Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Anafilaksija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andm01

24.02.2008. 03:15

Poštovani,
moje dijete ima 3. godine i prije tjedan dana imalo jaku alergijsku reakciju (naticanje usne i kapaka, kašalj, osip, crvenilo) 15-tak minuta nakon što je pojela kruh sa sojm, voćni jogurt i šunku. Na hitnoj je dobila injekciju Sol i od tada uzima Fenistil kapi (3x12kapi). Pet dana smo ju hranili bez bjelančevina i odlučili dati čokolino sa rižinim i malo kravljeg mlijeka. 12-tak sati nakon prestanka uzimanja kapi i nakon drugog obroka čokolina simptomi su se ponovili slabieg intenziteta te smo ponovo počeli davati Fenistil. Prije ovog događaja zaključila sam da se dijete ospe nakon jagoda. Zbog kašlja u trajanju od 3 mjeseca rađen je bris nosa i utvrđen pneumokok koji se liječio Sumamedom (prvi puta), a posljednju dozu uzela je dva dana prije napada. Dijete je povraća, ima proljev, žali se na glavobolju, depresivno je i umorno. Nos je začepljen, sluz vodenasta. Crvenilo lica javlja se svakodnevno, ne nužno nakon hrane, prelazi u urtikariju na ruke, noge i prsa i povlači se iz neutvrđenih razloga. Zbog neutvrđenog alergena, bojimo se udaljenosti od bolnica zbog ponovne reakcije pa Vas molim ako nam možete dati savjet kako prevenirati napad do testova (izbacili smo bjelančevine i voće) i rezultata budući da sami ne uspjevamo zaključiti na što je dijete alergično. Osim savjeta, interesira me i sljedeće:
1. Mogu li se testovi raditi u ovom trenutku s obzirom na stanje imuniteta
2. Smiju li djeca uzimati Fenistil tjedan dana i da li su nuspojave depresija, glavobolja, proljev povraćanje odnosno da li da prekinemo terapiju
3. Ne vjerujem da alergija reagira na vanjsku tempreturu, da li je moguće da crvenilo nastaje zbog kućne prašine ili grinja ili Fenistila
Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

24.02.2008. 11:55

Alakrskim rječnikom, opće je poznato da roditelji u pitanju mogućih preosjetljivosti na hranu gađaju redovito "u ništa". To je vjerojatno zato, što odmah zaključe da je u pitanju "alergija" (ne znam kako su u to tako sigurni", i da, budući da je "alergija", negdje mora biti "alergen". Onda taj alergen prisilno optuže, i s time gnjave dijete, sebe i doktore. Dakle, najvažnije je sada učiniti dobar pregled, pri čemu bih vam, da sam na mjestu dotičnog liječnika, najviše bio zahvalan na par fotografija djeteta kada ima osip ili otok usnica i kapaka. Možda ima ekcem, s kontaktnom urtikarijom (?), ne znam.
U svakom slučaju, ne postoje nikakve generalne alergijske dijete, tj. da sada općenito ne jede voće i bjelančevine, jer, u prvom redu nije niti sigurno da je od hrane, što naslućujete i u svojem zadnjem pitanju. Ako se već želimo "obavezno" liječiti, jer je dijete imalo "alergiju", onda bih ja te dijetne mjere ograničio na isključenje: soje, mlijeka, jaja i kikirikija, ali onda totalno, u vidljivom i nevidljivom obliku. Uz to bih trajno dao Aerius, 1/2 žličice sirupa, umjesto Fenistila (od kojeg mi se čini da je stalno umorna i pospana).
Da li obrada sada, to ćete doznati od liječnika, a mislim da će vas ipak uputiti nekom užem specijalisti za dječju alergologiju ili dermatologiju. Ako mu dođete s time da je dijete na antihistaminiku (Aerius, Fenistil), onda neće moći uraditi prick test, tj. ništa se neće vidjeti. Najbolje je najmanje 7-10 dana biti bez antihistaminika. Određivanje IgE iz krvi, ako se sumnja na alergijsku urtikariju, najbolje je učiniti par tjedana nakon što prestanu izbijati simptomi (recimo, 3 tjedna). Alergija može itekako predisponirati raznim reakcijama na nespecifične (nealergenske: npr hladnoću, pritisak) podražaje, osobito ako je ta alergija u podlozi ekcema kože, ili, ako uopće nema alergije, već imamo pred sobom kroničnu urtikariju, koja je, od svega, najmanje alergijska (iako i to može biti, ali rijetko).