Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


idiopatska urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

duda varalica

21.01.2015. 12:15

Poštovani, prije svega upućujem Vam lijep pozdrav. Ovako, moj problem je urtikarija koja mi svakog dana zadaje sve više problema i muke.
Sve je počela prije 13 mjeseci kada mi se pojavio snažan svrab i osip. Obišla sam doktora i doktora, popila hrpu lijekova, napravila puno pretragi, međutim, ništa nije pomoglo... Doktori su mislili da problem zadaje H.pylori jer je nalaz bio pozitivan, no i nakon provedenee terapije, sve se nasstavilo, iako je nalaz na bakteriju sada negativan. Ponavljam, obišla sam sve doktore, išla privatno i u polikliniku Sunce, no uzalud. trenutno pijem Nixar, ali on mi samo ublaži simptome na nekoliko sati, maksimalno na 24 sata. Moje pitanje je, možete li mi ikako dati savjet kako da se riješim toga jer zaista više ne znam što bih. Katkad zbog toga ne mogu normalno funkcionirati, postajem razdražljiva, a to mi zaista ne treba jer sam majka trogodišnjeg djeteta. Ako doktorici kažem svoje mišljenje i pitam mu npr. da mi testiraju funkciju štitnjače, uvijek dobijem " po nosu", tako da mislim da mi je najbolje da šutim. Unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

22.01.2015. 23:30

Po definiciji imate kroničnu urtikariju, koju treba obraditi po jednom standardnom obrascu: alergološko testiranje uključujući i kožno testiranje na konzervanse (a može i iz krvi: CAST Elisa - samo na Rebru), autoantitijela na štitnjaču i osnovni hormoni štitnjače (anti-hTg, anti-TPO, TSH), kožni test autolognim (vlastitim) serumom.
Ako je alergija, što je razmjerno rijetko, onda se postupa po nalazu. Ako je štitnjača, ide se endokrinologu, ako je pozitivni test autolognim serumom, ostaje se kod onoga tko ga je napravio (oibčno onaj isti alergolog ili klinički imunolog). Katkada kroničnu urtikariju uzorkuje neka reumatska bolest s vaskulitisom u podlozi.
I bez velike obrade, kroničnoj urtikariji pomaže trajno i redovito uzimanje antihistaminika + izbjegavanja salicailta (Aspirin i sl.) i konzervansa u prehrani (Na-benzoat, Na-salicilat, tartrazin, metabisulfit, itd.). Generalno to znači: ne nikakve flaširane napitke, ne tetrapak (osim pasteriziranog običnog mlijeka), ne vakuum, ne konzerve, ne suho meso iz dućana, ne tegle, ne limenke, ne nikakve oboijene namirnice (bonboni, voćni sokovi - oni otpadaju već zbog flaširanosti, kaogume, itd., itd.).


duda varalica

23.01.2015. 14:30

Zahvaljujem na odgovoru. Ovako, napravljen mi je bris cervixa, pozitivan je na bakteriju. Dobila sam dvije terapije, sumamed i doksiciklin. suprug također popio, preventive radi, terapiju. U poliklinici Sunce u Zg preporučili su mi AT na tkivnu transglutaminazu i test tolerancije na histamin, tamo sam navlaastiti zahtjev tražila da mi pregledaju štitnjaču, što su ultrazvukom i pregledali. njihovo mišljenje je da je štitnjača zdrava, i po obliku i po veličini. Prick inh. i nut. testiranje je negativno.
Učinjena gastroskopija, nalaz je PHD Gastritis chr. Nikad mi nitko od doktora nije rekao da izbjegavam sve to što ste mi vi napisali. Zanima me treba li mi uputnica za to testiranje na Rebru ili mogu to obaviti privatno nekako? Jer ne zznam hoću li uspjeti dobiti uputnicu. Zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

24.01.2015. 00:35

Zapravo ne razumijem što me pitate. Raspravite to sa svojim drom opće prakse.

Toja0703

01.11.2015. 22:00

Evo da podjelim svoju pricu u vezi urtikarije. Ako pomogne jednoj osobi,ja sretna,nemam je više! Imam 27 god,zensko happy evo ovako,urtikarija mi i je tocno 5 tjedana trajala a jos i prije nego sam dobila nju,ispadala mi je kosa za poludit ! Da vam ne pricam koliko sam se isplakala tih 5 tjedana,jos imam dvije male curice,jednoj je 6 mjeseci a drugoj 3 god.nisam im se mogla posvetiti kako treba zbog svoje nervoze,panike,plakanja i zivciranja!! Moje su urtike bile velike po cijelom tijelu.. 3 puta sam zavrsila na hitnoj jer mi je u dva navrata otekla usna,jednom gornja a drugi put donja,i jednu noc mi je otekao dio lica- izgledalo je kao da mi je natekao zub i bilo je malo crveno. Naravno odmah nakon inekcije kortikosteroida i subtamola sve je bilo ok.. Otisla sam u dermatologa koji mi je dao terapiju 10 dana 3 tablete Dasselta na dan,onda 10 dana po 2 tablete na dan i 10 dana 1 tabletu na dan. Uz djetu koju sam trebala provoditi deset dana.. Vodila sam dnevnik i to mi je bilo super. Rekla mi je jos i da izvadim hormone stitnjace, BRIS GRLA I NOSA,mokracu,kompletnu krvnu sliku. Nije mi bilo jasno zasto bris grla i nosa i stitnjaca- kakve veze to moze imati sa alergijom!? Bris nosa mi je pokazao da imam bakteriju Streptokok,a Tsh stitnjace mi je bio 9,a normalan je do 3.. Sve ostalo je bilo ok.Znaci nesto nije bilo u redu i sa stitnjacom. Sto se tice djete koju sam dobila,nije bas bila previse od pomoci jer je meni i dalje izbacivalo,manje ,ali je bila alergija tu..Uglavnom za streptokok sam dobila Klavocin i najbolji dio je da cim sam ga pocela piti alerg je nestala!!!! Niti tockice na meni! Dali je moguce da je od glupe bakterije u nosu,ocito da je! Tako da ljudi moji ako vam doktor i nije preporucio ove pretrage,napravite ih..urtikarija stvarno moze biti od svacega! Meni je ocito bila od streptokoka.

Darko Richter, dr. med.

02.11.2015. 10:30

Kronična urtikarija u pravilu nema veze s alergijama, iako to nije apsolutno pravilo, tj., mogu biti umiješane i alergije, no one nikada ne igraju glavnu ulogu.
No, vama bih prije svega savjetovao da napravite autoantitijela na štitnjaču, i općenito, ponovite hormmone štitnjače, jer je vrlo moguće da imate autoimuni tireoiditis i hipotireozu. Onda treba liječiti hipotireozu, i uritkarije stvarno neće biti. A hipotireoza sigurno ne reagira na Klavocin.
Ovisi koji je to bio streptokok: grupe A, ili pneumokok? PLrvi bi mogao imati neke veze, ali drugi ne.