Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


epi pen


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sabrinasb

27.06.2008. 18:10

Mome sinu su preporučili injekciju epi pen pošto ima jako veliku alergiju na pčelu. Negdje sam pročitala da je to injekcija za jednokratnu uporabu. Doktorica je rekla da ima više punjenja. Mi smo je jednom bili upotrijebili, i sada me zanima dali se ona može upotrijebiti još ? Igla je ostala vani poslije prvog korištenja...Dali bi mi Vi mogli objasniti primjenu dalje te injekcije? Hvala!

Darko Richter, dr. med.

27.06.2008. 21:25

EpiPen puca samo jednom, potom treba nabaviti novi. To je valjda jasno, a doktorica koja vam priča ono što vi meni prenosite, neka vam objasni što misli, ili je vi upitajte da li ste se dobro razumjele. Možda vam ipak nije rekla to da ima više punjenja.

sabrinasb

29.06.2008. 15:50

Hvala na odgovoru! Dobro sam je razumila jer je ona držala u ruci injekciju i pročitala koliko je punjenje te injekcije i rekla da ima 7 puta. Međutim ja kad sam je upotrijebila onda mi je izgledalo cudno kako da je upotrijebim ponovo. Dali postoji nešto kod nas poput te injekcije da liječnici ili farmaceuti znaju tocno kako se s tim rukuje. Inace sin mi to koristi jer ima jaku alergiju na pčele. Prošle god. ga je ubola i pao je u ANAFILAKTIČKI ŠOK.

Darko Richter, dr. med.

29.06.2008. 18:30

Točno kako se nekim lijekom rukuje, treba da zna apotekar, na prvom mjestu. To je u njegovom opisu posla. Samo, kod nas je završilo da se liječnici, htjeli-ne htjeli, moraju petljati u što jest i nije njihov posao. Kada ja napišem recept, onda sam sa svojim poslom završio. Ali, jer unaprijed znam da se u ljekarni može dogoditi uglavnom to da se lijek samo izda, ili se kratko priopći da ga nema, i dalje ništa, upuštam se često u objašnajvanje kako se lijek uzima, od inhalatora, do autoinjektora, granula, dražeja, tableta, sirupa i čepića, itd., a često sam u situaciji da mi se pacijent vrati i kaže da lijeka u apoteci nema, pa ga onda ja okolo tražim. A što je čisti apotekarski bezobrazluk, jer to je njihov posao, i ne samo posao: imaju ugovor s HZZO-om, i DUŽNI su imati lijekove s liste HZZO-a, a, ako ga slučajno nemajju, dužni su lijek potražiti u drugim ljekarnma i tamo uputiti stranku, ili, reći stranci da će ga naručiti, i da dođe za 2 ili 3 dana u ljekarnu da ga podigne. Međutim, to gotovo da još nisam doživio u samostalnoj nam Hrvatskoj, jer, nekim apotekarima je puno draže da se, radi ravnopravnosti, petljaju u imunitet i slične priče, i prodaue preko tezge razne gluposti za imunitet, nos, jačanje, itd., koje niti nemaju status lijeka. A poslovanje iz obveze s HZZO-om takve ne zanima previše. Pa i zašto bi, kada HZZO tako slabo plaća. Pitam se ovdje, zašto onda i liječnici još rade. Valjda zato jer su humani. Mi doktori sve više mislimo da ne trebamo biti ništa više humani, od nekih apotekara, bankara, poreznika, odvjetnika, građevinara, trgovaca, ekonomista i menadžera. O nekim političarima da ne pričam. Zato što znaju da smo mi humani, misle da oni to ne moraju biti, pa mnogi od nabrojenih ljudima zatvaraju vrata pred nosom, ili na stotine otpuštaju na ulice, ili ... . Jer, humanost je pridržana samo za liječnike, i to je društvu dosta, drugi ne moraju ... .
Da se još malo vratim EpiPen-u. Osim EpiPen-a, postoje Fastjekt i AnaHelp, iako nisam siguran da imaju pedijatrijski oblik/dozu s 0,3 (umjesto 0,5) ml adrenalina. Niti jedan nije na listi HZZO-a. To je isto bezobrazluk, jer, dok neki svaki čas odlaze po lijekove i ljekiće, na teret svih nas, oni s anafilaksijom na opnokrilce mogu se slikati, i odapeti, baš koga briga. Neka višekratna punjenja ne poznajem. Ako postoje, pišu u uputama, pročitajte ih. Zašto vam je lakše to pitati mene, kada vam je autoinjektor pod nosom, i uputa. Mnogi pacijenti čitaju upute od vrha do dna, a vi baš nećete.
Osim autoinjektora, koji privremeno kontrira anfailaktičkoj reakciji, postoji preventivno liječenje hiposenzibilizacijom iliti specifičnom imunoterapijom. Opet injekcije morate nabavljati sami, preko čuvenih apoteka, odnosti liječniku koji je voljan hiposenzibilizirati vas, ali, zauzvrat, u slučaju uboda pčele, sigurni ste od jače reakcije, ma gdje bili.