Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Dječja astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nika733

19.11.2011. 18:25

Poštovani doktore,

Moj sin star je godinu i 10 mjeseci. Kada je imao godinu i 2 mjeseca dijagnosticirana mu je dječja astma.
Nakon učestalih napada koji su počeli u 7. mjesecu života, a liječenih ventolinom i ponekad ventolinom i atroventom otišli smo kod dječijeg specijaliste gdje mu je dijagnosticirana astma, a propisano liječenje flixotideom (po jedan udisaj ujutro i navečer).
Nakon ljeta 2011. napadi su se pojačali, unatoč terapiji.
Od testova rađen mu je prick test koji je pokazao alergiju na jaja i kikiriki. Ukupni IgE je 63.
Terapija filxotideom pojačana mu je na dva udisaja ujutro i navečer, a 1.11.2011. je primio injekciju solumedrola.

Molim Vas da mi savjetujete koje daljnje pretrage bi trebalo napraviti jer sve što smo dosada dobivali bilo je inhalacija ventolinom i injekcije solumedrola.
Terapijom nismo zadovoljni jer se napadi ponavljaju i do dva puta mjesečno, a liječenje je uvijek isto.

Najljepše zahvaljujem.

S poštovanjem,

Nika

Darko Richter, dr. med.

19.11.2011. 18:40

Zašto bi morao obavezno imati još koju pretragu, da mu bude bolje? Niti jedna pretraga nije lijek.
Iz svega što ste kazali, a osim standardne zablude hrvatskih roditelja da pretrage liječe (vjerojatno bi tih zabluda bilo bitno manje, kada bi se pretrage plaćale iz svog džepa u punoj iznosu), stanje ste dobro opisali. Očito je da bi sljedeći korak trebao biti da se djetetu, uz Flixotide 50, 2×2 potiska, doda i Singulair Mini, 1 vrećica granula svaki dan. I to je sve.

nika733

20.11.2011. 01:00

Ispričavam se, možda sam se krivo izrazila,mislila sam na alergijske testove,jer mu nije vađen serum iz krvi,a čuli smo i za test koji se stavlja na leđa.

Darko Richter, dr. med.

20.11.2011. 19:45

Za sada ima sve pretrage koje mu trebaju. Čak ima i onu iz krvi, a na leđima mu ne treba. Od koga ste čuli za pretrage na leđima?

Melita Đakovo

12.01.2012. 16:35

Vi ste liječili vrlo uspješno i spasili život mom dijetetu prije 6 god .kad je prebačen iz Osijeka na Srebrnjak. Pošto se na Srebrnjaku mijenjaju stalno doktori mogu li ja moje dijete Tina Ugarkovića iz Đakova ikako dovesti kod Vas na pregled.Nadam se Vašem odgovoru i hvala hvala veliko hvala !!!!
Zauvijek zahvalna Melita

Darko Richter, dr. med.

13.01.2012. 21:55

Nema problema, sjećam se Tina i njegovih problema. Ipak, i srećom, nije bilo krajnje kritično.
Ako hoćete, dođite sljedećeg tjedna, npr. u srijedu 18. o.mj. u 9:30 h.
No, možete mi se javiti na mail: bibice@live.com da mi kažete o čemu je sada konkretno riječ.

Darko Richter, dr. med.

13.01.2012. 21:55

Nema problema, sjećam se Tina i njegovih problema. Ipak, i srećom, nije bilo krajnje kritično.
Ako hoćete, dođite sljedećeg tjedna, npr. u srijedu 18. o.mj. u 9:30 h.
No, možete mi se javiti na mail: bibice@live.com da mi kažete o čemu je sada konkretno riječ.

vjeko1

05.02.2012. 18:10

Poštovani doktore
sin 2,5 godina liječen je na Srebrenjaku , alergičan je na grinje i prašinu ,i dijagnoza je još uvijek bronhitis obstructiva iako dr. kaže da je moguće i da je astma, koristimo flixotide 50 2x1 i singular mini ,ali nekakvi napadi pogotovo kašalj traju i dalje .Krene kao suhi kašalj a završi sa onim pušačkim vlažnim kašljem i tako svakih mjesec dana.Sada je kao i inače vrlo aktivan nikad se ne zadiše ali u zadnje vrijeme kod izdisaja se čuje lagano stenjanje na početku, ne svira mu u plućima i ne stenje dok leži .Zbunjeni smo jeli to neki novi simptom nečega i da li to na nešto upućuje ?
unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

08.02.2012. 11:05

Ne mogu ovako, jer opis mi nije sasvim precizan. Očito ima astmu, i možda mu samo treba,uz Singulair, dati veću dozu Flixitidea 50, 2×2.

vjeko1

08.02.2012. 11:40

oprostite molim Vas na šturom opisu , kašalj počne kao "slijevanje" u grlo i to ga tera na kašalj dok ne povrati sluz nakon par sati .Nakon toga kreće zreli kašalj koji nije više ni približno intenzivan.Problemi su počeli prije pola godine i imao je čini nam se jedan spazam (ako smo mi to dobro prepoznali) i ventolin mu je pomogao (ili izlazak iz kuće ) . Sada se napadi takvog kašlja ponavljaju u pravilu svakih 30-ak dana i čini nam se da vetolin koji dajemo na babyhaler ne pomaže . Imao je u 12 mjesecu laringitis koji je nakon 3 dana inhalacije prošao."Čudno disanje" koje se nekad javi ,do sada 3-4 puta čini nam se su više uzrokovane nakupljenim šlajmom jer to sviranje u plućima nije (bar mi mislimo) bilo onakvo o kojem čitamo ( laici s pristupom netu).Kada počne kašalj dajemo mu sirup od islandskog lišaja išpricamo nos nasicom. Molim Vas koje još informacije bi Vam još trebale i da li sam Vam sada išta pobliže objasnio .
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

09.02.2012. 00:30

Iz vašeg opisa ne mogu puno zaključiti. Meni vaš doživljaj toga kašlja ne znači ništa u dijagnostičkom smislu. Međutim, čini mi se da nije ništa, i da je sve to posljedica vašeg upornog liječenja. Liječiti kašalj i nos, samo tako, povelika je glupost od koje boluje znatni broj suvremenih roditelja. Da dalje ne objašnjavam, najbolje bi vam bilo da si nađete, ne kapi za nos, već dijagnozu djeteta, ako postoji.

vjeko1

10.02.2012. 16:35

poštovani ,
znam da smo vjerovatno mi roditelji često veći problem nego pojedini simptomi ali nemožemo si pomoći ,možda se ponašam prezaštitnički ili neznam kako, ali postaviti ću još jedno pitanje .Da li postoji mogućnost da su gore navedeni simptomi slijevanja sluzi u grlo i kašlja uslijed toga posljedica alergijskog rinitisa (kako je bilo rečeno u prvoj dijagnozi) ili definitivno astme ili bronhitisa i da li stvarno da probamo ne raditi ništa kada počne takav kašalj?
unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

10.02.2012. 21:50

Razgovor gluhih. Prije bilo kakvog liječenja, trebalo bi znati dijagnozu, tj. što se liječi. Mislim da je sve ostalo tapkanje s povećim rizikom da se naškodi.