Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

08.11.2010. 14:10

Alergičan je na grinje, ambroziju, pelud trava, te na jaje, oslića, kikiriki, a možda i na soju (sumnjam). Histamin je kontrolna reakcija. Neshvatljivo mi je da postavljate to pitanje, i da već sami umujete o tome gdje sve ima histamina, a 101% je sigurno da vam liječnik kod priopćavanja nalaza prick testa nije ništa spominjao o preosjetljivosti na histamin. I vi opet pitate. A što se tiče kikirikija i jajeta, morali bismo sjediti oči u oči i raščistiti što jest, a što nije reakcija preosjetljivosti, te kada ima, a kada u hrani nema kikirikija ili jajeta. Itd. Zašto je tamo netko napisao da možda ima astmu? Vjerojatno zato jer ste mu vi to rekli. Ako ste rekli "bronhitis", onda ste rekli astma. No, ja bih oet volio da to raščistimo licem u lice. Ljudi svaša pričaju, pa tako, obična začeljenost nosa, nekom predstavlja "otežano disanje" ili "gušenje".

vujic

10.12.2010. 17:00

Poštovani doktore Richter,

moj otac ima 58 god.,po zanimanju prosvjetni radnik,njegove tegobe su počele prije pet godina.Naime, od rođenja ima devijaciju nosa ( familijarno ) ali tek prije pet godina je počeo da ima simptome zapušenog nosa i edem veličine oraha koji se javljao iznad desne obrve,znači uvijek na istom mjestu,uz osjećaj pritiska u glavi.Ljekari su sumnjali na hroničnu upalu sinusa te je nekoliko terapija promijenio i sa antibioticima ni to nije otklonilo tegobe a sve to je trajalo oko 3 godine.Posljednje dvije godine skoro svakodnevno je koristio Operil 0,05% kapi za nos i Marisol, i opet imao taj edem i osjećaj pritiska u glavi.Ljeti je imao simptome crvenih otečenih očiju, otežano disanje ali nije imao curenje nosa.Sve do unazad dva mjeseca kada je sporadično počeo da ima iznenadni otok usana, zatim edeme po koži cijelog tijela praćene svrabom uz naravno ove prethodno nabrojane simptome.Ljekar mu je dao da koristi lijek Pressing šumeće tablete i koristio ga 15 dana za to vrijeme mu se nisu više javljali ovi simptobe i on se bolje osjećao.Ljekar ga je poslao na alergološko testiranje,međutim tri dana pred testiranje je prestao da pije lijek, ali je veče uoči testiranja na svoju ruku popio tabletu Pressinga da bi spriječio otoke zbog posla.Međutim, test je ipak sutradan odrađen na inhalatorne alergene, a ovo su ti rezultati
Histamin 7mm
Polen drveća 5mm
Polen trava 5mm
Polen korova 6mm
Ambrozija 7mm
Dermatophagoides 3mm
Kućna prašina 5mm
Perije 3mm
Gljivice-buđ 3mm
Dlaka mačke 3mm
Uz ovaj nalaz porodični ljekar mu je propisao i dalje da koristi Pressing i Ca. Interesuje me da li je ovo najbolji lijek izbora, koliko dugo treba da ga koristi?Mislim da li svakodnevno ili može po potrebi pošto te informacije nije dobio.Da li je upotreba antihistaminika umanjila stvarnu vrijednost inhalatornih alergena i ima li potrebe za testom i nutritivnih alergena?Da li se i edem iznad oka može dovesti u povezanost ovih alergija?Vaše mišljenje mi je jako bitno, u nadi da ćete mi uskoro odgovoriti zahvalna sam Vam.

Darko Richter, dr. med.

10.12.2010. 21:20

Prema nalazu parick testa, alergičan je na sve i sva, i sve njegove smetnje mogu se svesti na alergijske reakcije na razne alergene. SVakako bih učinio i testiranje na nutritivn alergene: kravlje mlijeko, jaje, kikiriki, soju, pšenično brašno, bijelu ribu, školjkaše i neke osnovne konzervanse (Na-benzoat, salicilat, K-metabisulfit).
Međutim, ne znam što je to Pressing, ako je to lijek, nikad čuo, a nemoguće je doznati preko interneta, jer tamo za pressing ima par milijuna natuknica.

vujic

10.12.2010. 22:10

Hvala Vam na odgovoru.

Što se tiče lijeka Pressing generičko ime: Loratadin -to je nesedativni antihistaminik a proizvodi ga farmaceutska firma Hemofarm iz Vršca.
Nadam se da ćete odgovoriti da li je to lijek izbora u ovom sličaju i koliko dugo da ga koristi?

Darko Richter, dr. med.

11.12.2010. 12:55

Može uzeti bilo koji antihistaminik, a od loratadina bolji je desloratadin (npr. Aerius), ili cetirizin (Letizen,Zyrtec), odnosno levocetirizin (Xyzal).

jovana16

28.12.2010. 15:47

Imam kcerku od 14mj..prije mjesec dana imala je prvi put (i jedini)napad laringitisa.dva dana kasnije je dobila temperaturu i bio joj je zacepljen nos..doktor joj je prepisao kapi za nos i sirup za temperaturu..7-8 dana kasnije dobila je upalu usi i pila je sinacilin sirup od 250mg.taman kad joj je upala prosla imala je par dana visoku temperaturu-od 38sa 7 do 39 sa 3.kad joj je temperatura prosla u toku noci je dobila osip po cijelom tijelu nalik na ujedima komarca...doktor mi je rekao da sada ima upalu grla a da je osip vjerovatno alergija na neku hranu i prepisao pressing sirup 1/2 kasicice dnevno i acidi borici sol.3% da maze 4-5 puta dnevno,kao i alfacet sirup za upalu grla, medjutim sledeceg dana osip se prosirio i sada ima crvene fleke po cijelom tijelu..da li je sve ovo povezano jer je ona mjesec dana neprekidno bolesna i svaki put je u pitanju nesto drugo..?da li je ovo dobra terapija za njenu alergiju?
Unaprijed hvala!!!

Darko Richter, dr. med.

29.12.2010. 10:30

Teško je, a i nepotrebno rješavati umjetno komplicirane konfuzije.
Ja je ne bih liječio, jer, ne znam za što bih joj dovao to što dobiva.

jovana16

30.12.2010. 00:31

hvala puno na odgovoru...

I.B.

02.01.2011. 15:00

Poštovani dr.Richter,
imam nalaze testiranja jednogodišnjeg djeteta, pa Vas molim da mi rečete dali je na sve navedeno alergična,

Jaje: 20,2 kUA/1 Class 4
Kikiriki: 5,32 kua/1 Class 3
Soja: 2,33 Class 2
Lješnjak: 6,39 Class 3
Mlijeko: 59,2 Class 5
Krumpir: 8,70 kUa/1 Class 3
Pšenica: 35,3 Class 4
Total IgE 354 kUA/1

Prick test
Jaje 7x5
Mlijeko 4x4
soja 6x6 urtic
list 2x2
kikiriki 14x7
lješnjak 3x3
pšenično brašno 3x3
krumpir 4x4

Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

02.01.2011. 19:15

Jest, samo je pitanje što to vama znači, a što meni.

I.B.

03.01.2011. 13:05


Poštovani doktore,

mene iskreno zanima što Vi mislite o njenim nalazima? Ima li šanse da to prođe ili se barem smanje te alergije, jer je se ne smije ni taknuti a da ne pocrveni već od samog dodira? Zanima me također Vaše mišljenje treba li dijete biti na kakvoj terapiji, jer joj nitko nije ništa dao tako da samo uzima Flonidan po potrebi.
I u zadnja tri mjeseca je imala dva puta opstrukcije što do sada nije nikada.

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru jer mišljenje stručnjaka uvijek dobro dođe,

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

03.01.2011. 14:10

Reako sam vam da jest alergična, a i to je previše u odnosu kako vi meni dajete informacije na kapaljku.
Jedno je nalaz preosjetljivosti, a drugo je alergija - tj. oštećenje tkiva zbog preosjetljivosti. Za to nije dosta imati nalaz.
No, ako se radi o kontaktnoj urtikariji, prvo i osnovno jest onemogućiti kontakt s onim na što je alergična, a to ne mora biti obavezno i ono na što ima pozitivni nalaz, a ja bih joj na trajnoj osnovi uključio Aerius sirup 1,5 ml + Singulari Mini granule, 1 vrećica.

gogsi78

28.01.2011. 19:25

bok... imam djevojčicu od dvije godine koja je alergična, pa valjda na dosta toga. srećom za sada alergijske reakcije nisu bile jake... pazila sam kod uvođenja hrane, dugo sam dojila pa su se zato vjerojatno alergije javile tek oko 10.mj počelo je sa reakcijom na naranče i mandarine- i to par prištića u području pelena... nakon godine dana dobila je osip, neurodermitis koji se nije povlačio. pedijatrica nam je tek sa navršenih 14mj preporučila da izbacimo citrično voće, jer je nakon komadića kivija dobila urtikariju, a kasnije i od breskve... bar je tako ona zaključila. zabranila nam je svo voće osim jabuke, kruške, banane, dinje. odlučila sam se na alergotest koji je na kraju pokazao i alergiju na kravlje mlijeko, morsku ribu, bjelanjak, naranču, limun, lješnjak. nalazi krvi za sve te namirnice su jednaki ali ja ih ne shvaćam, a pedijatrica nam to nije posebno objašnjavala, pa me zanima jel to alergija ili ne jer je rezultat graničan...

ukupni ige 9.08kU/l
dermatophagoides pteronysinus 0,35<0,35
bjelanjak, kraavlje ml., riba, pš. brašno, naranča, limun - 0,35kU/L

Mi za sada nismo izbacili pš. brašno. sve ostalo jesmo, Neurodermitis se ljeti povukao, a od jeseni ga ima ponovo... da li da izbacimo i pš. brašno? i da li da se i dalje pridržavamo samo onog voća koje nam je pedijatrica preporučila?


hvala............

Darko Richter, dr. med.

28.01.2011. 22:40

Alergija niti na jednu testiranu namirnicu nije dokazana. Može ih slobodno konzumirati, To što vi sebi umišljate da su neke pelenske točkice od mandarinke, izraz je epidemijske ignorancije na ovim prostorima. sumnajm i u dijangozu neurodermitisa. Nemam snage dalje to komentirati. Da treba platiti i jednu od ovih pretraga (svaki pojedini alergen oko 50 kn), brzo bi proradio mozak svim iluzionistima koji misle da nešto znaju o alergijama, i, što je najgore, to svoje "znanje" forsirano primjenjuju na nevinoj djeci.

gogsi78

29.01.2011. 12:01

ja sebi ne umišljam ništa, to za mandarinu također je bio zaključak pedijetrice. mi se nismo pridržavali njenih uputa da izbacimo agrume dok nije dobila urtikariju nakon kivija. kad nam je zabranila svo voće mi smo PLATILI alergotest privatno (da ne izbacujemo sve te namirnice), jer naša pedijatrica ne šalje na pretrage djecu do 3.g .Također nam je ona rekla za neurodermitis, ali i alergolog kod kojeg smo bili, nismo ga izmislili.

hvala na objašnjenju nalaza, i meni je to logično...

Darko Richter, dr. med.

29.01.2011. 16:10

Od svega nije testirana upravo na kivi i breskvu. Nismo se udubljivali u to, ali, možemo još i to vidjeti: da li se sjećate u koliko sati je pojeo kivi / breskvu, a u koliko sati se pojavila reakcija, i kakva i gdje?

gogsi78

30.01.2011. 18:40

Znam da na to nije testirana, ali alergologica je rekla da nema potrebe (kako bi je čim manje bockali) već da ćemo vidjeti po reakciji na limun i naranču. na kivi je reakciju dobila tek sljedeći dan kao urtikariju- osip koji se širio na trbuhu, leđima, pregibima nogu, ruku, stopalima... dobili smo fenistil kapi i povuklo se. u tom periodu je bila i na klavocinu ali pedijatrica je bila sigurna da to nije od antibiotika već od hrane, pa je to valjda bilo to. nakon 2 mj, stavila sam na pitu žličicu limunova soka (na cijelu tepsiju) i ovaj put je dobila puno jači osip koji nam se nakon kapi malo pvlačio, ali bi se ubrzo vratio i tek nakon 4 dana potpuno nestao. a na breskvu je bilo malo nakon toga, ali je nju jela cijeli mjesec prije nego je dobila urtikariju pa mi to nije baš bilo nešto sigurno,(a jela ju je i ljeto prije-cijelo ljeto) ali nam je tada zabranila svo voće osim jabuke, banane, kruške, dinje.
to bi bilo to...od tada sam se usudila eksperimentirati samo sa šljivama na koje nije reagirala.

Darko Richter, dr. med.

30.01.2011. 21:15

Ovo sve nema veze s vezom.
Kazati da je netko alergičan na kivi, ako je drugi dannakon konzumiranaj voća dobiourtikariju, nema veze. ako se baš hoće sumnjati, onda se moralo učiniti testiranje.
Za limun i breskvu niste mi ni rekli vremenski odmak osipa (urtikarije?) od časa ingestije.
Vama treba jedan solidan alergološki pregled i testiranje, bez fenistila.
Ništa se tu ne zna (ako ste slučajno mislili da se zna). Najvjerojatnije nije alergičan baš ni na što.
Možete mi se javiti u četvrtak, u Alergol. ambulatnu dječje klinike na Rebru (ako ste iz Zagreba), u 9 h ujutro, s uputnicom "Pedijatrija-Alergologija: kompletni pregled" da prekinemu tu agoniju. Prethodno mi potvrdite dolazak na mail: bibice@live.com.

lola2

11.02.2011. 15:26

Poštovani doktore,

sad sam otkrila ovaj forum pa se iskreno nadam da će te mi Vi moći reć nešto što već nisam čula. Od malena (3god.) bolujem od neurodermitisa, alergična sam na sve živo, ali sve, i uz to imam i alergijsku astmu. Sada imam 23 godine i uspjela sam nekako naučit živjet s tim. Moji roditelji su mi omogućili svakakve vrste liječenja. Probali smo sve. Od medicine, privatnika, alternative, bioenergičara u Hrvatskoj i Vani. Ali na kraju sve se svodi na isto. Šopanje kortikosteroidima da bi mogla normalno funkcionirat. U pubertetu su mi se te promjene, kojih sam imala na koži, povukle sigurno 70%. Sada mi se pojavi rijetko, kada sam pod stresom zbog faksa, ispita, posla ili bilo čega drugoga. Kako smo uvijek dobivali iste odgovore ja sam polako gubila nadu i uopće više neidem kod doktora zbog toga (isključivo ako me roditelji odvuku, ali doslovo) happy
prije godinu dana počele su mi se javljat promjene kakve do sad nisam imala. Otiče mi cijelo lice, tj, kapci i oko očiju, s popratnim crvenilom i perutanjem kože. Kapci mi oteknu do te mjere da nevidim, nemogu uopće otvorit oči, a moram priznat da i jako zastrašujeće izgleda. Uvijek završim na Šalati (jer sam tamo i ležala kada sam bila mlađa) na kortikosteroidnim injekcijama (čitala sam da je to živi otrov i da kortikosteroidi sve samo vraćaju u organizam, a mogu bit gadne posljedice), jer mi to jedino pomaže. dobivala sam razne tekućine za ispiranje, kremice i svašta nešto, ali kao i uvijek ništa od toga. Zanima me dali ste imali takav slučaj možda?? možete li mi dati neki savjet ili me uputit na nekog? promjene na koži mi nisu strašne, obučem majicu i nevidi se....ali ovo kada mi se dogodi, moj život mora stat na najmanje 5 dana, jer nemogu ni na faks, posao, ma ni van iz kuće.


Unaprijed Zahvala

Darko Richter, dr. med.

12.02.2011. 05:15

Da li sam ikada imao ovakav slučaj. Nisam, ali, ja sam pedijatar.
Ipak, mogu vam reći sljedeće, a vi s time učinite što hoćete.
Neurodermitis ili atopijski ekcem (atopic eczema) jest pretežito alergijska bolest, koja, kao i sve alergijske bolesti, fluktuira: s vremenom i dobi organizam, s ekpsozicijom alergenima, s ekspozicijom nespecifičnim iritansima ali i s nekim unutrašnjim faktorima koji nisu uvijeik poznati. Npr., u pubertetu se obično smirju,e pa se u mladoj dorasloj dobi opet pojavljuje, a, npr., u trudnoći kod neke žene može postati gori,a kod neke druge bolji.
Svi se zgražaju na kortiksoteroide, kao da nešto o tome znaju, ali, ne zgražaju se na kontraceptive, antihipertenzive (ACE-inhibitora), beta-blokatore, konzervanse u hrani i kozmetiku (koja ili jest konzervans, ili ga obilno sadrži). Pronađite u ovom nabrajanju ono što vi radite, i opametite se.
Osobito mislim tu na kontraceptive i na kozmetiku te hranu punu konzervansa, uključujući i kojekakve "alternativne" preparate. Zapitajte se malo, zbog čega nitko ne priča o nuspojavama kontraceptiva, a to su isto tako steroidni hormoni, baš kao i glukokortikoidi, koje vi zovete kortikosteroidima. Jese li žrtva ideologije, jeste li žrtva propagande kako je Crkva zaostala, zla itd., jer, brani navalu na te kontraceptive (iz svojih razloga - moralno etičkih). Ali, kontraceptivi imaju nuspojave, baš kao i ostali lijekovi i hormoni. I dok se ostali hormoni uglavnom daju kada ih u vlastitom organizmu nedostaje (hormon rasta, inzulin, glukokortikosteroidi, tiroksin, itd.), kontraceptivi, kao umjetni, semisintetski ženski hormoni, višestruko pojačane potentnosti daju se unatoč potpuno urednim vlastitim hormonima. Urednim, očito zato, jer žena može uredno zanijeti, pa uzima umjetne hormone da odigraju ciklus i spriječe ovulaciju. I mrdaju po cijeloj ženskoj fiziologiji. A suvremena ideologija, ateističko-libaralistička, za to vrijeme pljuje po Crkvi. Ja ne znam gdje je tu logika.