Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Promjena vremena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elhrvoje

11.11.2015. 11:35

Poštovani,
'77 sam godište i od prije 2,5 godine me muči alergija. U početku su to bili simptomi: kašalj, curenje nosa i kihanje. Test na alergije koji sam radio na uzorku krvi nije bio pozitivan na niti jedan alergen iz skupine (pelud, grinje, prašina, ...). Reagiram na promjenu vremena, vlagu u zraku (poslije kiše, i sl.), a nisam osjetio pojačane reakcije u vrijeme cvata karakterističnih biljaka. Počeo sam uzimati Claritine i Rhinocort Aqua (imam polipe u nosu) i sada mi je puno bolje. Kašalj i kihanje su prestali, ali nos mi je i dalje često pun. Probao sam uzimati još neke lijekove umjesto Clariina, ali pokazalo se da je Claritin najefikasniji.
Polipe sam odlučio ne operirati....za sada sad.
Zanima me koliko dugo smijem uzimati Claritine? ...i da li postoji neka nuspojava od dugotrajnog uzimanja Claritina na kojemu sam sada već skoro 2 godine?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

12.11.2015. 00:45

claritine se može uzimati dugo, godinama, ali, zašto ga uzimati, ako niste alergični?
Nemate do kraja razjašnjenu dijagnozu. Ako nemate alergija, a ipak vaš rinitis odgovara na intranazalni steroid i antihistaminik, onda to odgovara tzv. NARES-u, "non-allergic rhinitis eosinophilia syndrome". A tome odgovaraju i polipi, tako da sam skoro 100% siguran u NARES. Bio bih i 101% siguran, da ste mi signalizirali da vam se stanje znatno pogorša ako uzmete Aspirin, Andol, Brufen , Voltaren i slične nesteroidne antireumatike (za drugi problem, a kao nuspojavu imate pogoršanje rinitisa). Tu bi vam od pomoći mogao biti montelukast (Melarth, Singulair), uz intranazalni steroid. Micanje polipa završit će rastom novih polipa. Možete dati ukloniti neki polip ako baš smeta, visi van, obturira nos i sl. No, bilo bi dobro da vas pregleda neki internist koji se bavi alergologijom i kliničkom imunologijom, da pogleda nemate li slučajno i astmu po istom patomehanizmu ("intrinzičnu" astmu).

elhrvoje

12.11.2015. 20:55

Poštovani,
vaš komentar na 101% sigurnost me oduševio..jer je to upravo ono što se događa, odnosno stanje se pogorša uzimanjem brufena.
Što se tiče polipa, sve sam već čuo i ne bih ih micao, a ne opstruiraju mi znatno disanje niti smetaju.
Melarth sam uzimao kratko vrijeme i nisam osjetio bitna poboljšanja....davno.
Svakako ću se posavjetovati s liječnikom, a Vas još jednom molim za savjet:
...ako bi dijagnoza bila "non-allergic rhinitis eosinophilia syndrome" - što mi savjetujete: neki lijek, terapiju ili nekakvu promjenu?

puno hvala

elhrvoje

12.11.2015. 22:05

...i da, Melarth sam dobio uz komentar "probaj piti par mjeseci pa ćemo vidjeti....". Nakon par mjeseci sve je bilo jednako i nastavili smo dalje dok nisam stao na Claritine-u.
Ako trebam nastaviti piti Melarth - koliko dugo ga trebam piti i zapravo - glavno pitanje je:
Da li je NARES moguće izliječiti, odnosno potpuno se riješiti problema koje izaziva?
Pod "promjena" u prethodnoj poruci - mislim na to da li preporučate izbjegavanje nekih navika (trčanje, sport, magla, hladnoća, ...)

puno hvala

Darko Richter, dr. med.

13.11.2015. 15:45

Terapija za NARES je intranazalni steroid, izbjegavanje nesteroidnih antireumatika i Melarth 10 mg svaki dan. Uz to može i antihistaminik. Često je dovoljan intranazalnisteroid, no stanje nosa iznutra valja povrmemeno kontrolirti kod ORL, je sam steroid može uništiti sluznicu (davanja > 3 mj.).
Promjene navika ili stila života neće vam puno pomoći za nos.