Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergijska astma , rani početak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

klikos

27.01.2008. 10:50

Imam bebu od 9 mjeseci koja je po rodjenju ,18 dan,imala Bronchiolitis ac. , Rhynitis ac.Tad su radjene inhalacije i primao je antibiotik intervenozno,stanje mu je bilo poboljšano.Nakon tri mjeseca opet problemi počinju i to kreću od nosa i bakterjama u nosu, staphylococcus i streptococcus odmah nakon toga su počele opstrukcije i čim dobije virus počinje krčanje na plućima i slijedi antibiotik.Danas mu je radjen alergo test i imao je jedan plus na grinje ,doktor je dao dijagnozu astma sa ranim početkom,prepisao mu je pulmicort respule od 500 mcg 2ml i da se inhalira svako jutro sa 1ml leka i 2ml fiziološkog rastvora,po potrebi singulair 5 mg po pola tablete najviše dva dana. ZANIMA ME DA LI JE PRERANO ZA OVAKVU DIJAGNOZU I DA LI JE PRETJERANO;KOLIKO MU MOGU ŠTETITI INHALACIJE I DALI UOPŠTE DJELUJU ŠTETNO NA SRCE , ovakva terapija bi trebala trajati dva mjeseca.

Darko Richter, dr. med.

27.01.2008. 13:45

Moguća je dijagnoza alergijske astme već u dojenačkoj dobi, i prije 9 mj. Međutim, iako se slažem sa svom nabrojenom terapijom, podesio bih je i rasporedio malo drugačije. Kao trajno liječenje preporučio bih Singulair Mini, granule od 4 mg, koje se saspu u kraj tranura s nekom kašastom hranom, i u 2-3 žličice daju djetetu da pojede (s tom hranom). To ide svaki dan, najmanje kroz jesen, zimu i proljeće (dok su prehlade najčešće) i to do neke mjere sprečava komplikacije običnih prehlada bronhoopstrukcijom (škripanje u prsima). Kada zaškripi, dao bih Ventolin pumpicu, 1 potisak na Babyhaler, što se može ponavljati svakih 4-6 h. Pulmicort je odličan, registriran u toj dobi, i može se davati baš kao što vam je propisao vaš doktor. Moja bi preferencija bila da se uvede Singulair, a da se za eventualne krize rezervira Pulmicort, cijela ampula + otopina Ventolina (za dijete od 8 kg - 1 mg/0,2 ml), sve u istom raspršivaču, i to se može ponavljati 1-2 puta na dan, kroz 1-3 dana, tj. dok se pjkripanje ne smiri (između vlažnih inhalacija, ako i opet malo škripi, može tih dana dobivati Ventolin na Babyhaler po 1 potisak, razmaknuto 4-6 h jedan od drugoga, uklj. i onaj Ventolin iz nebulizatora). Singulair Mini za to vrijeme ide dalje. Nakon što navrši 12 mj., može nastaviti Singulair, ako muu je po njemu bilo dobro, a može prijeći na Flixoitde 50, 2×2 ili 2 ×1 potisak na Babyhaler, trajno, uz po potrebi Ventolin iz pumpice, odnosno Pulmicort + Ventolin na nebulizator, kako je gore opisano.