Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

16.09.2023. 10:20

Zaista ne mogu pogoditi ništa iz ovih vaših opisa. Tu ste izmiješali toliko toga bitnog i nebitnoga, da se jedno od drugoga ne može odijeliti, i bez pregleda tu je neko mišljenje nemoguće.
Vi ovdje prepričavate svoje doživljaje svojih tegova, ali is voje doživljaje medicinskih dijagnoza, bez da mi ih citirate. Na svoje subjetivine doćivljaje iamte pravo, i to se onda može dobrim dijelom verificirati pregledom, ali, bili ste kod nekoliko doktora i dobili ste sigurno nekke dijagnoze i terapije, i to možete lijepo prepisati, bez da sami to opisujete.

Ivaai

30.09.2023. 11:50

Poštovani, molim za savjet!
Djevojčica od nepuna 3 mjeseca, isključivo dojena, sa 5.5kg (porođajna težina je bila 3.5kg). Sinoć nakon podoja pojavilo se čudno crvenilo u području lijeve strane lica koje nestaje oštro po sredini čela i nosa, lijevo oko se krenulo zatvarati i jako suziti. Ti simptomi se povlače nakon otprilike sat i pol bez ikakve terapije. Nakon ponovnog podoja lijevo oko se ponovno zatvara i suzi. Tada smo dali 4 Fenistil kapi po preporuci pedijatra. Oba podoja su bila iz desne dojke. Ujutro ponovno dajemo 4 kapi. Podoji iz lijeve dojke prolaze bez simptoma, a iduća dva puta nakon podoja iz desne dojke, lijevo oko opet suzi. Ne znam je li to slučajnost. Ja nisam mijenjala kozmetičke preparate niti jela nešto neuobičajno (barem ne svjesno).
Napomenut ću i da ne konzumiram mlijeko i mliječne proizvode po Vašoj preporuci ovdje sa foruma zbog pojave končastih tragova u stolici nalik na krv. Koprokultura i nalaz na okultno krvarenje su bili negativni. Unatoč prestanku konzumiranja mlijeka već mjesec dana, u stolici se i dalje pojavljuju ti tragovi.
Molim za mišljenje- trebam li još nešto izbaciti iz prehrane? Trebamo li raditi neku dijagnostiku za dijete?
Unaprijed Vam hvala!

Darko Richter, dr. med.

02.10.2023. 10:55

Ne znam o čemu je riječ, desna ili lijeva dojka nemaju niakave veze s alergijama. Može biti jedno da se dijete natrljalopo koapku ili obrazu dok je vuklo iz dojke. A ono drugo, tragovi nečega u stolici, a što se nije pokazalo karo krv niti na testu okultnog krvarenja, niej krv i nema razloga da se zbog toga izbacuje mlijeko. Vjerojatno sam mislio na prokotikolitis od kralvjega mlijeka, ali, bez krvi u stolici, toga nema.

Darko Richter, dr. med.

02.10.2023. 10:55

Ispričavam se na brojnim tipfelerima, pa ponavljam odgovor:
Ne znam o čemu je riječ, desna ili lijeva dojka nemaju nikakve veze s alergijama. Može biti jedno da se dijete natrljalo po kapku ili obrazu dok je vuklo iz dojke. A ono drugo, tragovi nečega u stolici, a što se nije pokazalo kao krv, niti je krva dokazana na testu okultnog krvarenja, nije krv, i nema razloga da se zbog toga izbacuje mlijeko. Vjerojatno sam mislio na prokotikolitis od kravljega mlijeka, ali, bez krvi u stolici, toga nema.

Jelena2211

23.10.2023. 11:05

Poštovani, prije mjesec i pol dana sam pokušala bebi koja je tad imala 8 i pol mjeseci uvesti u prehranu bjelanjak, dva sata nakon beba je povraćala 3 puta u mlazu, što pretpostavljam da je bila reakcija na bjelanjak(osipa ili neki drugih simptoma nije bilo), žutanjak smo uveli bez reakcija.
Pročitala sam tek sada negdje da bi ja trebala izbaciti bjelanjak iz prehrane pošto dojim bebu.
Zanima me sto Vi kažete? Jaja jedem svih 10 mjeseci koliko dojim i nikad nisam primjetila da je beba imala problema zbog toga.

Darko Richter, dr. med.

26.10.2023. 13:40

Ako tolerira vaše mlijeko, dok jedete bjalanjke, sve je u redu.
Ovo je možda tzv. FPIES - food protein induced enterocolitis syndrome. Za to su potrebne malo veće količine proteina nego za uobičajene IgE-posredovane alergije. Ovo nije IgE alergija, ali se u obradi ipak treba uraditi spec. IgE na bjelanjak ili prick test na bjelanjak/jaje, koji budu negativni. Ako mu ponovno date cijelo jaje, vjerojatno će se ponoviti slična epizoda, a može biti dovoljno teška da morate otići u bolnicu. Povraćanjem se riješi proteina koji mu smeta, pa ne progredira u proljev. Inače, zna doći do profuznog proljeva, i dijete bude klonulo i dehidrirano. Simptomi počinju od 2-6-8 h nakon ingestije, ne prije. Kod IgE posredovanih alergija reakcija nastupi u roku od koje minute do najduže 2 h.

Jelena2211

27.10.2023. 20:00

Upravo to se i desilo. Nakon povraćanja je bio klonuo, pospan. Kroz nekih pola sata do sat je došao na sebe i bio kao prije. Ja sam tu klonulosti pripisala iscrpljenosti od povraćanja.
Možete mi savjetovati kada ponovno pokusat uvest bjelanjak i da li mu žutanjak smijem dat? Pedijatrica je upoznata sa događajem i nije previše dizala paniku. Rekla je da možemo ponovno pokušati za neko vrijeme a i da možemo sačekati do godine dana.
Iz straha da se ne ponovi slučaj kao sa bjelanjak nismo još uveli mliječno. Jel strah opravdan, da li je moguće da bi mogao reagirati na protein kravljeg mlijeka?

Darko Richter, dr. med.

28.10.2023. 23:10

Znači, to je FPIES na bjelanjak. Ako tolerira žutanjak, nastvavite sa žutanjkom, bez bjelanjka.Preosjetljivost će proćispontano za oko 2 godine, kadkada i kraće, a katkada i koju godinu duže. Kravlje mlijeko s time nema veze, kao niti bilo koja druga hrana, i vi ne moćete znati da li će slično reagirati sve dog svaku pojedinu namirnicu ne isprobate. Rjeđe se dogodi da jedno te isto dijete reagira na više namirnica.

Darko Richter, dr. med.

28.10.2023. 23:10

Ima FPIES na bjelanjak. To jest vrsta alergije ili preosjetljviosti,ali nije psoredovana IgE kao većina lergijskih reakcija. Prođe spontano za oko 6 mj. .- 2 g. Jedini način da se dozna da li j epostao tolerantan prema bjelanjaku jest da se učini provokacijski pokus, u kontroliranim uvjetima, obično u bolnici. Ili se dogodi da dijete slučajno nešto pojede što sadrži bjelanjak, i ne bude mu ništa. U svakom slučaju, treba dznati da je za ovu reakciju važna količina: može se dogoditi da od pola zalogaja ne bude ništa, pa se zaključi da može jesti, i onda se nakon punog obroka ponovi teža reakcija.
Žutanjak dalje smije.
Nema baš nikakvog razloga da mu ne uvedete mlijeko, kikiriki, jagode ili soju, gluten i ostalo što figurira kao "alergen". Da li je nešto alergen, vidi se tek nakon što to dotična osoba proba. Inače, nije, a izbjegavanjem se još i povećava rizik alergizacije (sada po IgE tipu). Nikako vam ne bih preporučio da se bavite eliminacijskim akrobacijama napamet jer će vas to odvesti u sasvim lošem smjeru u koji će se uplesti nedovoljno kompetentni savjetodavci i bit će na kraju nerazmrsivo.

azzie

12.12.2023. 11:50

Poštovani,

Roditelji smo djevojčice stare 2 godine. S navršenih 3 mjeseca života kroz gastroenterološku obradu (proljev) ustanovljena je alergija na proteine kravljeg mlijeka. Kasnijim (nakon 1 godine života) krvnim nalazima potvrđena je i alergija na jaje (najprije samo bjelanjak, a od nedavno i žumanjak). Reakcija se očituje kroz svrbež i crvenilo prvenstveno na pregibima ruku i nogu. Stolica uredna, odnosno reakcije se ne manifestiraju kroz probavne poremećaje

Posljednji nalazi:
Ukupni IgE 56.5
F1 (bjelanjak) 7.32
F75 (žumanjak) 2.86
Bos d4 (alfa laktalbumin) <0.10
Bos d5 0.336 (beta laktalbumin)
Bos d8 (kazein) <0.1
Gal d1 (ovomukoid iz bjelanca ) 6.62
Gal d2 (ovalbumin iz bjelanca) 4.45

Molim savjet kome se obratiti na dodatnu obradu i tumačenje rezultata? Da li je to alergolog, gastroenterolog ili netko treći? Također molim i za preporuku za bolnicu? Da li je to Srebrnjak ili neka druga ustanova?
Kroz pedijatriju ne dobivamo dovoljno jasne upute kako bismo trebali postupati, te bismo se htjeli dodatno savjetovati.

Zahvaljujemo.

Darko Richter, dr. med.

13.12.2023. 21:15

MOgu vam iz ovih stopa reći da NIJE imala alergiju na kravlje mlijeko. Jednostavno, nije. A takav je i nalaz. A imala j ei ima laergiju na jaje, i ima atopijski dermatitis. Ne bih preporučio da se zbog alergije ide gastroenterologu, jer, oni za to nisu educirani, i često lijepe etikete alergije gdje je zapravo nema. Iskreno, ne znam koju bih vam bolnicu reporučio, jer tamo ćete jednom doći ovome, drugi puta onome, i znat ćete još manje nego prije obilazaka. Možete mi se javiti u Polikliniku DermaPlus, Kaptol 25, Zagreb, da raščistimo sve što vas muči.

Bea2304

08.01.2024. 12:40

Možete li mi reći što znači u nalazu kod Testiranja inhalacijskim alergenima: histamin 2+, odnosno je li taj nalaz uredan ili se radi o alergiji na histamin?

Darko Richter, dr. med.

09.01.2024. 13:00

Alergija na histamin ne postoji. Histamin sam jest je jedan od medijatora alergijske reakcije i koristi se kao pozitivna kontrola za reakcije koje se eventualno pojave na alergene u prick testiranju. Zato mora uvijek pisati veličina histaminske urtike u mm, dok se pozitivni alergeni ispisuju kao mm i uz to se stavljaju razredi od 0 do 4+ (od reakcije 0 tj. reakcije koja odgovara fiziološkoj otopini, do više od dvostruke histaminske reakcije). Ako vam je netko ispostavio nalaz prick testa i u njemu napisao da je "histamin 2+" pitajte njega što je time mislio, ali je još bolje da se što prije obratite educiranom alergologu da vam učini test "comme il faut" (kako treba).