Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


uvodjenje cvrste hrane bebi s alergijom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aamila1982

05.01.2014. 20:45

Postovani, na pocetku smo alergoloske obrade pa bih Vas molila za savjet. Djecak 6 mjeseci. Od drugog mjeseca se promjene na kozi vode kao atopijski dermatitis. Od drugog mjeseca se 0ovremeno javljau koncici krvi u stolici. U cetvrtom.mjesecu je.uz dojenje beba pila bocicu aptamila dnevno. Sve promjene se pogorsavaju. Dermatolog razdvaja kozne promjene na egzantem na stomaku, tjemenicu na glavi, i ad na licu i nogama. Beba je vec mjesec i po na iskljucivom dojenju a kad sam iz ishrane izbacila mlijeko jaja ribu orasaste plodove svo voce osim jabuke ,med. Od tada su se promjene povukle. Ukupan ige je 29 za ref od 0 do 15 a cekamo ige na mlijeko i jaja. Nakon uvodjenja kalcij citrata u moju ishranu promjene su se vratile ukljucujuci i krv u stolici. Nalaz koprokulture je ok. Krvna slika kaze pedijatar ukazuje na blazu anemiju. Izbacila sam iz ishrane sada i sve sa limunskom kiselinom pa je beba bolje. Moje pitanje je slijedece kako da bebi uvodim cvrstu hranu koliko dana i sl kad ovako burno reaguje i preko dojenja, kako da razlikujem alergiju koju bi mogao imati na cvrsti hranu od neceg sto sam ja pojela tw kako da uvodim namirnice u svoju ishranu? Imate li mi preporuciti neki preparat kao dodatak.ishrani koji bi pomogao jacanju oslabljenog imuniteta nakon teske trudnoce uz ovu jednolicnu ishranu? Unaprijed zahvalna mama

Darko Richter, dr. med.

05.01.2014. 21:55

Najvjerojatnije jest alergičan, ali još ne znamo na što. Obično je to jaje, zatim kravlje mlijeko. Uvest ćete mu ono na što nije alergičan, znali vi to unaprijed, ili ne. Sve je pokušaj i pogreška. S obzirom da je jaje skoro sigurno u igri, jer je najčešće, to bih preskočio do daljnjega, a u kašice, umjesto kravljeg mlijeka, stavljao bih neko hipoalergeno mlijeko (hidrolizat mlijeka ili hidrolizat sojinog mlijeka, npr. NAN HA, Pregomin, Allernova, i sl.). Ostalo sve po redu, u razmacima od oko 7 dana (mrkva, jabuka, banana, piletina, itd.).

aamila1982

04.12.2015. 14:10

Postovani,

jos jednom cu vas zamoliti za pomoc. Jednim dijelom je vezano za ovaj razgovor od ranije pa nastavljam na istom postu. Mom sinu ce sada 2,5 godina. Kad je napunio 6 mjeseci jako su se pogorsali dermatitisi i konstano je imao tragove krvi u stolici bez obzira sto sam se pridrzavala dijete u kojoj sam jela namirnice koje nisu alergeni. Poslani smo na obradu kod gastroenterologa i alergologa. Jedini prick test koji smo radili je bio sa 6 mjeseci i bio je negativan na sve nutritivne alergene koje su radili u tom momentu. Ukupan ige tada je bio 29, a negativan Ige na mlijeko i jaja. Predlozeno je da ipak dijete predje na Novalac Alernovu AR (jer je to jedina hrana koja se moze naci u redovnoj prodaji u apotekama u bih bez proteina kravljeg mlijeka). Djecak se preporodio, test na krv u stolici je bio negativan i sve promjene na kozi su se povukle. Koza je ostala suha ali bez upalnih zarista i crvenila.
S uvodjenjem cvrstih namirnica se povremeno javljao AD ali bi nestajao kad se dijete nakon 10tak dana navikne na tu namirnicu. Mlijeko i jaja nismo uvodili do 18 mjeseci. Na jaje je reagovao blagim crvenilom oko usta ali nakon sto je pojeo cijelo jaje , na cetvrtinu i pola nije reagovao. Izbacili smo jaje iz upotrebe narednih mjeseci. Pokusali smo sa uvodjenjem nakon par mjeseci i od tada povremeno jede jaja , ne u svakodnevnoj ishrani. Mlijeko nikad nismo uveli u potpunsti , povremeno sam djetetu davala po jednu kasikicu pavlake, u pocetku je reagovao crvenilom oko usta pa sam pokusala opet naredni mjesec s kasikicom pavlake. Reakcije ni na mlijeko ni na jaje nisam primjetila od kad je napunio 2 godine (u julu 2015), ali te namirnice i dalje ne dajem u svakodnevnoj ishrani. Medjutim u augustu je pojeo to dvoje s nekom kiflom i dobio jace crvenilo oko usta koje se pocelo siriti na vrat i djecak je pokazivao na jezik. Dala sam mu fenistil nakon cega se crvenilo pocelo polako povlaciti, nije bilo promuklosti pa ga nismo vodili u hitnu. Izbacili smo ponovo iz ishrane mlijecne proizvode i jaja,. Istu reakciju je imao i slijedeci mjesec na neku kiflu (koja je bez mlijeka i jaja) pa pretpostavljam da je neki aditiv u pitanju i pretpostavila sam da je i prethodni put ustvari bila reakcija na kruh (nije bio onaj koji inace kupujemo) . U principu, mi za sada znamo da reaguje na kikiriki i na neki aditiv,, te kifle ne kupujemo vise i nemamo problema ali ipak vrlo rijetko dajem i mlijeko i jaja obzirom da su problemi krenuli od toga.

Molim Vas za savjet oko upotrebe mlijeka i jaja u ishrani te na koji nacin da uvedem to dvoje u njegovu ishranu a da znam da mu ne skodi. (Pri tom mislim u kojoj kolicini, s kojim razmacima, na sta da obratim paznju, ako se pogorsava AD da li da prestanem davati djetetu ove namirnice i slicno).

Moje drugo pitanje je vezano za vakcine - velikim dijelom sam ovaj uvod i napisala zbog toga. Zbog navedenih problema sa AD i krvi u stolici dijete je primilo samo cjepivo protiv BSG i hepatitisa u porodilistu i drugu dozu protiv hepatitisa. Mi zelimo vakcinisati dijete. Sa navrsenih 12 mjeseci smo htjeli vakcinisati dijete redom ali je dobio prvo trodnevu - egzantemu subitum , tri dana izrazito visoke temperature, dan pauze, i jedan i po dan cudnog osipa. Doktorica posumnjala prvo na morbile ali posto se osip povukao zakljucila da je u pitanju trodnevna viroza. Narednih 15 dana sin je bio subfebrilan , da bi petnaesti dan temperatura ponovo skocila na 39, 5 i dobio je febrilne konvulzije. Temperatura se nastavila narednih dana i cetvrti ili peti dan se poceo pojavljivati osip karakteristican za morbile sto je ovaj put i bila dijagnoza. Dijete je ozdravilo ali je pedijatrica trazila izricito da prodje godinu dana od toga da bi se moglo poceti s vakcinacijom. Prosle sedmice smo preventivno ( na savjet pedijatra) uradili bris grla i nosa koji je ok, pedijatrica bi jos uradila krvnu sliku i vakcinisala dijete jer je njen zakljucak da je dijete zdravo, razvija se u skladu s dobi - govori u recenicama , aktivno je i veselo, na nalazu sa kontrole pise da pratimo testise koji su mobilni i da ima jako suhu kozu, a ostalo ok. Prijedlog je da primi prvu dozu sada Di-TE-Hib-polio (bez per komponente). Molila bih Vas za misljenje obzirom da je dijete alergicar i da je imao febrilne konvulzije - trebamo li uraditi jos neke dodatne nalaze, na sta trebamo obratiti paznju, koliko je dana kriticno nakon vakcine da pratimo temperaturu i druge promjene, te kako djeca alergicari podnose ovu vakcinu?

Oprostite na iscrpnom postu, nisam znala drugacije objasniti navedeno. Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

04.12.2015. 21:20

Da bi netko bio alergičar, potrebno je da ima alergiju. Alergiju treba dokazati. U slučaju vašeg djeteta alergija nije dokazana, a koji to ima dermatitis, ja odavde ne znam. Vjerojatno ima atopijski dermatitis, i vjerojatno je da se mogu dokazati neke alergije. Ali, ja to odavde ne mogu, a tamo im ne polazi za rukom. Sva vaša mudrovanja oko jaja i mlijeka nemaju prave težine bez sigurnosti na što je dijete alergično. Atopijski dermatitis fluktuira u svojoj ekspresiji i simptomima, i bez veze s "alergenima" (koji nisu dokazani), pa nema puno smisla tvrditi ovo ili ono, ako se nema dokaza u nalazu. U djeteta se neopravdano kasnilo s cijepljenjem, i sada to treba nadoknaditi. Ne znam zbog čega da ne primi pertusisni dio cjepiva. A što se tiče febrilnih konvulzija, ako to doista jesu febrilne konvuzije i ništa više, onda treba paziti na temperaturu, a ne na alergiju.