Alergije

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 695

Broj poruka: 3718

Richter Darko, dr. med.

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Kišpatićeva 12
Zagreb


pitanje


Autor Poruka

asistentica

16.11.2007. 14:15

Poštovani!

Znam da ćete me vjerojatno "oprati"radi ovog pitanja,ali spremna sam na rizik.Naime, već par mjeseci (uz koji tjedan prekida) me muči neizdrživ,suh,nadražajni kašalj. To mi se počelo događati ljeti,na moru. Iz "čista mira" me uhvatio kašalj,pa nisam mogla oka sklopiti. Otišla sam doktoru u bolnicu u M.Lošinju,pa mi je dala Amoksil i Sinecod tablete. Prošlo 5 dana,a ja i dalje kašljem istim intenzitetom (kao da me nešto škaklja i iritira,a ne znam što),otišla ponovno doktoru,(ovaj put je bio drugi), a on me posluša i veli : Super,odlično kašljete,jeste li alergični na nešto? Ja velim da sam kao mala (4-5 osnovne škole) radila alergotest-pa su ustanovili da sam alergična na kućnu prašinu i bakterije i da sam prije srednje škole imala 2 puta godišnje napade kašlja, zviždanja i gušenja,pa su mi dijagnosticirali bronhijalnu astmu.Nakon srednje škole nisam imala nikakvih tegoba do ove godine.
On mi je prepisao Letizin tablete koje sam popila i bilo mi je puno bolje. Kad sam se vratila u Zg, nevolje su uskoro opet počele. Nema temp.,šmrcanja, uredna krvna slika,a kašljem da me dijafragma boljela. Odem svojoj liječnici,ona me posluša i veli da ne čuje ništa na plućima što bi upućivalo na kakvu upalu, dala mi tablete Panatus i rekla da će mi sigurno proći-citiram: Možda vam je na psihičkoj bazi? Ne brinite se, kako došlo, tako prošlo.
Poslušala sam je i jedno vrijeme je bilo dobro,i sad unatrag 3 tjedna,opet kašalj. Na poslu ne mogu s nekim razgovarati,a da jedno 15-ak minuta ne odkašljem svoje. To me dosta umara i poslije se osjećam zapuhano. Odem opet liječnici i veli mi ona da napravim rtg pluća. Nalaz je sljedeći:

Na rtg tele torakalnih organa nema svježih infiltrativnih ni eksudativnih promjena, plići je desni lateral. f.c. sinus zbog vj. adhezivnih promjena. Kardiovaskularna sjena s hilusima i sjena gornjeg medijastinuma uredna.
Doktorica veli da je sve u redu,opet dala Panatus.

Slijedi pitanje (zaboravila sam pitati doktoricu): Šta su to adhezivne promjene?
Nije da nemam povjerenja u doktoricu,ali mi izgleda niti Panatus ne djeluje više od 3 sata. " Ubi" me kašalj.
Šta mi savjetujete?
Da odem privatno nekud?Da napravim još kakvu pretragu,jer ovo ne mogu više izdržati.

Oprostite za gnjavažu i opširnost!
Unaprijed hvala na odgovoru i eventualnoj kritici i pokudi.
Danijela

Darko Richter, dr. med.

17.11.2007. 10:25

Sa 99% sigurnosti imate alergijsku astmu, srećom blagu, u kojoj vas muči sam okašalj. preporučio bih vam da uzmete neki inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide, ili za početak kombinacijski pripravak, od kojega ćete se već za dan-dva osjećati bolje, npr. Seretide. Oba se lijeka inhaliraju kao fini prašak iz diskusa (Flixotide 100, SEretide 100), ili pomoću volumatica iz pumpice (Flixotide 125, Seretide 125). Možete uzeti jedan udah ujutro, i 1 uvečer. Ako ne znate inhalirati, možete za početak uzeti i drugačiju varijantu liječenja, npr. antihistminik (preporučio bih vam ili Aerius ili Letizen. 1tbl. dnevno) + singulair 1 tbl od 10 mg, svaki dan. Efekt bi također trebao biti vidljiv u roku od 2 dana.

asistentica

20.11.2007. 09:35

Poštovani!

Htjela bih Vam se zahvaliti na odgovoru,jako ste ljubazni. Jučer sam bila kod pulmologa pa mi je propisao Tafen Novolizer 2x1 udisaj i Ventolin sprej po potrebi do kontrole za mjesec dana. Na Ventolin testu sam bila pozitivna, a nalaz spirometrije je uredan. Dijagnoza: bronhijalna astma.
Jedno pitanje još(vjerojatno glupo): da li se tijekom godina (od 4-5 osnovne do danas) može stvoriti alergijska reakcja i na neke druge alergene osim grinja iz prašine? Smatrate li da bi bilo možda dobro da napravim alergotest,naime pulmologica smatra to suvišnim,a doktorica opće prakse misli da bi ipak bilo dobro da uz to napravim i IgE?
Oprostite još jednom i puno hvala!

Danijela

Darko Richter, dr. med.

20.11.2007. 19:45

Naravno da se nakon toliko vremena treba ponoviti alergološka obrada, tim više što ste napad dobili na moru, i baš u Malom Lošinju, koji j eblizu Velog Lošinja, kamo šaljemu djecu s astmom na oporavak. Ako je grinja bila, ona je sigurno i ostala kao vaš osobni alergen, ali možda ima i nešto drugo (mačka?, plijesan? pelud nekog korova?.... ). Stoga svakako preporučujem učiniti alergološki test, a najbolje je učiniti prick test (kožni ubodni test) jer je najbrži, i ima najširi zahvat. Tek nakon prick testa može se zatražiti određivanje IgE iz krvi na pojedine alergene na koje je nalaz eventualno nesiguran na koži.

asistentica

23.11.2007. 12:35

Poštovani doktore!
Znam da sam sa svojim pitanjima malo naporna,ali obećavam da je ovo posljednje od mene.
Zanima me da li možda s uputnicom mogu na Srebrnjaku obaviti alergotestiranje, jer sam na Jordanovcu naručena tek u siječnju (iako su mi telefonski rekli da se ne čeka), a u Rockfellerovoj je ista situacija.Na kontrolu bih trebala u drugoj polovci 12.mjeseca kod pulmologa?Ne znam gdje još mogu obaviti testiranje.

Problem je što dosta vremena provodim u laboratoriju, gdje se *inhaliram* amonijakom i drugim kemikalijama, a radimo sa uzorcima tla (koji jako praše)-radi kemijskih analiza, a i studentima demonstriram postupke, koji nisu baš miomirisni.Danas je stigao dopis našem šefu Zavoda da se napravi popis djelatnika koji rade u laboratoriju i da se provjeri njihovo zdravstveno stanje. U dopisu piše da su kontraindikacije za rad u labosu između ostalih boleština i tegoba i respiratorni problemi-bronhitis,astma,alergije i slično i da u tom slučaju moram priložiti svu dokumentaciju koja potvrđuje neki od navedenih problema, kako bih se eventualno mogla osloboditi barem onog najgoreg dijela rada s kemikalijama.To znači da će vjerojatno između ostalog tražiti i nalaz alergotestiranja,kojeg u najboljem slučaju mogu obaviti u siječnju.Malo sam u panici, jer profesor baš nema razumijevanje i misli da kašljucam iz vica i da je to stvar psihe a ne astme i da mogu i dalje istim intenzitetom raditi u laboratoriju.(a nisam bila ni dana na bolovanju)

Ne znam kuda sad da idem. Vjerojatno na Srebrnjak ne mogu,niti sam dijete (psihički možda da),imam 34 godine-osjećam se mladom,ali mislim da ne spadam u mladež.
Gdje se još u Zg mogu obaviti testiranja za odrasle,ako znate.?Ja čačkam po internetu,pa osim navedenih ustanova ništa drugo ne mogu naći.
Znam da ovo ne spada u Vašu domenu, jer nemam konkretno pitanje (to ste već riješili),ali se nadam da mi možda možete pomoći.Evo, na kraju da velim da mi ova terapija s Tefanom dosta koristi i stanje se značajno poboljšalo.

Oprostite na smetnji i uzurpaciji prostora, veliko hvala i lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

23.11.2007. 22:00

Možete uz uputnicu, ili bez (onda plaćate pregled) doći i na Srebrnjak, npr. ponedjeljkom popodne od 14-20 h, javiti se meni. Ovo inače ne prakticiramo kao redovito, ali, s obzirom da ste rijetko kvalitetni pacijent (znate opisati svoje smetnje bez filozofiranja, itd...., vidi razne druge postove), bit će mi drago da vam ponudim ovu uslugu.

asistentica

25.11.2007. 18:30

Poštovani!

Moram Vam se iskreno još jednom zahvaliti na dosadašnjem strpljenju i odgovorima. Hvala na mogućnosti da ovo nesretno pikanje obavim u Vašoj ustanovi.Uputnicu imam,ali mi nije problem i platiti koliko treba,iako plaće u znanosti i nisu nešto. Nadam se da neću uzurpirati mjesto nekom djetetu, grozno bih se osjećala.

Još jednom beskrajno hvala!
S poštovanjem

Danijela Vrhovec

Darko Richter, dr. med.

25.11.2007. 18:45

Možete doći sutra popodne.

asistentica

27.11.2007. 14:00

Cijenjeni doktore!

Veliko hvala na pregledu,testiranju, terapiji i preporukama. Već sam krenula u boj protiv napasti, iako sam naišla na neočekivane otpore (muž,svekrva).Ne daju tepih van,ne daju zavjese-vele rupičaste su nemoj ih skidati,sigurno nema grinja tamo. Kako će mala po golom podu-prehladit će se, ostavi mi moju vunenu dekicu, ne sklanjaj plišane igračke-šta će mala bez medvjeda,... Osjećam se kao Don Kihot u borbi protiv vjetrenjača.Nadam se da ću uspjeti. Da li je moguće da se grinje mogu naći nakon nekog vremena( stajanjem) i u sitno samljevenim uzorcima tla, s kojima sam stalno u dodiru?Već koristim onu medicinsku masku,jer to strašno praši, a ne mogu izbjeći baš sve.
Još jednom hvala i svako dobro!

Darko Richter, dr. med.

27.11.2007. 16:10

U uzorcima tla može biti grinja, ako su uzorci bili u sobi u kojoj žive ljudi, otkriveni, tako da po njima pada prašđina. Ako je tlo stiglo friško iz Slavonije, nema ovih grinja na koje ste alergični.

asistentica

30.11.2007. 08:20

Poštovani!

Hvala na odgovoru! Nisam stigla prije odgovoriti,jer mi nije bilo dobro .Terapija i tablete daju odlične rezultate! Kao nova sam, osim kad trčim npr. za tramvajem,ili kad šef vrišti na mene,onda me kašalj još drži neko vrijeme, ali će se to još regulirati.Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

30.11.2007. 15:10

Možda vaš šef ovo čita, pa vam je zavidan na tabletama. Podijelite s njime.

asistentica

01.12.2007. 02:05

Poštovani!

S činjenicom kako izgleda nikako na zelenu granu što se tiče alergija raznoraznih vrsta, završavam ovu trakavicu.Evo,prije uru vremena sam skinula sat s ruke i imam šta za vidjeti: gusto načičkane crvene točkice na mjestu dodira kože s ručnim satom. Svrbi kao sam vrag.Nekad sam imala jaku reakciju na zlatne naušnice-uho mi se upalilo i zagnojilo.Jedva su mi izvadili naušnicu.Slično mi se desilo sa provjereno čistim srebrnim naušnicama (znam-ništa nije 100%čisto,sigurno je bilo kakvih primjesa),ali je ovaj put bila puno blaža reakcija.Stavila sam malo hladnog obloga i malo mi je bolje-samo da se ne raščešem do krvi.Vjerojatno će se samo povući.Znam da niste dermatolog,ali da li postoji mogućnost da je to neka vrsta alergije na određeni metal ili komponentu ručnog sata?
Malo je nezgodno-pišem magisterij desnom rukom,a lijeva svrbi...

A šta se profesora tiče,njemu ne trebaju moje tablete,ima svojih napretek,jer čim kašljucne ide doktoru,kako bi osigurao što dužu egzistenciju na fakultetu na žalost nas mlađih,iako mu je već 70 (već si je produžio 5 god).
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

01.12.2007. 11:40

Ovo što opisujete od narukvice za sat, jest kontaktni dermatitis, najvjerojatnije na nikal. Upitajte na forumu za dermatologiju.

asistentica

19.12.2007. 11:15

Poštovani!

Evo,prošlo je skoro mjesec dana terapije koju ste mi propisali (Letizen+Singulair) uz postojeću inhalaciju s Tafenom Novolizer-om,a onaj izluđujući nadražajni kašalj se ponovno pojavio sinoć,pa sam bila prisiljena koristiti Ventolin, od kojeg mi je srce lupalo,a ruke mi se tresle kao da imam Parkinsonovu bolest.

Pulmologu bih trebala na kontrolu u petak,jer je trenutno odsutna.

Da li postoji mogućnost da umjesto dosadašnje primjene Letizena, koristim Aerius tablete, budući ste u preporuci napisali ili jedno ili drugo- ili da možda pričekam do kontrole, a da u kriznim situacijama radije uzmem Ventolin?

Budući da do sada nikad nisam koristila Ventolin aerosol za inhaliranje (jedino tablete u 4-5 osnovne) nisam sigurna da li sam ga dobro udahnula-naime,kad obavim prema uputstvu šta treba onda malčice u ustima osjetim nekakvu gorčinu-da li je to normalno,ili je to znak da nisam pravovremeno i ispravno primijenila navedeni lijek?Ipak, poslije toga mi je bolje.

Oprostite mi na neznanju,vjerojatno treba steći nekakvu rutinu i iskustvo u primjeni ovog lijeka.
Da li su ove nuspojave kod primjene uobičajene svaki puta nakon inhalacije?

Lijepi pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

19.12.2007. 15:50

Aerius možete slobodno uzeti umjesto Letizena. Za udisanje Ventoolina najbolje je da nabavite Volumatic, plastičnu bocu adaptiranu za lijeko e u spreju, i da Ventolin uvijek uzimate preko Volumatica, 2 potiska svakih 4 h.

asistentica

21.12.2007. 10:15

Poštovani!

Danas sm bila na kontroli kod pulmologa,gdje je primijećeno značajno poboljšanje moje alergijske astme,prije svega zahvaljujući Vašim preporukama.Jedino što me već 2 dana opet muči kašalj,posebno kad sam vani, a nos mi je zaštopan,a nemam šta ispuhnuti.Da li devijacija nosnog septuma može utjecati na osjećaj začepljenog nosa, ili to nema nikakve veze?
Danas sam osim spirometrije,čiji je nalaz uredan,radila i neko mjerenje FeNO-nalaz je također dobar.Iako je doktorica prošli put nevoljko napisala u nalazu da treba obaviti alergijsko testiranje,sad je ispalo da je jako zadovoljna što je na kraju to ipak obavljeno.

Produžila mi je još 3 mjeseca Tafen,uz Singulair,ali mi je umjesto Letizena ili Aeriusa, pripisala nešto drugo (neki noviji lijek): XYZAL, također tabletu dnevno.Međutim,smatra da je nalaz alergotestiranja možda nesiguran,pa smatra da će biti sigurnija u alergijsku podlogu moje bolesti, ako učinim još i pretrage RIST i RAST na d1 i w1 (da li je to onaj IgE?)iz krvi.

Ja sam muslila da je prick test siguran i sveobuhvatan za inhalacijske alergene,a moram priznati da ne volim vađenje krvi - uvijek mi pozli i padnem u nesvijest, pa me sestre skupljaju s poda.

Hvala!

Pitala sam gdje se to može učiniti,pa veli da nije sigurna-možda u Vinogradskoj ili Jordanovcu.
Znate li možda da li na Šalati postoji alergološka ambulanta, odnosno laboratorij koji radi takve pretrage?

Doktorica mi nije ništa rekla ,niti napomeniula o ovom lijeku,pa Vas pitam da li je ovaj novi lijek možda antihistaminik i da li ga prije nego što učinim navedene pretrage moram prestati uzimati na neko vrijeme,kako možda ne bi utjecao na konačne vrijednosti?

Darko Richter, dr. med.

21.12.2007. 11:15

Prick test je vrlo pouzdan kada je pozitivan. Kad ga imaš, imaš ga, a kad ga nemaš, možeš ga još dobiti. nem apotrebe provjeravati nalaz iz krvi. Ako baš želite, neka vas doktorice uputi kamo smatra da je najbolje. Po meni, bio bi to Sv. Duh, a ako želite privatno, ima nekolik laboratorija (npr. Salzer na Bukovčevom trgu, ili Breyer u Ilici - nema s njima nikakav dogovor, ali svoje pacijente koji to žele obaviti privatno obično pošaljem tamo, jer to rade, i potrudili su se daim se zna adresa). Xyzal jest jedan od novijih i odličnih anithistaminika.

asistentica

22.12.2007. 17:45

Cijenjeni doktore!

Hvala na preporukama-za onaj labos u Ilici znam (vadila sam hormone)i jako su ljubazni.Cijenim Vaše mišljenje,a opet ako ne napravim te vražje pretrage,onda će mi doktorica očitati bukvicu (tko sam ja da joj pametujem da nema potrebe raditi navedeno),pa ću to ipak to u roku 3 mjeseca napraviti.Niti meni se ne da bespotrebno pikati i nabijati troškove našem zdravstvenom osiguranju,ali šta ću.

Budućii je kompletna ambulanta (doktorica i sestra) na godišnjem za blagdane,nisam u mogućnosti dobiti novi antihistaminik,a Letizen sam popila. Da li je ,što se terapije tiče,problem,ako sam uz Tafen, navečer na Singulairu,a bez antihistaminika par dana dok ne dođu s godišnjeg? (zbog recepta). Naime,kupila bih lijek novcima,na polog,ali recept u tom slučaju moram donijeti u roku 3 dana-a to je nemoguće-jer doktorice nema.

Oprostite na smetnji!

Želim Vama i Vašoj obitelji sretan i veseli Božić i Novu godinu! (da imate malo manje posla-tj.da djeca budu zdravija, s manje astme,alergija i drugih poteškoća).
Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

22.12.2007. 21:55

Neće vam se ništa dogoditi ako nekoliko dana ne pijete antihistaminik. Histaminik je za sada profiliran više kao specifični simptomatik, nego kao dugotrajni protuupalni lijek. Dakle, kao aspirin: dok ga piješ, glava malo manje boli, kada ga prestaneš, može, ali ne mora, malo više.