Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije, smanjen c1inh, povremena temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

new_bride

04.09.2014. 13:30

Postovani,

Imam potvrdjene alergije na grinje, polen trava, korova, drveca. Od marta do kraja oktobra pijem xyzal i spricam Nasonex u nos posle ispiranja fizioloskim rastvorom. Radila sam imunoloska ispitivanja i otkriveno je da imam smanjen c1 inhibitor, samo 14%, ali do sada nisam imala gusenja. Moj problem je povremena temperatura, 37.2, 37.4, koja me potpuno slomi i traje samo jedan dan. Nije vezana za ovulaciju. Isto to mi se desilo u decembru prosle godine, kada sam imala pobacaj u 6. nedelji. Uglavnom se desava kad se malo vise umorim ili iznerviram. Da li moze da bude vezano za imunitet? Hvala unapred.

Darko Richter, dr. med.

04.09.2014. 22:00

Može, ali time vam nisam ništa rekao. Kakvo pitanje, takav odgovor
C1INH se izražava u g/L, a ne u postotku. Najbolje bi bilo da citirate točne nalaze i njihove jedinice.

new_bride

05.09.2014. 13:30

Postovani,

Tacni nalazi su:
Ukupna hemolizna aktivnost 15,80
C1inh-funkcionalna aktivnost 13,92% (za ovo sam Vam napisala da nije u redu, u martu je bilo 11,79%)
Hemolizna aktivnost alternativnim putem 2,21
c3 1,67
c4 0,19
c1inh 0,22
c1q 0,122
Imuniglobulini
IgA 2,30
IgM 1,12
IgG 11,20

Hvala unapred, barem na nekim smernicama sta dalje!

new_bride

05.09.2014. 13:30

Za c3, c4, c1, jedinice su g/L.
Za hemoliznu aktivnost HU/mL
Za imunoglobuline g/L.
Za c1inh-funkcionalnu aktivnost procenat.

Darko Richter, dr. med.

09.09.2014. 15:10

Po nalazima ste vi jako bolesni, ali ta se bolest uopće ne očituje onako kako treba, barem ne prema vašem opisu. Vi opisujte nešto sasvim drugo, što nema puno veze s nalazima koje ste poslali. Ali, i ti nalazi, kako ste mi ih citirali, nisu u međusobnom logičnom odnosu.
Možda bi bilo najbolje da mi ispričate sve kako treba i na tenane, a nadasve iskreno i cjelovito: koja je dijagnoza, jer, niste valjda radili ove nalaze bez neke, barem radne, dijagnoze; koji su (još) simptomi; imate li kakvu terapiju; i što vam je dr. rekao da želi vidjeti iz tih nalaza.
Možete mi navesti i referentne (normalne) vrijednosti za sve nalaze.
Neki od tih nalaza se uopće ne rade rutinski (npr. funkcionalnost c1inh, c1q) i netko, tko odlično poznaje južnoslavenske jezike, treba znati da se ti nalazi na rade niti na anglosaksonskom području iza svakog ugla. Pa me zanima sve o vašem problemu, ali, onako iskreno, a ne skriveno.

new_bride

10.09.2014. 12:55

Postovani dr Richter,

Nemam nikakvog razloga da bilo sta skrivam, pa pisem Vam svojom slobodnom voljom trazeci pomoc!
Vec sam Vam napisala da imam potvrdjene alergije na grinje, polen trava, korova, drveca. Iz tog razloga, idem redovno na kontrole kod orl i alergologa. Od marta do kraja oktobra sam na terapiji za alergije, pijem xyzal i spricam Nasonex u nos posle ispiranja fizioloskim rastvorom. S obzirom da se cesto prehladim i da povremeno imam jednodnevnu povisenu temperaturu, 37.2, koja me potpuno slomi (tada mi pomaze Fervex i dosta tecnosti), dr alregolog me je poslala u Institut za transfuziju da uradim ova imunoloska ispitivanja. U trudnoci koju sam spomenula, funkcionalna aktivnost c1inh se povecala na 33%. Dr transfuziolog mi je rekla da za sada ne treba nista da ispitujem, jer nemam simptome bolesti koja je vezana za c1inh i da joj se javim kad opet zatrudnim, da uradimo ista ispitivanja.
Jedino sto Vam nisam napisala jeste da pod stresom postanem anksiozna, tada malo teze disem, idem na jogu kako bi se relaksirala, ali ostalo sam sve napisala kako jeste. Posle spontanog, ispitivala sam hormone, povisen mi je prolaktin, uradila sam rendgen glave i nemam nista na hipofizi.
Dakle, jedina dijagnoza su alergije, jedina terapija xyzal i nasonex.
Ukoliko Vam je sve ovo nelogicno, napisite sta mislite koja bih jos ispitivanja mogla da uradim, ili je jednostavno sve to urodjeno.
Hvala na odgovorima!

new_bride

10.09.2014. 16:40

Imam 35 godina, to nisam napisala.

Darko Richter, dr. med.

10.09.2014. 22:25

Očito je da ste alergičar.
Ali ono drugo, to mi niste odgovorili: zašto je netko htio određivati c1inh? Pa to nema veze s vašom kliničkom slikom.
I, tamo se nađe snižena aktivnost, ali uredni svi ostali nalazi (za c1a ne znam, jer nemam referentne raspone).
Nelogično je da je c4 uredan, a da je c1inh snižen. To nikako ne ide skupa.
Zato je najbolje da s tim nalazima odete onome tko ih je ordinirao, i upitate ga, zašto ih je ordinirao, i što oni sada znače.
Ne možete imati stvarno sniženje c1inh na 13 ili 14%, a da nemate smetnji (hereditarni angioneurotski edem ili hereditary angioneurotic edema). Smetnje dobijete već kod sniženja na 50%.