovor

hvala lp

Darko Richter, dr. med.

24.11.2009. 10:10

Po svemu imate alergijsku astmu, i ako dobro i redovito udišete Alvesco, ne biste više smjeli imati te smetnje, ili bi trebalo biti osjetno bolje. Ako nije tako, jedino objašnjenje jest da ne znate udisati lijek. Alvesco, umjesto u pluća ide u sobu. to vam sada ne mogu crtati preko interneta, ali, ako hoćete, dođite u Polikliniku Alergovita, Tomsilavov trg 21, zagreb, u srijedu popodne u 18:30 h (www.alergovita.hr). Potvrdite mi dolazak, da se ne pokupim prerano kući.Može i preko ovog foruma, ili mailom na: bibice@live.com .

nikola2912

24.11.2009. 20:20

odgovorio na mail

hvala na pomoci vidimo se

lp

nina1210

18.12.2009. 18:15

hej hoj..pozdrav svima..bila sam prije mj.dana vaditi krv i danas sam podigla nalaz i piše mi da sam alergična na d.pelin, D.pt, liv.maćica, Clad.herb...pa može li mi netko reći šta te vrijednosti znače i na šta sam točno alergična..btw.ige mi je 157 i alergična sam još na brezu , dlake mačaka i pasa, prašinu,korov , ambrozij i pelud drveća ..pa ak netko zna bila bih mu zahvalna da mi odgovori...hvala happy)

Darko Richter, dr. med.

18.12.2009. 21:05

Hej, hoj .... ja se time bavim cijeli život.
Osim ukupnog IgE od 157, nema ovdje napisane niti jedne vrijednosti. Vrijednost je kvantitatvni pojam, brojka s dimenzijom pokraj.
Prepišite nalaz (ne morate navoditi referentne vrijednosti, jer bi one uvijek trebale biti <0,35 kU/L; tek ako nisu te jedinice, tj. kU/L, onda mi navedite donju granicu normale).
Bez simptoma, unatoč svim ovim i sličnim nalazima, vi ste zdravi.
Ako imate simptoma, koji su?

nina1210

19.12.2009. 11:30

ajoj ..odakle da počnem.. taj nalaz je na ove vrijednosti što sam u postu prije napisala pokazalo da je pozitivno i ref.interval je veći od 0,35...a jaja, brašno i soju. ribu i tak dalje je negativno..
a simptomi su prisutni malo pa često..curenje nosa, kihanje, kostantno kašaljanje itd..
inače sam već alergičar otprije ..imam alergije na sve korove, trave i peludi drveća posebno brezu i ambroziju, na kombinaciju sunca i mora, na timerosal( to je sastojak koji se koristi u ruževima, labelima,šamponima , uljima itd ali ga proizvođači ne navode tako da ne mogu znat gdje ga ima a gdje ne nego moram baš probat tako da nakon tuširanja izgledam kao da se sa koprivom tuširala od alergije) kućnu prašinu...
usto imam još i celijakiju..
a u zadnje vrijeme mi otiču oči i usta i svrbi me sve.. pa mislim da sam čak i na vansezonsko povrće i voće jer me jučer nakon svježeg krastavca jako svrbila usta..
uglavnom znam šta su alergije i dosta se borim s njima..i hitna i bolnica mi nisu strane ..jedan put( prije 2god u jesen) nakon što sam aspirin popila jako sam buknila i otekla tako da sam morala u bolnici ležati 3 dana ...ali i nakon testova još nisu sigurni jel od tog ili od nečeg drugog kao i svaki put kad sam bila na hitnoj .eto to je uglavnom to što se tiče mojih alergija..i znam da ih je puno i ne bih se čudila da ste se pogubili u ovom svemu...pozdrav happy

nina1210

19.12.2009. 11:30

i da zaboravila sam reći da ima alergije još na dlaku od maca i peseka i na kombinaciju sunca-mora- i često i samo sunce...eto toliko..pozdravček

Darko Richter, dr. med.

19.12.2009. 21:20

Ako ste tako iskusni s alergijama, ajde vi meni ispišite točno vaše alergološke nalaze, iz krvi, kao i iz prick testa.
Napišite mi dijagnoze pod kojima vas liječe.
I još jednom opišite što je to bilo s aspirinom - po minutaži.
I napišite što se zbivalo u djetinjsvtu.
I recite na kojoj ste terapiji, a koju ste do sada isprobali.
Mene niti najmanje ne impresionira ovaj postupak, kojem je inače sklona većina alergičara, ili nazovi alergičara: vi memi istrpate sijaset nalaza, a onda mi pričate da imate alergije. Mene to ne zanima. Niti jedna od smetnji koje imate, ne mora biti alergijske geneze. Postoji kronična autoimuna i idiopatska urtikarija, hereditarni angioedem, stečeni angioedem, angioedem zbog ACE inhibitora (lijekovi za krvni tlak), razni oblici rinitisa, preosjetljivost na aspirin koja niti slučajno nije alergijska, itd., itd.
Inače, ja odlično baratam floretom u izravnom sučeljavanju s pacijentima vašeg profila, i dosta brzo istjeramo činjenice na čistac. No, preko interneta je to dubiozno, možda i nemoguće. Ako pokušate vi, pokušat ću i ja.

mameli

02.03.2010. 15:00

imam bebu od 10 mjeseci kojoj se posljednja dva dana pojavljuju plikovi po tijelu, koje bi po opisu nazvala urtikarijama. Brzo se povuku. Ne pokazuje znakove da ju svrbe. Prvi dan ih je bilo samo po trbuhu, a sad ih ima po nogicama, rukama, licu i leđima, postupno se pojavljuju po tijelu. Mijenjala sam omekšivač prošli tjedan, pila je sirup od trpuca za kašalj i više nego obično jela kašice sa čokoladom. Već mjesec dana jede kravlje mlijeko. Izbaciti ćemo omekšivač, sirup i čokoladne kašice. U kojem roku bi se plikovi trebali prorijediti i prestati pojavljivati ili ne bi trebali pričekati, i odmah se uputiti liječniku. Da li bi simptomi "dodirne" alergije (na omekšivač u odjeći) i alergije na hranu bili isti? Molim savjet

Darko Richter, dr. med.

02.03.2010. 18:25

Ja ne znam za alergiju na omekšivač.
Za osip kažete da bi bio urtikarijski, a možda je ipak ekcem. Dijete vjerojatno ima suhu kožu, i vjerojatno je imao tjemenicu u prvih par mjeseci (?).
Ne bih vam preporučio da se bavite izbacivanjem namirnica, već bi bilo dobro da utvrdite kako dugo nakon neke namirnice dođe do pojačanja osipa, ako do toga dolazi.
To bi bio podatak: koliko minuta, sati li dana?
Zatim bih vam preporučio alergološko testiranje.

jjeejja

05.03.2010. 11:25

lijepi pozdrav! U dilemi sam, neznam što učiniti, pa vas molim za savjet. moj sin 8 godina, (nos mu je kao stalno začepljen), tako mu je oduvijek, radili smo alergotest, ništa nije pokazalo, vadili smo krv, u krvi mu je pokazalo euzinofili + 1 (nađeno nekoliko stanica). što da učinim da otkrijem na što je alergičan.Trebao bi vaditi tonzile ima velike(iako nije nikada imao angine itd), ali su mu velike, plus što ima ast.(koji je pod kontrolom i sve je u redu).ali provo moramo otkriti na što je alergičan, jer kaže nam naša doktorica, da ne bi nakon što izvadimo tonzile, ta alergija prešla na dišne organe i da se ne bi nešto zakompliciralo. molim savjet.hvala!

Darko Richter, dr. med.

06.03.2010. 15:15

Ako nije alergičan, nije alergičan. Zašto to forsirate,kada imate negativni nalaz. No, niste napisali koji je to nalaz.
Ako ima problema s disanjem na nos i krajnicima, ja bih se okrenuo otorinolaringologu, i ne bih bušio po alergijama.
Možda ima sinuitis.

natka

08.04.2010. 16:50

Eh odakle da pocnem..,
imam sina od 6 godina koji jos od svojih 6 meseci pati od alergije na ribu,jaje,mleko,cokoladu polen drveca ,grinje,prasinu..Obisli smo sve lekare i svi kazu isto>izrasce:Znam da hoce ali sta dotle?Vec godinama koristimo lek Aerius u kombinaciji sa Zyrtec-om .Aerius nam je podigla na 2 doze na dan a uvece 10 kapi zyrteca.Inace ima problem i sa astmom koristimo pumpicu Flixotide svako vece vec dugo vremena a svrab po kozi ne prestaje-konstantno se ceska bez obzira koju terapiju koristimo.More krema smo isprobali i nista ne vredi.U nekoliko navrata je ispisivala i lek Pronizon.
Ako imate bilo kakvu ideju sta bi mogli da pokusamo puno bi nam znacilo ili kome da se obratimo a da znate da nam moze pomoci.Ne znam koliko dugo moze da se koristi Aerius lek ja sam cula od 7-10 dana a mi ga evo koristimo vec skoro 3 godine.Da li organizam moze da postane imun na taj lek ili da odbrambenost organizma na osnovu njega moze da oslabi.
Imam jos dvoje dece koja imaju problem sa alergijom ali ne u tolikoj meri..Hvala unapred na odgovoru...

Darko Richter, dr. med.

08.04.2010. 22:25

Ako je u dobi od 6 godina alergičan na ribu, jaje, mlijeko, čokoladu, pelud drveća, grinje, prašinu, .... onda imam nekoliko primjedbi.
Ne može biti redoslijed kakav ste naveli.
Smetnje koje ima odgovaraju astmi i atopijskom ekcemu ili atopijskom dermatitisu ili neurodermitisu. vjerojatno ima i alergijski rinokonjunktivitis (ali nije obavezan).
Astma je najvjerojatnije povezana s inhalacijskim alergenima: prvenstveno grinjama. Prašina kao alergen ne postoji, no u prašini je 70-ak% sastojaka baš porijeklom od grinja. Za težinu astme niste naveli nikakvi podatak, dok je atopijski ekcem prema vašem opisu blažeg izgleda - samo suhoća kože i svrbež. Atopijski je ekcem vezan i uz inhalacijske i uz nutritivne alergene.
I što je sada tu problematično?
Treba izbjegavati grinje iz kućne prašine: urediti stan (uglavnom se striktno odnosi na djetetovu sobu) protiv grinja: ukloniti tepihe, zastore, stolnjake, tapecirani namještaj, plišane igračke, jastuke, kapute u ormarima, i sl., tj. sve što skuplja prašinu. Ostaje krevet, kojeg treba opremiti antialergijskim navlakama za jastuk, jorgan i madrac. to bi bilo otprilike to.
Nastaviti Flixotide, ja bih dao Flixotie 100 diskus, 2×1 udah, ili Flixotide 125, inhaler, 2×1 potisak na Volumatic (tj. svaki dan ujutro i uvečer po 1 dozu bilo kojeg od ova dva oblika Flixotidea). Po potrebi Ventolin 2 potiska na Volumatic, ponavljati ako treba svakih 4-6 h.
Atopijski se ekcem, ovakav kakvog vi imate, također ublažava smanjenjem ekspozicije grinjama, pa tako, ako riješite grinje kako sam vam spomenuo, rješavate znatni dio ekcema. Dodatno kožu treba njegovati masnim kremama, mlijekom ili uljem: Nivea, Nevenova krema, Linola Fett, Eucerin, Dercome, Novaderm sensitive, Mustela, A-Derma, Excipial, itd., itd. Svaki dan, dvaput, i još svaki puta nakon kupanja.
Konačno, alergeni iz hrane: riba, čokolada, jaje, mlijeko ... . Ako je istina da je alergičan na jaje i mlijeko, onda to treba izbjegavati. Ali, 90% sam siguran da to nije istina. To je mogla biti istina prije par godina, no sada više ne. Međutim, riba bi mogla odgovarati istini, ali ne na način kako vi to beskrvno navodite. Od alergiej na ribu se pada u šok (naravno može to i od mlijeka i jajeta), ali od ribe je to glavninapčin manifestacije alergije. Tako da m i nije jasno zbog čega je riba na prvom mjestu, a potom slijedi opis nekog češanja kao glavnog problema.
I, na kraju, nije istina da će izrasti iz alergija. Iz alergija neće nikada izrasti, uvijek će se neka naći pri ruci. On ne može pobjeći od sebe, i sam pravi alergene od onoga što drugima ne smeta. On je atopičar. I bit će atopičar do kraja života. Ali, kolike će mu biti smetnje, ovisi o često nejasnim ali činjeničnim fluktuacijama tijekom života, pa se tako zna da se ekcem smanjuje ili nestaje do polaska u školu, iako u do 30% djece traje u dalje, a astma se u pubertetu smiruje, no u odrasloj se dobi opet često vraća. Ono što vam mogu reći, to je da se alergija na ribu i ona reakcija kakva se na ribu prvo pojavila, zadržava trajno, i ona je obično žestoka, tipa anafilaksije.
Alergije na čokoladu nema, jer u čokoladi po definiciji ima mlijeka i jaja, a možemo pričati o alergiji na kakao, no to neće biti slučaj u vašeg sina.



natka

09.04.2010. 17:55

Zahvaljujem se na odgovoru,
alergene koje sam nabrojala nisu bila pordjana redosledom,samo sam nabrajala.Nekoliko puta smo radili testove na razne alergene .Da ce dete izrasti od elergije od lekara sam cula.Na mleko je alergican jer smo primetili kada je samo malo nesto mlecno pojeo osuo se toliko da je telo iskrvario cesuci se a i gusenje je naravno pratilo sve to tako da su lekari rekli da je moglo biti kobno.Novi lek nam je ispisala doktorica zove se Xyzal koji koristimo uz Flixotide pumpicu .KAkav je taj lek jer malo sam o njemu nasla na netu.Hvala unapred..

Darko Richter, dr. med.

09.04.2010. 21:10

Xyzal je antihistaminik najnovije generacije. O njemu na internetu ima na tone podataka.

dragana78

04.06.2010. 11:45

unazad 7 godina na tijelu mi se pojavljuje alergija u obliku koprivnjace...uradila sam neke alergo testove..pokazali su se negativnim..uradila sam ultrazvuk bubrega..ustanovili su da imam pjesak u lijevom bubregu..to je bilo prije ca.6 godina...i to je sve sto su pronasli....Doc.dr.Bogdan Zrnic,dermatovenerolog iz Banja Luke,kod kojeg sam isla par mjeseci..i koji je uradio sve moguce nalaze u svojoj ordinaciji rekao je ,jer su svi nalazi negativni,da je to na psihickoj bazi..i da za to ne postoji lijek??? i od tad sam prepustena sama sebi..alergija se pogorsala..dobijam otoke svugdje po tijelu..koji uzasno svrbe..izoblicim se od njih..ponekad i padam u nesvijest...ja Vas molim..ako mi mozete dati bilo kakvu informaciju i da mi kazete kome da se obratim..unaprijed zahvalna..

Darko Richter, dr. med.

04.06.2010. 16:15

Po definiciji imate kroničnu urtikariju, a ta je u pravilu nealergijska. Tako da me ne čudi što su alergotestovi ispali negativno.
Možete pokušati s dijetom bez konzervansa i trajnom terapijom nekim antihistminikom: npr. Aerius, Xyzal, ili koji već hoćete, ali svaki dan, mjesecima, a ako treba i godinama.
Evo vam glanvih direktiva za dijetu bez konzervansa:

NE:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Bon appetit!

ivik

21.06.2010. 18:30

Poštovani... Imam djete - bebu od 10 mjeseci, na žalost nismo uspjeli sa dojenjem te je naša adaptirana mlječna formula bila bebimil. Trenutno smo na 2. Iako smo na adaptiranom mlijeku, bebu sam tretirala kao dojenu u svim drugim oblicima...Počeli smo sa dohranom u 6. mjesecu kao i sa napitcima ( samo voda, ponekad čaj ). Odlučila sam u dohranu uvesti namirnice koje u sebi ne sadržavaju nikakve začine, šečer, mlijeko... / Voće i povrče svježe / U jednom sam trenutku probala djetetu dat kašicu koja je sadržavala u sebi samo voće / uz konzervanse / HIPP-ovu krušku, jabuku, bananu i šljivu... Čak i kuhana jela koja sadrže biljno ulje i mrkvu - Nakon tih obroka i probavljanja hrane na guzi su se stvorile crvene mrlje koje sam pripisivala osjetljivoj koži, no kada se u nekoliko navrata dogodilo da su mrlje prešle u krvave i otvorene ranice, uputila sam se našem pedijatru dr. Vokić. Doktor nam je dao Triderm kremu sa kojom na žalost nismo uspjeli ukloniti crvenilo, iako su se rane povukle... Djete je počelo dobivati i crvene fleke po leđima, kao da ima otiske od držanja, ali vrlo jake... upućeni smo na laboratorijsko ispitivanje.. Nadam se da imate preporuku za privatnu kliniku jer do kraja 9. mjeseca nigdje ne možemo doći na red a mi navršavamo godinu dana 04.08. Moj cilj je ostati sa djetetom radi njege i nakon prve godine.

Darko Richter, dr. med.

21.06.2010. 22:40

Nemam blage predodžbe na koju vrstu klinike mislite, tj. koju vrstu subspecijalistike su vam preporučili u daljnjoj obradi. Koja je uputna dg. i kamo ste se do sada sve javili?