Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


FLIXONASE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

AMELAM

23.06.2008. 14:05

IMAM PROBLEMA SA ALERGIJAMA TOKOM CIJELE GODINE.KADA KORISTIM FLIXONASE SPREJ TE ALERGIJE SE POVUKU I JA SE DOBRO OSJEĆAM ALI ČIM GA PRESTANEM KORISTITI PONOVO ISTO: KIHANJE, ŠMRCANJE, ŠKRIPANJE U PLUĆIMA.
JA NE ZNAM SMIJEM LI TAJ SPREJ SVAKODNEVNO KORISTITI I DA LI JE ŠTETAN?
TAKOĐE NE ZNAM TAČNU RAZLIKU IZMEĐU ALERGIJSKOG RINITISA I ASTME PA SE BOJIM DA OVI SIMPTOMI NISU SIMPTOMI ASTME A NE ALERGIJA.

marinadbv

23.06.2008. 15:10

Poštovani,

zamolila bih Vas za savjet. Prvi alergotest sam radila 1999, a 18.04.2007, sam napravila opet, radi kontrole.
Test je pokazao da mi pelud trava i pelud korova najviše smetaju. Prve tablete koje sam pila su bile claritine, flonidan, telfast (jače tablete). Njih sam pila 2 godine i bile su mi super. Medjutim ove godine nije bilo efekta od njih jer i pored tableta su me oči svrbile, grlo, te mi je nos bio začepljen i počela sam kašljati. Kad sam počela piti Telfast ništa od toga mi nije bilo.
Pošla sam u doktorice opće prakse i zamolila sam je da mi da neke druge tablete. rekla sam joj da sam pila Telfast
(mislim da su bile od 180mg) i da mi ne pomažu te da mi da jače tablete. Od nje sam dobila tablete Contral 10mg, kapi za oči Opatanol (1mg/ml), te Tafen nasal sprej za nos od 50. Tafen mi je pomogao za nos, medjutim oči me i dalje svrbu kad stavim kapi (ne uvijek), a kašalj sam pokušala smiriti sirupom za kašalj, ali nazalost nije pomoglo.
I dalje imam simptome svrbeža grla, kihanja, te kasalj ali u večernjim satima. Napravit cu ponovo alergotest, ali tek u 9 mjesecu jer tad je najbolje (tada necu morati uzimati nikakve tablete za alergiju; barem se nadam).
2005. sam imala osip od hrane, zadnji alergotest mi nije pokazao da mi ista od hrane smeta.
Ja bih vas molila da mi rećete što da uzimem, koje tablete, da mi pomogne, jer sam ovako napola luda.
Unaprijed se zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

23.06.2008. 23:00

Contral nije ništa drugo nego isto što i Rinolan ili Claritine, a Opatanol je sličan lijek koji djeluje lokalno, na spojnicu oka.
Ja bih na vašem mjestu uzeo Flixonase sprej, 1×1 uštrcaj u svaku nosnicu, kroz 6-8 tjedana, a i duže, ali uz posavjetovanje ORL, te uz to Aerius ili Xyzal, 1 tbl. svaki dan.
Ako ovo ne djeluje, vama uglavnom nema spasa.
Ipak, ako se alergološkom obradom i usporedbom s tajmingom klinički smetnji može biti siguran da su smetnje od točno određenog alergena, npr. od peludi trave Poa, Dactylis i Secale, onda biste se mogli podvrgnuti specifičnoj imunoterapiji, koja se danas primjenjuje i u obliku podjezičnih kapi i ne morate svko malo na injekciju kao s klasičnom supkutanom imunoterapijom (hiposenzibilizacijom).

Darko Richter, dr. med.

23.06.2008. 23:00

Za AMELAM:
Ako osješate škripanje u grudima, imate i astmu.
Flixonase smjete uziamti jedno 6-8 tjedana, zatim malo pitajte otorinolaringologa što se vidi u nosu, i da li da nastavite dalje.
Za astmu bih vam preporučio Flixotide diskus ili sprej (sprej obavezno udisati na Volumatic). Npr., neka prosječna doza za vas bila bi Flixotide diskus 100, ili Flixotide inhaler 125, 2×1, trajno. Ako ste alergični na neki cjelogodišnji alergen, terapija ide kroz godinu, a ako ste alergični na određeni sezonski alergen, nrp. neku pelud, onda tijekm sezone cvjetanja.

AMELAM

24.06.2008. 11:05

HVALA VAM PUNO!

SAMO DA VAM KAŽEM DA KADA KORISTIM OVAJ SPREJ NIŠTA MI NE ŠKRIPI TAKO DA NE ZNAM DA LI DA KORISTIM I NEKI DODATNI LIJEK ZA ASTMU.
ZNAČI SA OVIM SPREJOM NEMAM NI KIHANJE NI ŠMRCANJE A NI ŠKRIPANJE U PLUĆIMA.
DOKTOR MI JE REKAO DA NIKADA NIJE IMAO PACIJENTA KOJEMU JE OVAJ SPREJ OVAKO POMOGAO.
TAKOĐE SE BOJIM DA BI SE MOGLA NAVIKNUTI NA NJEGA PA DA MI POSLIJE NEĆE DJELOVATI.

Darko Richter, dr. med.

24.06.2008. 12:55

Za AMELAM:
Samo vi nastaviti s Flixotide, možete ga uzimati i godinama, a tako se i uzima. No, i ne mora, ako je preosjetljivost nađena samo na peludi - tada se daje kroz topli dio godine, a, npr., na moru, može se pauzirati (ako niste s mora, a idete tamo na ljetovanje).
Nema navikavanja.

AMELAM

08.09.2008. 11:10

POŠTOVANI,
DA LI SE FLIXONASE SPREJ SMIJE KORISTITI U TRUDNOĆI?
UNAPRIJED HVALA!

Darko Richter, dr. med.

08.09.2008. 13:20

Ako baš morate, bilo bi bolje uzeti Tafen Nasal. Najbolje je ništa. Ne znam kakve imate smetnje, ali, gledajući globalno, mene čudi da si ljudi umišljaju da ne smiju niti kihnuti ako imaju alergijski rinitis, i onda se terapiraju bez kraja i konca. Da im netko nije rekao da ga gimaju, kihali bi, i bili zadovoljni bez ikakve terapije.