Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergijski rinitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

silk

30.04.2008. 15:10

Poštovani,
Mojoj djevojčica (3 godine) je u ovoj godini u drugom mjesecu imala jedan bronhitis, u prošloj godini takođe 1) Pedijatar nas je uputio da uradimo alergotest, koji je potvrdio alergiju na bjelanjak, i grinje). Takodje nas je uputio ORL specijalisti, jer smatra da bronhitisi ne dolaze od alergije (jer je kako kaze slabo pozitivna, već od uvećanih krajnika. Napominjem da ona ne kašlje pri naporima, te od tada nije imala problema sa bronhitisom.
Juče na pregledu ORL specijaliste isključen je problem sa krajnicima (koji su u redu), međutim dijagnostiran joj je alergijski rinitis. Kao terapija određen je Flixonase, te sirup Flonidan 1 dnevno po 5 ml.
Napominjem da ona nema klasične simptome alergije (svrab očiju, curenje nosa i crvenilo očiju).
Da li preporučujete obaviti još neke pretrage, i da li je navedena terapija dobra?

Darko Richter, dr. med.

30.04.2008. 16:20

Najznačajnija pretraga bila bi da netko tko zna što radi, utvrdi da dijete, kada ima taj "bronhitis", ima auskultacijski nalaz wheezing-a na plućima. Dakle, treba naći nekoga kome su stvari jasne i kojemu ne trebaju pretrage kojih inače niti nema.
Drugo, bilo bi važno da taj isti utvrdi je li dijete alergično, ili ne. Izjave, da je "samo malo" alergična, ne znače ništa. Pitanje je, je li jest ili nije, alergična? Jer, ovo su jednadžbe:
1. dobi >3 g. + wheezing + alergija = astma
2. dob > 3 g. + bronhitis + 0 = bronhitis, virusni, ili bakterijski
3. dob > 3 g. + bronhitis + alergija = može biti 1) ili 2)
4. dob >3 g. + 0 + alergija = ništa

Ovo zadnje (4) vam navodim zbog toga, jer ne postoje bronhitisi koji nastaju zbog uvećanih krajnika. Toga nema. ako netko kaže "bronhitis ?!", a iza toga kaže" krajnici ?", onda nije siguran niti u što, i tapka, a vi skupa s njime. Međutim, ima u vašem slučaju jedan "catch". A to je slijedeće: ako je istina da je alergična na jaje, i da se istodobno (već) vidi alergija na grinju, onda je to jako vjerojatan put u astmu, i, ako je već imala wheezing, onda već ima i tu astmu, i to alergijsku astmu s preosjetljivosti na grinju. Dakle, ne moraš čak znati ništa o wheezingu, i možeš si dopustiti da si u to nesiguran, ali, ako znaš alergologiju i dob bolesnika, onda možeš dosta točno pogađati dijagnozu, već iz daleka.