Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Jesam li bolesna ili nisam?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sil

03.12.2009. 14:25

Poštovani,
rođena sam 2 mj. ranije i odmah dobila upalu pluća, mjenjali krv zbog trovanja (babica nije dobro sredila pupak) itd. U bolnici sam bila do 15 mj. života. Dijagnosticirana mi je i astma i zbog teškog stanja sam bila u dječjem selu u Makarskoj do 2 razreda osnovne škole. Kada bih došla u Zagreb (osobito preko zime) stanje bi se pogoršalo i hitna bi me prebacila do aerodroma pa za Split pa za Makarsku. Primala sam i gamaglobuline, bila na inhalacijama, imunizacijama... uglavnom neki lijekovi su bili tako jaki da sam u jednom periodu i oćelavila. Stanje se smirilo kako sam u 18 godini operirala mandule (stalno su bile gnojne). Od tada imam problema samo pri fizičkom naporu, u 8 mjesecu ako sam blizu pokošene trave i preko zimskog perioda (hladan zrak) a kašalj mi izaziva zadimljen prostor (dim cigarete..). Dijagnosticirano mi je i da sam alergična na penicilin (zakašnjela reakcija), prašina, pokošeno sijeno, perje i životinjska dlaka.
Ovo sam Vam opširnije objasnila zbog problema koje sada imam. Dakle: Zadnjih par godina mi se dešava da se obična prehlada spusti na pluća tako da svake godine završim s početkom upale pluća ili ju prehodam. Kada odem na kontrolu i naprave alergološko, jedanput sam alergična na nešto a jedanput nisam. Kako sam zbog drugih stvari znala završiti u bolnici (operacije), tada su me tamo znali pregledati njihovi pulmolozi. Što me ubija u pojam? Moram dokazivati katkad da imam astmu!!!!!! uz sve papire koje imam. Ako trenutno na alergološkom nisam alergična na nešto – nemam astmu, ako mi je trenutno spirometrija u redu – nemam astmu! Ovo me već izluđuje jer Vam ne mogu objasniti koji je to užasan osjećaj i panika kada se po noći probudiš i kašlješ kao konj, ne možeš doći do daha a kamoli staviti pumpicu u usta i udahnuti. Katkad se pitam tko je smislio te pumpice kad ne možeš udahnuti od gušenja i kašlja!! Sva sreća takvi napadi nisu često. Moje pitanje je slijedeće: da li je moguće da je astma izlječiva bolest ili paf – nemam ju više. Moram napomenuti da kad mi je loše, odem doktoru i naravno da spirometrija nije u redu. I kako je moguće da se na alergološkom jednom pokaže da si alergičan na nešto a jednom ne. Također, da li su stari nalazi vjerodostojni ili je jednostavno kod nas sistem takav da kad dođem u neku ustanovu i trenutno je sve u redu ali papiri od drugih doktora ih ne zanimaju, ja onda po njihovom nemam astmu. Ne da mi se čekati da se ugušim pa da vide da griješe. Malo sam očajna, jer moja dva izuzetno dobra doktora su otišla u mirovinu i sad ne znam kuda da idem jer doktori u zamjeni su me odmah otkantali i umorna sam od čestog mjenjanja terapije, ovisno o nalazu koristim uvijek Singular, Ventolin i neki diskus ili čak po 5 lijekova (ovisi kako završim kod kojeg doktora a obavezno mi prekriže terapiju od prethodnog pa makar se radilo o pregledu prije mjesec dana). Ispričavam se na poširem objašnjenu ali stvarno mi je potrebna pomoć i objašnjenje što se dešava. Inače sam borac i ne smatram da sam bolesna bez obzira na hrpu drugih kroničnih bolesti i redovno koristim lijekove koje mi prepišu. Unaprijed hvala, pozdrav

Darko Richter, dr. med.

03.12.2009. 16:45

Morate dobiti dijagnozu i terapiju. Za dijagnozu treba pregled, spirometrija i alergološki nalaz, koji, međutim, i nije u odrasloj dobi apsolutno nužan, jer, ima i nealergijskih astmi. Terapija je inhalacijski kortikosteroid, u prvom redu, a ne toliko Singulair.
Ja vam mogu pomoći da malo bolje posložite sve ove podatke i da napravimo pošteni alergološki nalaz - ako hoćete javite mi se u Polikliniku Alergovita, Tomislavov trg 21, Zagreb (www.alergovita.hr)

sil

14.12.2009. 15:30

Poštovani,
hvala Vam na brzom odgovoru, kako imam malu bolesnu bebu, nazvat ću za termin za slijedeći tjedan. Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

14.12.2009. 21:30

Teško da ćemo se uspjeti vidjeti prije siječnja slijedeće godine. No, nazovite, pa će vam dati termin.

suncica25

17.12.2009. 11:20

Postovani,

prvo da se zahvalim svima koji su osposobili ovaj forum jer danas je tesko bas utvrditi sta se ustvari desava s nama.
Imam pitanje vezano za ovu novu gripu A,znam da ovako preko foruma ne mogu dobiti 100%tačan odgovor i bez nalaza..ali evo recu sta me muci..pa nadam se da cu dobiti odgovor na čemu bih vam bila jako zahvalna.
Imam 25 godina i evo vec mjesec dana radim nalaze,jer sam po prirodi malo paničar ali ja bi to vise nazvala briga za svoje zdravljehappyradila sam u 11mj snimak pluca,koji je bio uredan,osim primjedbe da trebam izbjegavati zadimljenje prostorije jer ja nisam pušač,nikad bila pa..medjutim ja imam bolove u prsima i odpozada,sto me dodatno zabrinulo zbog ove nove gripe,imala sam i otezano disanje,koje bi sama sebi pogorsala,zbog panike,ali nisam dosla u situaciju da se gubim jer nemam zraka,radila sam bris grla,nosa,i taj nalaz je uredan,boli me grlo ali nista pretjerano,imala sam i kašalj gdje je moja lijecnica smatrala da se radi o alergijskoj reakciji pa sam pila tablete protiv alergije i pila sam b kompleks radi jacanja imuniteta..bol jest u grudima se ublazila ali nije nestala..pila sam tablete i za kasalj tako da nemam vise ni toga,urijetko i radi se vise o suhom kaslju,doktorica smatra da ne trebam ponovo slikati pluca radi zracenja dojki jer smatra da su mi pluca uredu,pa sam radila spirometriju za koju mi je dala odgovor samo da je uredu i da je sve na nervnoj bazi i poslala me kuci.Posto sam iz BiH ii zivim u gradu gdje testovi za gripu nisu dosli niti ce doc najvjerovatnije ,da li bi spirometrija pokazala nesto ako nije uredu s plucima a da bi mogao uzrok biti novi grip..
pa evo ja cu napisati rezultate spirometrije koje stvarno ne razumijem iako sam pokusala se informisati preko neta..
PRED MEAS %
VC 3,95 4,91 124
FVC 3,90 5,14 132
FEV1 3,41 4,75 139
FEV1/VC% 84 97 13
FEV1/FVC%87 92 5
PEF 443 472 107
FEF25-75% 4,17 5,71 137
FEV75-85% 1,45 2,86 197

I nakon ovog nalaza lijecnica mi je rekla da je zeludac u pitanju i da mi bolovi dolaze u prsa i taj dio od toga,a imam inace jaku kiselinu,pa me sad stavila reduciranu ishranu bez slatkisa i slatkog mlijeka.

ZNAM DA JE OVAJ POST JAKO DETALJAN I MOZDA I NAPORAN ALI JEDNOSTAVNO MORAM CUTI JOS NEKO MISLJENJE,NE DA NE VJERUJEM SVOM PORODICNOM LJEKARU ALI JEDNOSTAVNO DO TOG TESTA ZA GRIPU A NIJE MOGUCE DOCI I KAKO ONDA DA SE ZASTITIM AKO U STARTU NEMAM ADEKVATNU ZASTITU..

UNAPRIJED HVALA NA ODVOJENOM VREMENU ZA ODGOVOR I BILA BIH VAM JAKO ZAHVALNA

Darko Richter, dr. med.

17.12.2009. 15:40

Spirometrija vam je uredna.
Ako vas brine gripa, cijepitie se u isti dan i protiv sezonske i protiv pandemijske gripe, bez obzira da li mislite da ste je preboljeli, ili ne. Škodit neće, a bit ćete sigurni da ste imunizirani.

suncica25

18.12.2009. 13:45

jos jednom hvala

jsotrel

14.05.2011. 23:30

poštovani doktore
imala bi jedno pitanje za vas,bila sam neki dan kod pulmologa i rekla mi je da imam asmu,a u nalazu piše ovako spirometrijski postoje opstruktivne smetnje ventilacije srednjeg stupnja,a nalaz mi je:FVC 92%,FEV1 65%,PEf 44%,Tiff. 75% ventolin test je pozitivan,pa mi je dala seretide diskus250,od božića imam problema sa sinusima i lječim se od rihinitis allergica,pijem telfast 120mg.i sprej tafen,na ništa nisam alergična osim šta mi je histamin 2mm. a, ige:129,pa bi me zanimalo zašto me boli gdje je početak rebra sa desne strane dr. kaže da je to od kašlja ali naprosto ne mogu ju uvjeriti DA JA NE KAŠLJEM pa bi me zanimalo dali stvarno po nalazima imam asmu ili nešto drugo ,moram naglasiti da mi je majka bolovala od srčane asme ako to ima veze.Unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

15.05.2011. 17:30

Po nalazima imate jasnu i glasnu astmu.