Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergološko testiranje na mačju dlaku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alambasa

19.02.2008. 21:05

Da li se u dermatoloških ordinacijama može obaviti alergološko testiranje na mačju dlaku, i na koji način se obavlja?

Darko Richter, dr. med.

20.02.2008. 00:05

U principu bi to trebao biti u stanju svaka ambulanta i odjel koji se bave alergologijom, a među njima su sigurno najistaknutiji dermatološki odjeli. No, da li to rade, ili ne, morate pitati na dermatološkom forumu. U dječjoj dobi njihova alergološka obrada, barem u Zagrebu, za mene je razočaravajuća. Nakon dugo godina u alergologiji, doživljavam da se nama, u Dječju bolnicu Srebrnjak, non-stop upućuju djeca od strane dermatologa, kako bi se alergološki obradila. A u Hrvatskoj, i šire na prostorima od Triglava do Štipa, alergologiju su uveli upravo dermatolozi, i to zagrebački. A kako se to radi, ovisi o tome što hoćete doznati: postoje prick, intradermalni i epikutani testovi, a u laboratorijima se iz krvi mogu određivati specifični IgE, ili se može određivati sposobnost alergena da stimulira mastocite. Nije baš sve tako jednostavno, kako vi to pitate. Sada ću ja opet malo proširiti svoj odgovor, čime mnogima idem na živce, ali ću to ipak učiniti. Uvijek me, naime, iznenadi (šokira) plošnost na koju pacijenti svode neke probleme koji ih zanimaju, valjda,misleći da oni tim pojmovima barataju na razini na kojoj oni jedino mogu, ako se inače ne potrude, a to je: ignorantski. Ajde mi objasnite za koji tip smetnje se traži alergološko testiranje na mačji epitel: za kontaktni dermatitis, za ekcem, za urtikariju, ili astmu, rinitis, konjunktivitis? Točno o tome ovisi i vrsta testa, odnosno kombinacija testova, kojih, kao što vidite ima nekoliko. Ne može se pitati "radi li se ovo ili ono", kao da je to krojačka radnja, bez obzira na kontekst medicinskog problema. Pa niti kod krojača ne možete pitati da li se tu kroje hlače. Jer, odmah će vas zapitati, a koje: ženske, muške, dječje, radne, itd. Što je to tako užasno teško da čovjek, za svoj problem, uđe malo dublje u pitanje koje ga zanima, i ne lupne prvo pitanje koje mu sune u glavu?! I misli daje pitanje jako dobro. Ako vam ovo diže tlak, zanemarite, a odgovor sam vam dao u početku, pa, ako imate volje, pitajte dalje. Al' se koncentrirajte.

alambasa

21.02.2008. 18:35

Tip smetnje za koji se traži alergološko testiranje na mačju dlaku je urtikarija,stoga vas molim da mi objasnite koja kombinacija testova se može napraviti za to testiranje.

Darko Richter, dr. med.

21.02.2008. 22:20

Za urtikariju za koju se sumnja da nastaje zbog alergije na epitel mačke, prvi i pravi test jest ubodni kožni test - prick test, a potom određivnje specifičnog IgE protutijela na epitel mačke, ako kožnim testom dijagnoza nije jasna. Prije kožnog testa barem 10 dana ne treba uzimati nikakve antialergijske lijekove. Lijekovi ne smetaju kod određivanja IgE iz krvi.