Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamma

23.02.2008. 13:35

Poštovani,
prije dva mjeseca je sinu, tada starom 13 mjeseci, dijagnosticiran akutni bronhitis i bronhopneumonija, nespecificirana. Zbog prolongiranog respiratornog infekta sa uplama gornjih i donjih dišnih putova liječen je u Dnevnoj bolnici. Nakon toga je bio podložniji prehladama, što objašnjavam godišnjim dobom i polaskom u jaslice. Budući da je njegov liječnik prilikom pregleda utvrdio da otežano diše, konkretno teže izdiše, dao nam je naputak da ga inhaliramo Ventolinom svakih 8 sati po 1 potisak (što je trajalo 10 dana), a koje terapije smo se u cijelosti pridržavali.
Obzirom da sam primjetila da sin ponekad (ne svaki dan), a osobito nakon konzumiranja "kašaste" hrane te izlaska iz tople prostorije na hladno i obrnuto, počinje nekad "hroptati", a nekad mu jedva čujno pucketa u plućima, te da isto traje minutu - dvije, nakon čega se spontano "povlači", molim Vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje. Znači li svako opisano hroptanje ili škripanje u prsima potencijalnu opsanost, odnosno "povratak" bronhitisa osobito ako nije praćeno kašljem i/ili curenjem nosa? Također Vas molim da mi odgovorite smatrate li, s obzirom na opisano stanje, potrebnim i uputnim da učinimo dodatne pretrage i koje bi to pretrage bile?
S poštovanjem,
Unaprijed zahvalan korisnik

Darko Richter, dr. med.

23.02.2008. 18:40

Ovo je sumnjivo na alergijsku astmu. U tom pravcu dodatno bi sumnju pojačavali elementi kao što su postojanje alergije u članova uže obitelji, ili ekcema u samog djeteta. Učini bih alergološku obradu, i pitao liječnika, na pregledu, da li mali ima sviranje u grudima iliti "wheezing". Dokaz alergija + wheezing = 99% astma, bilo kada i bilo u kojoj dobi.