Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


otežano disanje,alergije?,astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

encephalon

06.02.2008. 10:40

molima vas. pulmolog više ne prima pitanja pa da pitam vas.

ovako, imam 21 godinu. prije 4 godine prvi puta sam osjetio nedostatak zraka, u smislu da ne mogu do kraja udahnut. to se nije znatno pogoršavalo sve do zadnjih pola godine. sada osjećam stalno gušenje, nedostatak zraka, i stalno razmišljam o disanju i svjestan sam ga. to je prisutno i u mirovanju, ležanju itd. mogu trčat i ne bude mi nimalo lošije niti bolje. često moram svjesno udisati i izdisati,upotrebljavat i pomoćnu muskulaturu,znaju mi nabreknut vratni mišići. često čujem zvuk u obliku škripanja,pucketanja koji traje i do 2,3 sekunde ali se ne javlja periodički sa izdisajem i udisajem da bi se mogao čut stetoskopom nego se povremeno javlja i čuje se i na daljinu. imam osjećaj da zrak prolazi kroz cijela pluća uz stvaranje tog zvuka,pogotovo kad se nagnem naprijed i stisnem mišiće abdomena,imam osjećaj da su mi pluća prepunjena zrakom. simptomi su mi neobični jer: nikada ne kašljem,ama baš nikada. nisam imao upalu pluća niti tipične astmatske ili bilo kakve napadaje. otežano disanje je gotovo uvijek prisutno,samo nekad teže a nekad lakše to podnosim. zanimljivo, imam možda 1-2 put tjedno svrbež po koži i osip koji ne mogu s ničime povezat, jednom se dogodi dok se tuširam,nekad dok pojedem ljutu hranu(papar,čips,kulen) a nekad kad se umjereno umorim i oznojim. sad sam otišao na pregled, jer otac sumnja na astmu ili alergiju. napravio sam DKS,KKS, rtg pluća,EKG,UZV srca,auskultaciju srca i pluća. ovdje je sve bilo normalno i doktorica me uputila pulmologu. znam da ovi nalazi ništa ne govore, ali da li imate ideju o tome što mi može biti. stanje me zaista plaši,postajem anksiozan i znam da nešto nije u redu. doktorica smatra da može biti psihoorganski ali ja sam siguran da nije. da li je to možda astma? trebam li na spirometriju,RIST,ventolin-test ili nešto drugo. unaprijed hvala,Marin

Darko Richter, dr. med.

06.02.2008. 15:45

Nemam pojma. No,recimo da bih prvo pomislio na neku intersticijskuplućnu bolest, koja se ne mora vidjeti jasno na običnoj RTG snimci pluća, već treba učiniti HRCT (visokorezolutivni CT) pluća. Prije toga treba učiniti i jednostavni prick test na inhalacijske alergene te spirometriju. Trebate se preispitati i da li slučajno imate bliži kontakt s peradi, plijesnima, brašnom, i sl., jer katkada mogu anstati tzv. alergične bronhopulmonalne bolesti od tih faktora.