Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ingrid1

20.08.2023. 13:30

Hvala najljepša na odgovoru. U medjuvremenu sam bila kod pulmologa koji mi je povisio dozu Fostera 6/100 na dva udaha ujutro i dva navečer te me uputio na metakolinski test. Biste li mi Vi preporučili neke dodatne pretrage ili terapiju? Imam tek 38 godina. Naravno, prestanak pušenja se podrazumijeva.

ingrid1

20.08.2023. 13:30

Takodjer, pulmolog je rekao da je ta hiperinflacija reverzibilna. Koliko Vama to uvjerljivo zvuci?

Darko Richter, dr. med.

20.08.2023. 22:20

Ja bi rekao da je ordiniranje metakolinskog testa, uz tvrdnu da je hiperinflacija reverzibilna, kontradiktorono u sebi. Ako misli da je ta hiperinflacija reverzibilna, ne treba činiti metakolinski test, jer, ovaj se poduzima kada nismo sigurno ima li, ili nema astme. Metakolinski test može isključiti astmu ako je negativan (uredan), ali je ne potvrđuje kad je pozitivan, jer ima situacija koje nisu astma, a ipak daju bronhalnu hiperreaktivnost. I činjenica da imate povišeni FeNO govori za eozinofilnu astmu, i to čini tu odluku za metakolinski test još čudnijom. Po meni, sigurno imate astmu, vrlo vjerojatno i neki stupanj KOPB-a, a neuspjeh bi se mogao svesti na tehniku inhalacije (trebali biste koristiti "spacer" tipa Volumatic-a) i prethjerano pušenje. Da ne inhalirate kako treba (ili da u tjedan dana više dana zaboravite inhalirati), vidi se izdaleka, odavde gdje sada sjedim, po povišenom FeNO.

ingrid1

21.08.2023. 07:50

Isključivo inhaliram uz Volumatic, do sad 2 puta dnevno po jedan udah. Ne sjećam kad sam zadnji put uzela pumpicu na usta, a doze nikad ne preskačem. Al moguće da kortikosteroidi nisu dobro djelovali zbog pušenja, a i bila sam na hormonalnoj terapiji kad je došlo do značajnog pogoršanja simptoma pa je možda i to utjecalo. Ne znam vise gdje se obratiti oko dijagnoze…
Hvala Vam u svakom slučaju na odgovorima!

Darko Richter, dr. med.

25.08.2023. 23:45

Ako je tako kako kažete (Volumatic i redovito inhaliranje svaki dan), onda očito treba najprije povisiti dozu inhalacijskog kortikosteroida, i smanjiti/prestati s tim cigaretama.

ingrid1

26.01.2024. 02:40

Dragi doktore,
hoće li kod alergijske astme pomoći antihistaminik poput Nixara, naravno uz dvokomponentnu pumpicu koju imam ili je efikasniji Montelukast i zašto?

Darko Richter, dr. med.

04.02.2024. 21:10

Antihistamink kod astme neće pomoći niti za milimetar, a montelukas će pomoći za oko milimetar. Zašto? Zato, jer količina antihistaminika koja dođe do pluća nije ni približno dovoljna da ispolji bilo kakav efekt. Da bi do toga došlo, vi biste se morali prvo otrovati visokom dozom antihistaminika, ali to se ne, naravno, radi, i niti ne pokušava. Montelukast može djelovati na neke od medijatora astme, koji su u odrasloj dobi manje važni nego u dječjoj. Obično se daje uz inhalacijski kortikosteroid ako uz astmu postoji alergijski rinitis, jer djeluje na obje etaže: i nos i pluća, ali sve skupa je to djelovanje slabašno. Ako opazite da ga u vašem slučaju ima, jer je to dosta individualno, slobodno nastavite montelukast, ali nemojte izbjegavati inhalacijski kortikosteroid.

ingrid1

08.02.2024. 12:10

Puno hvala na odgovoru! Uzimala sam Montelukast, naravno uz inhalacijski kortikosteroid i stvarno mi je puno pomagao, ali imala sam neke nuspojave koje mogu, ali ne moraju biti vezane uz njega pa mi je ukinut i prepisan Nixar. Imam i alergijski rinitis, ali to rješavam Dymistom. Tako da neću onda ni uzimati Nixar kad kazete da nema smisla. Povećala sam dozu Fostera sad pa se osjećam sad ok kao i kad sam uzimala Montelukast.

Darko Richter, dr. med.

08.02.2024. 22:05

Šteta da ste prekinuli montelukast, a povisili Foster. Jer, ako je montelukast dobro djelovao, trebalo je na njemu ostati. A ako je bili nuspojava, koje su to bile? To možemo odmah razriješiti ako mi kažete koje su to bile nuspojave.
Dymista djeluje dobro i predobro na nosnu sluznicu, samo se ne smije pretjerivati duže od 4 mjeseca. Sluznici treba malo odmora. A ako je montelukast dobro djelovao i na nos, mogli ste ostati na njemu, i malo dopuniti NIxarom, ako bi trebalo.

ingrid1

09.02.2024. 16:55

Nisam htjela navesti koje su mi moguće nuspojave jer znam da ljudi citaju forum pa steknu bezrazložno negativno misljenje o lijeku koji je meni fantasticno pomogao. Imala sam užasnu anksioznost od koje mi se čak dosta podigao tlak (koji je inače snižen). Nakon 5,6 dana od prestanka uzimanja su mi se simptomi smirili i tlak se vratio u normalu. Bila sam kod psihijatra i psihofarmakološke nisu pomagali. I inače sam donekle sklona anksioznosti, ali takvih problema nisam ranije imala. Ja zaista ne mogu tvrditi da je meni to od Montelukasta, može biti od sto drugih razloga, ali u svakom slučaju, slučajno ili ne sada sam psihički ok. Sada bez montelukasta i povećanom dozom Fostera (2 ujutro i 2 uvečer) nos mi curi dosta, tome svemu pridonosi i to sto imam mačku na koju sam alergicna. Simptomi astme su relativno pod kontrolom.

ingrid1

09.02.2024. 16:55

Još samo da kažem da sam prije uzimanja Montelukasta imala sniženu CO difuziju, a kada sam ponovila taj nalaz, prije par tjedana dok sam još uzimala Montelukast Co difuzija mi je potpuno normalna. Sada Kažu da je prvi nalaz (te snižene difuzije) bio loše izveden pa da su zato bili takvi rezultati. Kada sam imala takav nalaz, nitko nije spominjao da su loše izveli test. Ne znam sto bih mislila o tome. Sva sreća da postoji ovaj forum.

Darko Richter, dr. med.

09.02.2024. 22:05

Montelukast može imati upravo ovakve nuspojave, čiji mehanizam nije razjašnjen, ali je činjenično povezano. U djece se mogu javiti noćne more, hiperaktivnost, anksioznost, čak i suicidalne ideje, mada to ostane samo na idejama. Tko god je imao psihijatrijske nuspojave, treba prekinuti monetlukast. Sad smo na čistu. Dalje Foster, no on vam ne pomaže za nos. Uzmite antihistaminik u vidu talbeta, ili intranazalni kortikosteroid u vidu spreja, a posotji i Dymista, sprej koji kombinira intranazalni kortikosteroid i intranazlani antihistaminik. Kadikad nije loše udahnuti Foster izdahnuti na nos, jer tada ipak nešto izdahnutog lijeka zapne za nosnu sluznicu i nekim to može biti dovoljno da se osjećaju dobro.