Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


HOPB,BRONHITIS,ASTMA?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Željka1303

24.02.2012. 11:00

Poštovani,
Prije nekoliko mjeseci sam se obratila obiteljskom doktoru radi otezanog disanja i suhog kašlja koji se pojavio nakon prehlade i ostao,doktorica me uputila pulmologu i rekla mi da sumnja na hronicni bronhitis,na uputnici je napisala HOPB.Prije nego što sam se stigla naručiti kod pulmologa stanje mi se pogoršalo,noću bi jako otežano disala,i čulo se zviždanje piskanje pri udisaju i izdisaju,praceno suhim kašljem,ili u drugom slučaju kašljem sa obilnim prozirnim ispljuvkom.Jedne večeri sam toliko teško disala,tačnije gušila se i osjećala bol u plućima te je intervenisala hitna pomoć te su mi dali intravenozno aminofilin od čega mi je odmah bilo mnogo bolje,praktično sasvim normalno bez ikakvih simptoma.Kroz par dana sam otišla kod pulmologa ,uradio je RTG snimak pluća i rekao mi da su mi bronhiji malo upaljeni ,slušao mi je pluća i nije čuo ništa,te mi je propisao ventolin pumpicu 3x1 i rekao da ako ponovo budem otežano disala da dodjem da uradi spirometriju pluća.Koristila sam ventolin po potrebi ujutru i naveče i pomagao mi je.Opet sam imala gripu ili prehladu par dana nakon koje mi se tanje pogoršalo mnogo,ventolin mi nije pomagao te sam otišla u hitnu pomoć gdje su me dugo zadrzali,od aminofilina mi je bilo nešto bolje ali se i dalje čulo sviranje u plućima,dali su mi 2 puta aminofilin intravenozno i "nešto" u debelo meso(nešto slično aminofilinu) i doktorica u hitnoj mi je rekla da sumnja na astmu.Poslije toga sam išla pulmologu koji je bio tad na godišnjem odmoru .Moje stanje je bilo dobro bez ikakvih simptoma.Nakon nekog vremena se opet pogoršalo,teško disanje pračeno zvizdanjem koje se pogoršava noću,suhi kašalj,bol u prsima,kašalj koji nekad prerasta u produktivni sa florescentno žutim ispljuvkom,ventolin ne pomaže.Primila sam aminofilin prije 7 dana i sinoć opet.Čekam da se naručim kod pulmologa radi spirometrije.Niko u porodici mi nema astmu,kao dijete nisam patila od problema sa disanjem.Imam 25 godina i ovo je prvi put da imam ovakav problem koji se pojavio prije par mjeseci,i sve se pogoršava.Alergična sam na polen trava,korova od 12 godine,i alergija se javlja od proljeća do jeseni ali zimi nikad prije nisam imala problema.Molim za Vaše mišljenje.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

27.02.2012. 21:00

Čudilo bi me da je posrijedi išta doli alergijske astme. Za to možete odmah početi uzimati inhalacijski kortikosteroid u srednjoj ili višoj dozi, a Ventolin po 2 potiska u slučaju potrebe, tj. kada vas stisne astma, i unatoč urednoj terapiju kortikosteroidom. Sve lijekove koji su u pumpicama morate udisati na pomagalo, npr. Volumatic, ili Aerochamber.