Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Sublivac


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Fufkolina

11.10.2016. 15:05

Poštovani,

moj sin ima 16 godina. Ima alergiju na grinje iz kućne prašine 5+, uIgE 375, metakolin test negativan. Kontrolira se u bolnici Srebrnjak. Nikada mu nitko od doktora nije preporučio hiposenzibilizaciju. U proljeće ove godine pitala sam doktoricu da li bi on bio dobar kandidat za to i ona je odgovorila potvrdno. Problem je što lijek koji su doktori na Srebrnjaku do sada koristili (Staloral) više nije dobavljiv. Raspitivala sam se u Sloveniji. U ljekarni Brežice moguće je kupiti lijek SUBLIVAC po cijeni od oko 250 Eur flašicu od 24 ml koja se kad se otvori može čuvati max 6 mjeseci. Kada sam djetetovoj doktorici rekla da umjesto Stalorala mogu nabaviti Sublivac, ona me samo blijedo gledala i shvatila sam da nezna ništa o tom lijeku. S obzirom da su kod hiposenzibilizacije moguće ozbiljne nuspojave, malo sam u nedoumici bi li kupovala taj lijek s obzirom da naša liječnica nema nikakvih znanja o njemu. Molim vas za vaše mišljenje: da li ste vi imali iskustva sa Sublivac-om, da li da dijete čeka da se pojave još neki lijekovi ili da pokušamo sa tim SUBLIVAC-om. Isto vas molim da mi odgovorite koliko je novaca koštala Staloral terapija za 6 mjeseci. Pretpostavljam da je flašica SUBLIVAC-a od 24 ml dovoljna za 6 mjeseci terapije. Zanima me da li je cijena slična ili tu postoje veće razlike.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

12.10.2016. 16:25

I ja sada od vas čujem za Sublivac, ali to ne znači da je Sublivac loš i sl. Imam isti problem s dobavom pripravaka firme Stallergenes, i ne znam kako to riješiti. Možda možete Staloral dobaviti iz Austirje. Košta oko 110 Eur za uvodnu imunoterapiju od par mjeseci, zatim isto toliko ili nešto manje za daljnja 3-4 mjeseca. Međutim, ne valja da vi dobavljate lijek s kojim će doktor tretirati vaše dijete. To prepustite njemu/njoj. Može se nabaviti i preko bolničke ljekarne, i na teret bolničkog proračuna, uz prethodno odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove.

Fufkolina

13.10.2016. 12:50

Poštovani,

najljepše se zahvaljujem na odgovoru. Ako vas zanima na adresi http://www.hal-allergy.com/product/oral/
možete naći nešto o lijeku SUBLIVAC nizozemske tvrtka Hal Allergy. Inače, raspitivala sam se i o dobavljivosti Stalorala unutar EU i koliko
sam uspjela shvatiti, taj lijek je trenutno nedobavljiv jer ga je Stallergen bio prestao proizvoditi. Navodno će u budućnosti opet biti dobavljiv, ali nitko ne zna kada. Surfajući po internetu vidim da to traje već duže vrijeme dok bolesnici pate. Zato mi nije jasno zbog čega liječnici nisu prešli na primjenu nekog drugog lijeka koji je dobavljiv kao npr. Sublivac ili neki drugi? Na srebrnjaku su mi ispunili recept za narudžbu Stalorala. A njega nema. Znači moje bi dijete trebalo čekati da se Staloral opet pojavi a to može trajati godinama.

Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

15.10.2016. 13:00

Ja ne znam zašto bi liječnici morali rješavati te probleme.
Nikakav Sublivac se nije pojavio u Hrvatskoj, i normalno je da liječnici s time nemaju iskustva. Morate se zapitati, zašto je vama firma Hal garancija kvalitete, a neka firma iz Mađarske ili Brazila, nije. Jer, posvuda ima pripravaka za imunoterapiju. U Kini i Rusiji još najviše.
U Hrvatskoj su na listi HZZO-a samo alergeni za specifičnu imunoterapiju Imunološkog zavoda Zagreb, i nijedni drugi. Zbog čega nisu na listu stavljeni i drugi proizvođači, treba pitati HZZO. Ja mislim da se štitio Imunološki zavod, ali, oni su sami sebi kopali jamu, kada su neki njihovi zaposlenici javno istupali protiv cijepljenja protiv gripe, a cjepivo je trebalo u punoj količini ići preko njih - odrezali su si sami nekoliko desetaka milijuna kuna, a sada se pokreću sindikati, građani, političke stranke za akcije za spas Imunološkog zavoda, i ne znam što sve.
U takvoj situaciji, kvaliteta je upitna, a i prije je bila upitna standardizacija tih alergena. Pa se išlo na inozemne Bencard, Alk-Abello, Stallergenes i svašta drugo, ali, ne možemo mi stalno mijenjati pripravke, uza sav drugi posao koji imamo. Odakle mi da znamo kakav je Sublivac i da li odgovara potrebnim standardima? Da sami stalno radimo ekspertize, besplatno?
Vi možete k'o ništa otići privatniku, i sve će se tamo srediti: jer on može uredno naplatiti proučavanje dokumentacije, radi sigurnosti vašeg djeteta, i vama ispisati recept u privatnoj sferi, i vi sve to platite. I tako je to svuda vani. Nitko se ne buni, jer nema prava, ima samo mogućnosti, koje hoće i može platiti.