Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


celijakija / da ili ne ????


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

oljež

02.07.2016. 21:15

Poštovani,
znam da ovo pitanje mogu postaviti gasteroenterologu , ali isto tako znam da i vi znate odgovor na moje pitanje.
Evo ovo me zanima , da li mi kćer ima celijakiju jer stigao je nalaz iz KLaićeve bolnice , a termin za pregled ne mogu dočekati .
(S)antitjela na hum.transglutaminazu IgA / (rezultat ) 0.2 / (referentni interval) negativno<7 ,( opaska) Fluoroenzimimuno analiza
granično7-10
pozitivno>10
Prepisala sam sve kako je stiglo , i sad ne znam da li boluje od celijakije ili ne ?, pa Vas molim odgovor .

Darko Richter, dr. med.

03.07.2016. 00:15

Ja ne znam zašto vam netko mora nacrtati da je nalaz negativan, valjda to vidite i sami. Ali, da li to ujedno znači da nema celijakuju, ovisi o tome da li ima IgA imunoglbuline. Ako ih ima, onda nema celijakiju.
Što uopće rade doktori primarne zaštite? Vi uopće ne računate na njega/nju prij termina u Klaićevoj !? Ako ne valja, promijenite ga. Ako valja, valjda isto to zna, ili može znati, ali vi mislite da on ne zna. U čudnoj ste poziciji.

oljež

03.07.2016. 12:05

Hvala na odgovoru

oljež

03.07.2016. 12:30

Poštovani ,
nalaz lab. obrade
Ige 755
PŠENICA koncentracija:61 H (razred+ 3)
RAJČICA koncentracija:10.8 H ( razred+3)
MRKVA koncentracija:1.66 H (razred +2)
KRUMPIR koncentracija:3.63 H (razred +3)
GLUTEN koncentracija:1.53 H (razred +2)
Kćer mi ima 14 godina , a ja nisam stručna da znam ima li ona IgA ili nema i ne preostaje mi ništa drugo nego slušati što nam liječnici kažu .
Zato sam Vam sad poslala i ovaj nalaz sa Svetog Duha .Moja jedina želja je da kod mog djeteta bol prestane jer je ometa u svakodnevnom životu i teško joj je funkcionirati kad je bol u abdomenu jaka i još k tomu ima i glavobolje.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

05.07.2016. 23:20

Vi kao ništa ne znate o IgA, a kako sada ispada, kći vam ima sasvim druge probleme. Ona je atopičar, ima razne alergije, i to ne samo one koje ste ispisali, već skoro sigurno i razne preosjetljivosti na aleralergene (npr. grinje, peludi, plijesni i sl.).
Alergije ne bole, ne boli ju trbuh, niti glava od alergije. Glava može boljeti, ali indirektno, ako joj je od alergije stalno zatvoren nos i sinusi.
Međutim, vi ste na krivom kolosjeku. Kada nekoga boli i trbuh i glava, onda je to najčešće psihogene podloge, i najbolje je javiti se dječjem i adolescentnom psihijatru. To su tzv. somatizacijske ili somatoformne smetnje, koje na kraju spontano popuste, iako mogu trajati par godina, ali najbolje je da to razriješi psihijatar.
Naravno, ovo sve pričam pod uvjetom da ste mi sada rekli uglavnom sve bitno. Vi inače mislite da, unatoč busanju u prsa da ste samo obični laik i da niste liječnik, znate sve o medicini, kada meni postavljate onakva specijalna pitanja, misleći da je ovaj drugi dio koji je osvanuo u zadnjem postu, nebitan.
Ja bih se odmaknuo od gastroenterologa, i uputio se: 1. dječjem alergologu; 2. dječjem i adolescentnom psihijatru.

oljež

07.07.2016. 15:30

Poštovani,
alergologu već ide pošto je alergična i na brezu i ambroziju , dakle na pelud trava i još na dlaku psa i mačke i tu ste u pravu .
U pravu ste za sve , ali kad je završila u bolnici radi bolova u stomaku primio ju je gasteroenterolog , zato smo dospjeli kod njega .
Doktor je odličan , danas smo konačno dočekali taj pregled i rekao je isto što i Vi .
Tražila sam Vaš savjet jer dr. opče medicine je rekao bez pardona da ima celijakiju , što se meni nije činilo po nalazu , ali opet
tko sam ja ?-obična mama , a on ipak liječnik , pa je crv sumnje proradio. Zbog svega toga sam se obratila Vama i poslala samo onaj
tTg nalaz jer ne znam po čemu je on to zaključio.Kada ste mi napisali da ne boluje od celijakije , onda sam Vam poslala i ovaj drugi nalaz koji me je upućivao
na to da nema celijakiju , ali sam se odlučila ipak pitati Vas jer opet si postavljam pitanje , odkud mu to da mi odmah kaže : Da ima celijakiju!
Bila sam zbunjena i zato sam se obratila Vama , jer jedno vidim po nalazima , a drugo mi govori liječnik opče med. .
Da i još nešto , dr. alergolog je za alergije i za drugo se je ne tiče , tako da sam se dogovorila sa gasteroenterologom da ostanemo kod njega jer će on dalje tražiti i preporučiti da se ide psihologu jer i on smatra da su ti bolovi uzrokovani stresom jer je moja kći perfekcionista , odličan učenik , a s druge strane ne može se pomiriti s tim da nisu svi ljudi po nekom šablonu i da su svi super , da ima i zločestih i svakakvih i da nam ne žele svi dobro u životu.
Puno Vam hvala

Darko Richter, dr. med.

07.07.2016. 22:15

Dakle, ako ima uredan IgA, a to je standardni i vrlo rutinski nalaz tzv. "imunoglobulina" i radi se u svakom domu zdravlja, onda sigurno nema celijakiju.

oljež

08.07.2016. 13:45

Poštovani ,
puno Vam hvala na objašnjenju i savjetu .

Darko Richter, dr. med.

09.07.2016. 16:20

Vjerojatnost da joj nedostaje IgA je oko 1:500, dakle, vrlo mala; dakle, naj-najvjerojatnije, nema celijakiju.