Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Upala sinusa?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Radko

23.09.2015. 09:05

Već duže vrijeme (4 godine) imam obostrano otečeno područje oba obraza. Inače sam alergičan na pelud trava, grinje, prašinu,ambroziju što je dokazano prick i rast testovima. Otekline obraza se vrlo malo mjenjaju, otečeno područje ne boli i na dodir je mekano, poput jastučića i u sklučaju povećanja, prelazi nazalno usnu liniju, koja nestane. Jedino što osjećam su trnci u tom području i povremeno toplinu. Primjetio sam da se oteklina poveća kada jedem hranu koju teško probavljam i koja mi smeta (gluten i hrana sa laktozom).
Nos je često zaštopan, najviše u doba cvjetanja trava. Ono što mi je uveliko pomoglo je izbacivanje glutena i laktoze iz prehrane, što je smanjilo oteklinu za 50 %.Doktori ne znaju o čemu se radi i uglavnom misle da preuveličavam problem. (albumini su uredu, kks isto, zubi pregledani...) U stolici je pronađena candida, koja je neuspješno liječena flukonazolom.
Možete li mi reći da li se radi o problemu koji bi mogao biti uzrokovan problemom sa sinusima i alergijama koje imam?

Darko Richter, dr. med.

23.09.2015. 20:55

Možda imate rinosinuitis, a možda imate sve to od alergija, s time da to s laktozom sigurno nije povezano. Ako pijete lijek za krvni tlak, onda bi i taj mogao uzrokovati ovakve natekline, ako je iz skupine ACE inhibitora (npr. Enalapril). A možda imate i hereditarni angioneurotski edem - ne znam jesu li vas na to testirali.

Radko

24.09.2015. 00:15

Od navedenog, ne koristim lijekove za tlak, a prije 2 godine sam testiran i za hereditarni angioedem. Nalaz je bio negativan. Prije 1 g.nakon korištenja antibiotika za nešto drugo, primjetio sam da su mi se nakratko smanjile i otekline. također, dok sam koristio kortikosteroidni sprej u vrijeme alergije (Tafen) i edemi su se nešto smanjili. Zato sam i pomislio da se radi o upali sinusa, koja je sad već kronična.
Uz to, stalno sam bar malo promukao. Pretpostavljam da se u sinusima, maksilarnim nalazi nakupina sluzi koja se zbog otečenosti uzrokovane alergijama ne može isprazniti van ili čak i ciste...
Da li mislite da bi bilo dobro probati nastaviti sa kortikostero.sprejevima i sprejevima za odštopavanje nosa ili treba nešto jače (antibiotici i sl)? Koji je vaš savjet?

Darko Richter, dr. med.

24.09.2015. 15:25

Moj savjet je da se date pregledati od otorinilaringologa i interniste alergologa-imunologa. To mi se čini najuiputnijim, a nemojte se puno sami zamarati razmišljanjem što vam je, jer nešete na zelenu granu. Nešto je od onoga što sam vam napomenuo, a otpada jedino nuspojava antihipertenziva, jer ih ne uzimate. Sve ostalo je još u igri, pa čak i angioneurotski edem, jer ima i takvih kod kojih su standardni nalazi uredni, a ipak su 100% hereditarni angioneurotski edem.

Radko

27.09.2015. 22:25

Zaboravio sam spomenuti da uz pogoršanje stanja idu vrlo često i probavni problemi ( proljev ili bol i grčevi u želucu). Pronašao sam nalaz za C1 inhibitor, urađen u rujnu 2013., 0,21 g/L (0,15-0,35), C3- 1.07 g/L (0,90-1.80), C4- 0.26 (0,10-0,40)
S obzirom da je moguće da iako je nalaz normalan, može biti u pitanju hered.angioedem, možete li mi reći kome da se obratim po tom pitanju? Antihistaminici koje sam koristio godinama (contral i letizen nisu djelovali na smanjenje edema)
Što se tiče vašeg savjeta, o posjeti orl i alergologu, zasad me obiteljski doktor šalje samo na rtg pn sinusa.


Darko Richter, dr. med.

28.09.2015. 10:25

Unatoč urednom nalazu C1INH to iapk može biti hereditarni angioedem, no očekivao bih u to slučaju sniženje C4. Međutim, može i bez toga biti još jedna varijanta HAE, s promjenama u faktoru (zgrušavanja) XII. K tome, u svim hereditarnim oblicima, treba vidjeti da li je netko u obitelji to imao ili ima. To je najsigurniji pokazatelj da jest HAE.
Kada vam snime RTG paranazalnih sinusa, onda će va poslati, ili neće, na ORL.

Radko

03.10.2015. 00:55

Urađen rtg sinusa kaže: " Snimka paranazalnih sinusa pokazuje hipoplastične frontalne sinuse koji su uredno ventilirani. Vidljivo je homogeno zasjenjenje dna i lateralnog zida desnog maksilarnog sinusa aspekta fokalnog zadebljanja sluznice" .

Može li to zasjenjenje biti cista u sinusu i kako se liječi te može li to biti uzrok mojih problema (stalne otečenosti područja obraza)?

Darko Richter, dr. med.

03.10.2015. 20:35

Da, to bi mogla biti cista ili sloj upalne reakcije, ali ne mor aznaliti baš ništa. Vjerojatno će va uputiti na ORL, a oni na CT ili MR paranazalnih sinusa.

Radko

13.11.2015. 10:20

Poštovani, još uvijek čekam pregled ORL specijalista. U međuvremenu sam popio po dvije kutije makcin tableta koje mi je propisao doktor opće prakse (2x 7 tableta) za upalu sinusa. Koristim i sprej Tafen. Primjetio sam da mi se nakon terapije antibiotikom otečenost u predjelu obraza značajno smanjila (za 70%), nestala je i promuklost i začepljenost nosa. Znači li to da se može raditi o bakterijskoj upali sinusa? I kako uopće te ciste reagiraju na antibiotsku terapiju? Da li to smanjenje simptoma ukazuje malo više o tome o čemu bi se tu moglo raditi? Zahvaljujem se.

Darko Richter, dr. med.

13.11.2015. 15:25

Ovo ukazuje da se možda radilo o infekciji, možda o alergiji, a možda i o obje stvari zajedno. No, izgleda da tu nema HAE.

Radko

14.11.2015. 16:05

Možete mi reći ako je riječ o višegodišnoj infekciji sinusa,da li je moguće da je zahvaćeno i vanjsko područje tkiva i kože na licu ? Upala polako nestaje što vidim po edemima koji su se smanjili,znači antibiotici djeluju. Koje pretrage bi se trebale napraviti da se ustanovi sto je prouzrokovalo upalo i kako nastaviti terapiju dalje?

Darko Richter, dr. med.

15.11.2015. 18:15

Iz sinusa se upalna reakcija može proširiti i na meke česti lica. Treba očito malo duža antibiotska terapija, možda do 3 tjedna. Najbolje bi bilo učiniti MR (magnetsku rezonanciju) sinusa.

Radko

27.11.2015. 02:45

Poštovani,
učinjen je MR nosa i paranazalnih sinusa, koji kaže: Svi paranazalni sinusi su primjereno razvijeni i primjereno su pneumatizirani. Septum nazi je medioponiran. Uz lateralni zid desnog maksilarnog sinusa nalazi se manja semilikvidna kolekcija veličine 5x 9 mm.
Prisutna izrazita hipertrofija donjih nosnih školjki obostrano cijelom duljinom. U desnom maks.sinusu nešto deblja sluznica prednje stjenke u donjem dijelu, te u području krova.

Po zaključku doktorice, sinusi nisu uzrok oticanja lica.
Od terapije za sinuse dobijam samo kortikosteroidni sprej 2x dnevno.

Kako zbog artritisa zadnjih tjedan dana koristim 3x 600 mg ibuprofena dnevno, primjetio sam da se oteklina smanjila, te skoro nestala. Ne znam na što to upućuje u smilslu dijagnosticiranja uzroka oticanja?
Usputno mi je zbog trnaca zone zigom reg /desno , preporučena topog. facialisa. i eventualno posjeta neurologu.

Darko Richter, dr. med.

27.11.2015. 22:35

Ja bih zaključo da sinusi jesu uzrok oticanju, a da efekt ibuprofena ukazuje da je razlog oticanja lica upala, koju imate u sinusima, osobito desnom maksilarnom sinusi, te u nosnim školjkama.

Radko

28.11.2015. 12:10

Zahvaljujem se na odgovoru. Molim vas, ako mi možete s obzirom na nalaz i trenutnu situaciju, preporučiti daljnju terapiju. Dr. mi je navela i mogućnost izvođenja operacije "stanjivanja" sluznice nosa u budućnosti.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

29.11.2015. 11:40

Ne mogu na daljinu, jer i odgovori su bili spekulativno relativni s obzirom na nedostupnost direktnog pregleda.