Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


beba alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mami12345

28.03.2015. 18:45

Postovani, imam djecaka starog 6 mjeseci. Iskljucivo dojen prva 3 mjeseca. Od samog pocetka je imao sluzave i eksplozivne stolice i sa 3 mjeseca starosti pedijatrica nas je poslala na vadenje krvi zbog sumnje na alergiju na km. Otac je u djetinjstvu bio alergican na skoro svo voce i povrce i cokoladu. Nalaz: (S) IgE 53,5, RAST (f2) kravlje mlijeko 0,61. Nakon toga salje nas alergologu koji je radio test na kozi koji je bio negativan i salje nas na salatu na athopy patch na kravlje mlijekokoji je također negativan. Alergolog prepisuje pregomin i posljednja 3 mjeseca smo na pregominu. Otkad smo na pregominu stolica je kremasta zutosmeđe boje ali i dalje cesto ljepljiva i ponekad vidim komadice sluzi. Beba napreduje na tezini ali malo manje nego prije, roden je sa 3700, prvi mjesec je dobio 900 grama, a sada sa 6 mjeseci dobiva 130 grama tjedno. Također otkad smo na pregominu bljucka cistu kiselinu, prije nije bilo tako i dosta slabije prihvaca bocicu, pojede oko 600 ml dnevno. Da li sve navedeno znaci da mu pregomin ipak ne pase? Također me muci dohrana, zapocela sam prije 2 tjedna po preporuci pedijatrice s palentom, nju je prihvatio. Nakon tjedan dana sam mu dala zlicu mrkve i odmah je dobio crvenu tocku na prsima koja izgleda kao ugriz komarca. Izbacila sam mrkvu i napravila pauzu od 3 dana te mu pocela davati po kap maslinovog ulja u palentu i isto se pojavila ta crvena tocka. Crvena tocka bude samo jedna i brzo nestane. Da li je moguce da je alergican i na maslinovo ulje ili je moguce da te crvene tocke nastaju zbog neceg drugog? Također sam ih primjetila prvih par dana uvođenja pregomina. Koliko dana pauze bi trebala napraviti između uvođenja novih namirnica u dohrani kada primjetim takvu reakciju?

Darko Richter, dr. med.

29.03.2015. 19:20

Nemate suvislo vodstvo nekog alergologa, jer, sve te smetnje nemaju prave veze s alergijom na kravlje mlijeko, koja postoji, ali je nesignifikantna. U obradu moguće alergije u toj dobi trebaučiniti pretragu na kravlje mlijeko, na bjelanjak, na grinju i na pelud trave. No, ove smetnje koje ste tu na svoj način nabacali, nisu nikakva alergisjka manifestacija. Treba vam jedan dobar pregled, a ne nalazi. To da u dobi od 6 mj. dobiva po 130 g tjedno, više je nego uredno.

anati

01.07.2015. 23:25

pozdrav
dakle, beba sad ima 6 mjeseci, od početka kaka po 40 puta dnevno. isključivo dojena. Sa 3 tjedna stolice postale čudne, nosili na analizu, izolirana rota. Stolica i par tjedana nakon toga zelena, sluzava s tragovioma krvi. Kako ima i atopijski doktorica savjetovala da izbacim km i jaja. ostale alergene svela na minimum, povremeno sam jela kozji sir. Neko vrijeme se krv nije javljala, al je bilo jos sluzi, i tako mjesec i po. Onda odjednom ponovo zeleno, hrpa sluzi i tragovi krvi. Gastroenterolog savjetovala da izbacim i kozji sir i sve ostale alergene. I sad ja nista ne jedem već mjesec dana, krvi nije bilo od proslog tjedna, al sluzi još ima u svakoj stolici. Prick na km i jaje negativan, nema virusa ni bakterija u stolici. uveli smo i dohranu i allernovu jer je gubila na tezini, sad opet dobiva. Uglavnom, ako je alergija uopće, zanmima me koliko bi trebalo da se organizam očisti, kad bi ta sluz trebala nestat iz stolice? i mislit li da je to alergija?

Darko Richter, dr. med.

02.07.2015. 11:15

Osnovni podatak fali, a to jest, koliko je bio težak na porodu, a koliko je težak sada.
Sve ostalo su uobičajene konfuzije koje vladaju u Hrvatskoj, jer, stalno netko nešto misli, a vi znate što se u Zagrebu kaže: "misliti je drek znati".
Misli se, i misli, nekoliko mjeseci, i bez da se domisli, izbacuju se namirnice, uvode se namirnice, bez ikakvog zaključka, a onda se napravi nekakvi prick, pa je taj negativan, samo, ne znam po komu je taj prick urađen. Pa se ne napravi alergol. obrada iz krvi obični imunoglobulini, jer, ako već ima atopijski dermatitis, i kronički proljev, to bi bila indikacija za ovako malo dublje pretrage, ne samo alergološke, već i nealergološke-imunološke.
Mislim da rotavirusna infekcija nema nikakve veze s alergijom, ali može imati veze s produženim proljevom. Pogotovo zato, jer se, u Hrvatskoj, u kojoj toliko ljudi neprekidno i jako puno zna o alergiji, više ne zna tretirati obični akutni proljev. Pa se taj onda produžuje unedogeld. A alergija tu upada kao vrlo moderna i elegentna isprika za osnovno neznanje o tretiranju proljeva. Za sada toliko, odnosno, da ste mi na pregledu, vjerojatno bih dijete vagnuo, onda bih vas isljeđivao kako ste liječili proljev, onda bih možda uzeto imunoglobuline i IgE (uk. i spec.), i dao vam savjet za prehranu, koji, kod svakog proljeva glasi: ne šećer, ne mlijeko, ne mast.

anati

03.07.2015. 11:45

evo, nadopunjavam... rodena sa 3 i 500, carski, nikakvih problema u trudnoći. sa 5 mjeseci 6 i 100, pa izgubila 300 g i sad sa 6 smo na 6 kg i 300 g. Od dohrane vise nema proljev, ima kasastu do tvrdu stolicu, ali uvijek sa sluzi, zadnjig 7 dana nema krvi. Ja se nadam da će nam raditi neke dublje pretrage uskoro ako ne prode. Zanima me ako i je alergija koliko dugo treba da se organizam očisti, jel moguće da je sluz u stolici od alergije i nakon sto više od mjesec dana ne jedem alergen? I jeli moguće da je alergična na moje mlijeko? Pretpostavljam da nije upala s obzirom da je ks uredna, pa ako nije alergija ne znam što bi nam bila dijagnoza

Darko Richter, dr. med.

12.07.2015. 22:50

I sa 5 mj. je već solidno stagnirala za jedno dojeno dijete (-400 g), a sa 6 mj. nedostaje joj cca 800 g. Tako da treba vidjeti što je bilo sa 5 mj. ili i prije, pa onda umovati. Ne znam odakle vama fiksacija na alergiju (?), i kao da vi znate da ne može biit ništa drugo, a to ništa drugo i ne poznate. K tome, morate znati da je i alergija upala, i to izrazita, a da u krvnoj slici ne možete iščitati upalu onako kako vi to mislite, a često niti doktor, osobito ako je u pitanju crijevo. Već sam sam sebi dosadan kada ponavljam (na većini pitanja, ne samo ovdje) da je potreban je jedan solidan pregled, a tek kada se sakupe činjenice, može se razmišljati. Inače, razmišljanje bez činjeničnih premisa je tzv. filizofiranje u pejorativnom smislu.

anati

14.07.2015. 08:50

Zahvaljujem na odgovoru... na alergiju sam ja prvo posumnjala jer gospon Internet kaže da su krv i sluz u stolici uglavnom zbog alergije. Sad se nadam da je alergija. Zbog nedostatka pregleda ne bi bili krivi mi, ja se isto nadam da ćemo nekad neke napraviti. Mislite li da bi ja trebala polako uvoditi hranu koju ne jedem? Nije meni problem ne jesti, al me strah koliko je zdravo i za mene i za bebu da ne jedem toliko namirnica. Budući da joj se još javlje krv u stolici nakon mjesec i po moje dijete, pretpostavljam da nije problem u tome sto sam jela?

Darko Richter, dr. med.

15.07.2015. 09:30

Mogu vam samo ponoviti daje potreban jedan dobar pregled, i bilo bi nesuvislo da sam vam to prošli puta rekao, a sada da nastavljam sa savjetima kao da je pregled potvrdio vaše kombinacije. Ako je nešto alergija, za to postoje i pretrage, osim pregleda.

Dazza

30.10.2015. 13:30

Postovani, djevojcica srara 14 mjeseci vec 2 mjeseca ima problem sa urtikarijom. Jedno jutro se probudila sa ogromnim flekama po cijelom tijelu( prije povremeno imala sitni osip pedijatar okarakterisao kao alergijski dermatitis) dijagnoza urtikarija dobili desloratadin koji joj nije povlacio promjene, zatim 3 dana lemod soul 10 mg, promjene se povlacile i vracale nakon 12 sati, nastavili sa desloratadinom bezuspjesno. Sesti dan dobila generalizovanu urtikariju i hospitalizirana. Terapija fenistil kapi i desloratadin, urtike se smanjile, uvedena i dijeta (HA Adaptirano mlijeko, mrkva krompir, jabuka, banana, riza, hljeb, teletina, piletina). Od novih namirnica dan prije urtikarije jela grozdje, a od namirnica koje su doktorima bile sumnjive ( jela ih 1-2 mjeseca bez ikakve reakcije) kravlje mlijeko, cokolada za djecu,ljesnik, jaje.Od nalaza radjeno:
SE12, CRP9,0mg/l, KKS:Le10(Neu:59,3 Lym:38,4 Mon:1,8 Eoz:0,4%) Er:4,3 Hgb:117 Htc:0,34 Mcv:78,9 Mch:27,1 Mchc:343 Rdw:13,1 Tr: 402 Glikemija: 5,0 Urea:4,9 Kreatinin:46 ast:30 alt:11 jonogram:K:4,5 Na:138 Cl:103
urin: proteini neg. u sedimentu 1-2 lk 1-2 er.
Stolica na parazite: neg.
Bris grla: uredan
Bris nosa: staphylococcus aureus
Nalaz dermatologa urticaria ac
Ukupni IgE: <15 (0,10-15)
Spec IgE: ljesnik, kikiriki, mlijeko, jaje, cokolada, paradajiz,breza, ambrozija, pheleum, parietaria, grinja, macka, pas- sve negativno.
Pored antihistaminika ukljucen cefalexin zbog bakterije u nosu, osip se povlaci i nije ga bilo 5 dana.Djete se citavo vrijeme dobro osjeca jede, spava, igra se, nema temperaturu, ne svrbi je to, nikakvu promjenu ne vidimo na njoj u odnosu na prije pored osipa.Zatim se urtikarija ponovo vratila ali je osip bio manje rasiren i manji su pecati bili ponovo desloratadin i 2 dana lemod soul 10 mg, radjen ponovo bris nosa- uredan. Nakon cega dr kaze da nezna sta bi vise mogloda bude nalazi su svi uredni da pratima da nije nesto kontaktno i sta jede. Prateci je sa hranom pojavu urtika nismo mogli povezat, primjetili smo da kad spava ospe se ona strana lica na kojoj lezi sto nakon nekog vremena prodje samo od sebe na desloratadin ne reaguje isto je i kad ga popije bilo i kad nepije, da je jace osuta gdje je presjeca odjeca i uz rubove odjece, da se jace izaspe kad se oznoji, to nas je navelo da posumnjamo na prasak za ves. Sto smo vise smanjivali kolicinu praska i vise puta ispirali ves ona se manje osipal, da bi opet kad obuce nesto oprano praskom osula se jako nakon cega smo joj probali novu robicu opranu u cistoj vodi obuci i osip se potpuno povukao preko noci bez sirupa.Sad se trudimo da ga potpuno iskljucimo, za njegu koze koristimo specijalnu kozmetiku za njegu reaktivne i alergijama sklone koze, od tada vec mjesec dana osipa skoroda vise i nema povremeno se pojavi po par tackica malih crvenih u nivou koze koje nisu tako jasno ogranicene i na licu kao bubuljice male sa mjehuricem u sredini ali to je nekad i opet kad je jako vruce. Zanima nas vase misljenje da li je moguce da je to od praska za ves, dali beba moze tako jako odreagovati( kada je ostala u bolnici mislim 1 cm ciste koze nije imala) , koje pretrage bi jos bilo korisno napraviti, i dali je moguce da te male osipe pravi naprimer ta kolicina praska do koje bi mogla doci preko nas ili zato sto se u istoj masini pere ves, i vas savjet sto se tice prehrane sta da izbjegavamo dali da je normalno hranimo kao i prije pojave urtikarije? Konzervanse, aditive i umjetna bojila se trudimo izbjeci koliko je moguce, nas dr kaze da ih hrana za bebe nebi smjela sadrzavati. Izvinjavam se na preopsirnom tekstu

Darko Richter, dr. med.

30.10.2015. 23:00

Ima, po definiciji trajanja, kroničnu urtikariju. Alergija nema, kao što je u tim slučajevima i najčešće.
Prašak i kontaktne tvari ne igraju nikakvu ulogu, no ulogu može igrati pritisak, hladnoća, voda, znojenje. Trebalo bi izbjegavati konzervanse u hrani. Konzervansi su prisutni u svim flaširanim i obojenim pićima, staklenkama, vakuum i tetrapak pakovanjima, konzervama i suhomesnatim proizvodima iz dućana. Jedini tetrapak u kojem nema konzervansa je obično pasterizirano mlijeko, pa to može uzimati bez ograničenja.
Možete, osim izbjegavanja konzervansa, uključiti trajno davanje nekog antihistaminika, mjesecima.