Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


POVREMENA ASTMA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

perla222

31.01.2011. 01:50

Poštovani,imam dijete sada 7 god.prije 3,5god dobio prvi put opstrukt.bronh. izazvan radovima u kući i prašinom,uz jaki kašalj završio u bolnici ,dobio flix.50 2x1 ,ventolin p.p.Koristili smo flix.1,5 god uz pauze i imao je 2-3 puta opstruk.lakše.Zadnjih 1,5 god.nije na flix. i nije imao nikakve opstrukc.da bi jučer završio s jednom ali riješilin doma uz ventolin inh.aerius i ponovno uključenje flix.Zanima me kakva je to uopće dijagnoza povr.astma i da li mora stalno koristiti flix.ako je u zadnje 3-4 god imao 3-4x opstruk.uspješno riješene ventolinom.Dijete 1mj.ranije rođeno i nije imao bronh u prva 4mj

Darko Richter, dr. med.

31.01.2011. 12:55

To je takva astma kako ime kaže. Ali, prisutna je stalno, jer ne bi bila astma, samo se vidi povremeno, tj. rijetko, i prolazi uglavnom samo uz Ventolin, pa flixotidte ili drugi inhalacijski steroid nije potreban.
No, da li je baš povremena, ovisi o par drugih podataka koje ne navodite: Smetnje noću, smetnje u naporu ? Alergija na koga ili što?

perla222

05.02.2011. 22:40

Hvala na odgovoru.Dijete je alergično na prašinu i grinje a mene zanima da li bi bilo bolje riješenje i terapija uz singulair i nekakav antihistaminik npr.letizen,aerius ...
jer nitko do sada nam nije uključio nikada taj singulair iako čujem dobre reakcije na taj lijek,meni se osobno ne sviđa to korištenje flixotidea povremeno i ima li to uopće smisla koristiti povremeno

Darko Richter, dr. med.

06.02.2011. 04:15

Antihistaminici nisu naikakv lijek za astmu.
Ako je astma povremena, povremeno se daje Ventolin, po potrebi.
Ako je trajne onda se stalnodaje temeljna terapija; bilo Flixotide, bilo Singulari.Nema tu pvoremenog davanja.

nasice

21.05.2011. 04:05

Imam sina 8g.Do godinu dana imao je atopijski dermatitis-liječen po dermatologu na Šalati.S 4g. imao prvu ataku bronhospazma-liječen ambulantno Dexamethasonom i Synopen amp.S 5g. dobio smetnje u smislu rinokonjuktivitisa u proljeće i bio 1 mj. na Klaritin sirupu.Iste godine u jesen imao suhi kašalj ali bez th.napravljen PRICK test-pozitivan na grinje,pelud korova,pelud stabala,ambroziju,perje i histamin. U 6. I 7.g. bio od 4.-10.mj na Aeriusu s tim da bi u jesen dobio bronhospazam-liječen jedne godine bolnički a druge ambulantno s injekcijama Solu-medrola,Dexamethasona i inh. Ventolina. Jedne je godine čak mjesec i pol poslije mora izdržao bez Aeriusa.Ove godine u 2.mj.dobio je 2 puta bronhospazam na promjenu vremena.Naša pedijatrica je uvela u th.Ventolin pumpicu na babyhaler pp.+singular junior.Pošto je ostao začepljen nos i suhi kašalj vratila je i Aerius.Rekla je da Singular ostane 3mj.Pošto su sada prošla 3mj. a on se dobro osijeća rekla je da produžimo još 3mj.Ja sam ju podsjetila da on ima bronhospazam uvijek u jesen a taman bi tada trebao prestati uzimati lijek i da je na Aeriusu već treću godinu,rekla je da je to predugo i da sve ukinem.Već nakon jednog dana pojavio se uporan suhi kašalj, tako da sam ja sama njemu dala Aerius te se kašalj smirio.Kod naše pedijatrice je uvijek gužva i ne stigne se baš dugo posvetiti svakom djetetu.nije nas još nikada slala u alergološku amb.a od pretraga smo samo radili prije 2 g.PRICK i 2008g. IGE koji je bio 370.Molim Vaše mišljenje što dalje i što sa terapijom.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2011. 14:05

Ima alergijsku astmu i skoro sigurno i alergijski rinitis, i to perenijski, tj. cjelogodišnji. Astma ovdje nije povremena, nego trajna, bez obzira što vi vidjeli ili mislili. Ona nije pvoremena (intermitentna), nego trajna (perszistentna). Indicirano je uzeti Flixotide 125 inhaler, 2×1 potisak na Volumatic ili drugo slično pomaglo za udisanja (npar., Babyhaler, Aerochamber), te nakon 1 mj. prijeći na 1×1, ali trajno i bez prekidanja, kroz ljeto, jesen, zimu, proljeće, itd., a eventualn pauza sljedećeg ljeta na moru, i opet vraćanje par dana do povratka u unutrašnjost. Ako ima smetnje rinitisa, dati Aerius kroz 3-6 tjedana, ili, alternativno, intranazalni kortikosteroid, npr, Avamys, Tafen Nasal ili sl.
Alternativno se djetetu može dati Singulair + Aerius, zajedno, i isto tako trajno.

nasice

16.06.2011. 00:00

Puno hvala na brzom odgovoru,evo moj sin je već 13-i dan na Flixotide 125 2x1 a još uvijek puno kašlje,po danu,po noći,u naporu,peak flow mu je 170 a normalno mu je 250.Njemu je pedijatrica ukinula svu terapiju(singular i aerius) pa mu se već za jedan dan pojavio kašalj,zaštopale se uši zbog 3. krajnika,ja vratila aerius no 2 tjedna smo stalno prekidali s njim zbog vađenja krvi za ige i pregleda kod alergologa tako da je na kraju završio na Ventolin pumpici 3 danax1 zbog tog upornog kašlja..Dr.pulmolog-alergolog mu je tada uvela Flixotide i ventolin 2potiskax3 tri dana. Rekla je da ima bronhitis virusni.On bi trebao što prije ići na op.3.krajnika no stalno se loše osijeća,iscrpljen je od tog kašlja,dosta povraća. Želi ispljuniti šlajm pa ode i hrana.Flixotide dajem ispravno preko Babyhalera.uz to mu je često zaštopan i nos.Dali je to normalno nakon 13 dana na Flixotidu da mu nije potpuno dobro?dali je problem 3.krajnik ili to što uz astmu ima i virusni bronhitis(to nikako ne razumijem,mislila sam da je to isto)?dali treba još nešto u terapiji?

Darko Richter, dr. med.

16.06.2011. 10:45

Naravno da nije normalno. Vjerojatno uopće ne dobiva terapiju, tj. Flixotide ne ulazi u pluća. Da li promućkate pumpicu, ili ne? A druga je mogućnost, da je dobio neki infekcijski bronhitis, a vi tamo to ne razlikujete od astme.

nasice

16.06.2011. 21:45

Flixotide promučkam dobro,isto kao i ventolin.Dr. pulmolog-alergolog u Osijeku ga je slušala i rekla da misli da ima upalu pluća.napravili smo Rtg pluća i vadili krv no sve je bilo u redu.Rekla je da je to virusni bronhitis i da pije samo puno tekućine i skidamo temp. ako bude.On je 2 prije nego smo išli na taj pregled bio subfebrilan.Evo baš je ovu noć bolje spavao,nije puno kašljao,po danu samo u naporu,kao da od danas ide na bolje.Dali bi trebao još nešto uzimati za bronhitis.Idući tjedan bi trebao na op 3 krajnika,znam da to odobrava anesteziolog,no što Vi mislite dali bi to trebali odgoditi?

Darko Richter, dr. med.

16.06.2011. 22:25

Ako ste znali da ima infekcijski bronhitis, zašto ste pitali kao da ne znate? Sve je bilo jasno i prije pitanja, ali, vi čeprkate. A tu ja stajem s razgovorom.