Bolesti štitne žlijezde

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 119

Broj poruka: 424

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

anonymous

Tomislav Novosel, dr. med.

Klinika za tumore
Ilica 197
Zagreb

Škaro Ante, dr. med.

Ante Škaro, dr. med.

Poliklinika Leptir
Ilica 253/1
Zagreb

citološki nalaz

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nicky st

03.01.2013. 16:50

punktira se veliki izoehogeni čvor u lijevom režnju.U razmazu bogate celularnosti nađu se nakupine sitnih tireocita kai i nakupine voluminoznih tireocita,kako u plošnom tako i u rasporedu mikrofolikula.U pozadini je koloid i periferna krv.
Elementi koloidno-parenhimatozne strume s umjerenom proliferacijom tireocita i prisutnim mikrofolikulima.
Poslali su me na scintigrafiju a ja sam još zbunjenija jer ne razumijem ovaj nalaz,prvo mi je rečeno da se radi o benignom tumoru,pa o folikularnom adenomu i sad jel mi možete pojasniti ovaj nalaz lijepo vas molim jako sam uznemirena,imam malu bebu i želim da ovo sve bude iza mene hvala

nicky st

30.01.2013. 23:45

s obzirom da nisam dobila vaš odgovor a i da sam u međuvremenu bila na razgovoru kod svog dr,lijepo ću vam se zahvaliti....mislila sam da ste tu da pomognete s informacijama i malo olakšate,al očito niste....

Tomislav Novosel, dr. med.

03.02.2013. 22:30

Poštovana Nicky st,

Žao mi je što Vam nisam odgovorio na vrijeme. Zbog osobnih razloga nisam bio u mogućnosti zadnjih mjesec dana odgovariti na pitanja. Vjerujem da je taj period prošao tako da ukoliko u budućnosti budete imali dodatnih ili novih pitanja ili nejasnoća rado ću Vam odgovoriti.

nicky st

01.03.2013. 16:10

Poštovani hvala što ste se javili,žao mi je zbog vaših osobnih problema i nadam se da je to iza vas....ja sam u međuvremenu dobila nalaz scintigrafije hladan čvor i upućena sam na operaciju lijevog režnja,nisam baš shvatila koja mi je dijagnoza i zašto to treba operirati....ali nisam doktor i prihvatila sam savjet da to odstranimo....samo me i dalje zanima vaše mišljenje (imate gore punkciju) i koja bi bila moja dijagnoza niko nije definirao šta je taj čvor osim šta na uputnicama piše stuma non toxica alias....eto kad stignete napišite svoje mišljenje Hvala

Tomislav Novosel, dr. med.

11.03.2013. 10:25

Poštovana Nicky st,

Vaš nalaz citopunkcije glasi: Elementi koloidno-parenhimatozne strume s umjerenom proliferacijom tireocita i prisutnim mikrofolikulima.
Detaljnom analazom gore navedene dijagnoze vide se više elemenata promjenjenog čvora u Vašoj štitnjači. Uz nalaz citologije treba uzeti u obzir i nalaz uzv koji govori o izoehegenom čvoru te nalaz scintigrafije koji govori o hladnom čvoru.

Idemo prvo sa ultrazvukom. Kada se kaže da je čvor u štitnjači izoehogen, to znači da ima "iste" ultrazvučne karakteristike kao i okolno zdravo tkivo štitnjače. Nalaz upučuje na dobročudnu promjenu štitnjače, ali samo upučuje.

Scintigrafija: hladan čvor znači da čvor radi smanjeno u odnosu na zdravo tkivo štitnjače. Može biti dobročudna promjena ali može biti i zločudna.

Citologija:
1. elementi koloidno parenhimatozne struma: dobroćudan nalaz
2. prisutna umjerena proliferacija tireocita i prisutni mikrofolikuli: Znači da su se stanice štitnjače počele djeliti i rasti. Citološkim nalazom je u ovom slučaju teško apsolutno reči da se radi o dobročudnoj promjeni ili ne te Vam je zbog toga savjetovana operacije da je tkivo analizira na patologiji te se vidi definitivno o kakvoj je promjeni riječ.

Moje mišljenje i zaključak: Vrlo vjerojatno se radi o dobročudnoj promjeni ali se ne može se 100% te ste zbog toga upučeni na operativni zahvat


nicky st

11.03.2013. 18:45

Puno vam hvala na ovako iscrpnom odgovoru,
evo operirana sam u prošli ponedjeljak i moram priznat da sam jako dobro podnijela i operaciju i sve poslije nje...
prošlo je tek 7 dana a ja sam bolje nego godinama prije....zanima me kako mogu znati da li ću koristiti ikakvu terapiju ili ne....
jedini problem mi je umor kojeg nikad nisam imala,pa sam malo zbunjena....
kirurg je rekao da je to kod svakog drugačije....i da ćemo znati kad kontroliramo hormone...
Hormoni su mi uvijek bili u granicama iako sam ja bila užasno nervozna i hiperaktivna ali takva sam oduvijek pa nisam obraćala pažnju....sad vidim veliku razliku,nemam više tu neprestanu nervozu i toliku razdražljivost,kao ni toliku nabrijanost...dapače potpuno sam smirena....sad jel to ima veze s time što nemam taj jedan režanj ili ne vidjet ćemo.
Sve u svemu vama veliko hvala jer sam čitajuči vaša pitanja i odgovore zaključila da mi treba pregled

Tomislav Novosel, dr. med.

13.03.2013. 10:20

Poštovana Nicky st,

Drago mi je čuti da je sve dobro prošlo i da se bolje osjećate.
Nakon što se odstrani jedan režanj štitnjače u dobrom dijelu slućaja drugi režanj može preuzeti funkciju cijele štitnjače tako da nije potrebna nadoknada hormona. To što se sada osjećate umorno može značiti da se organizam još uvijek privikava na manjak jedne strane štitnjače i da će se to stabilizirati s vremenom ili može značiti da Vam je potrebna nadoknada hormona. Također je potrebno uzeti u obzir da je operacije bila prije tjedan dana koje ja isto stres za organizam, U svakom slućaju je sad prerano razmišljati o tome i donositi ikakve zaključke već je potrebno pričekati i vrijeme će pokazati. Potrebno je 2 mjeseca da se pokaže pravo stanje. 2 mjeseca nakon operativnog zahvata potrebno je učiniti kontrolu hormona štitnače te će nalaz pokazati pravo stanje i koji je daljnji slijed kontrola i eventualnog liječenja.

nicky st

08.04.2013. 22:35

puno Vam hvala na vašim odgovorima,a toplo se nadam da će pomoći i onima koji su željni informacija.
Meni je čitanje foruma i iskustava drugih, koji su imali slične probleme, puno olakšalo moje strahove...i nedoumice...Želila sam vam javiti ovim putem da sam dobila patohistološki nalaz-Adenoma Folliculare Glandulae Thireoideae.
Naime odmah je i bila sumnja na ovo ali dok ne izvade režanj ne može se sa sigurnošću znati da li je benigno ili ne...e pa je na moju veliku radost.
Još jednom hvala na svemu i nastavite pomagati i drugima kao što ste meni
lp

Macaklin

17.05.2013. 18:00

Poštovani,imam citološki nalaz na kojem piše.
Makroskopski pregled: UTZ punkcija, - 2293/13 - na granici gornje i srednje trećine lijevog režnja hipoehogeni,heterogeni čvor 14*9mm,br.250,6 pr., 2294/13 -u lijevom režnju na granici srednje i donje trećine solidno cistični čvor 10 mm,br.251,4pr., 2295/13 - kaudalnije od donjeg pola lijevog režnja štitnjače solidno cistični čvor 1xy10 mm br.252, 6pr., doima se ekstraglandularno?
Mikroskopski pregled: 2293/13 - u punktatu se nalaze nakupine tireocita uglavnom s pigmentom u citoplazmi, fagociti,pigmentofagi, difuzni koloid i periferna krv, 2294/13 - u punktatu se nalaze nakupine tireocita i po koji fagocit, 2295/13 - u punktatu se nalazi nakupina sitnih tireocita, fagociti, pigmentofagi i obilno difuznoh koloida.
Zaključak: 2293/13 - osrednje celularan koloidno cistični čvor, 2294/13 oskudno celularan koloidno cistični čvor, 2295/13 - ukoliko se čvor nalazi u štitnjači radi se o oskudno celularnom koloidno cističnom čvoru.
Molim Vas da mi pojasnite nalaz.
Unaprijed Vam hvala i srdačan pozdrav!

ipo1202

22.05.2013. 14:45

Poštovani,
dobila sam nalaz UVZ štitnjače koji glasi NODOZNA STRUMA (desni režanj 5.2 x 6 x 2.2 cm. u gornjem se polu vidi izoehogeni čvor veličine 1 x 0.5 cm. U donjem se polu vidi izoehogeni čvor veličine 1 x 0.7 cm. Lijevi režanj je veličine 4.8 x 1.3 x 1.9 cm), dok citološki nalaz u mišljenju kaže:
- prvi čvor: umjerena proliferacija tireocita uz znakove hiperaktivnosti i obilan koloid
- drugi čvor: jaka proliferacija tireocita uz obilan koloid.

Inače, osjećam se užasno loše. Nervoza, umor, promuklost, neispavanost, česte promjene raspoloženja, pogoršanje vida (s +0.50 na +1.25 unutar 6 mjeseci), česte glavobolje, lupanje srca, debljanje... .
Molim vas za vaše mišljenje.
Hvala

aoap1411

12.02.2014. 21:45

Poštovani!
Molim Vas za pomoć,vadila sam hormone štitnjače koji su unutar granica normale,antitijela su mi povišena TgAt =211, TpoAt= 185. Nakon toga nalaza upućena sam na specijalistički pregled, rađen mi je uzv štitnjače. Ovo je nalaz koji sam dobila: "UZV upućuje na nodozno promijenjen desni režanj štitnjače.Nehomogenijeg je rasporeda odjeka,hipoehogene strukture. U gornjem polu straga vidljiv je izoehogeni čvor sa hipoehogenim rubom veličine 1,4 x 0,9 x 1,0 cm. Prikazuju se par sitnih cistica na lijevom režnju. "
Rađena mi je punkcija čvora. Nalaz je sljedeći: "U razmazu punktata vide se tireociti, gole jezgre tireocita, nešto limfocita, koloid eritrociti. mišljenje: koloidno- parenhimatozna struma"
Obratila sam se Vama jer mi u bolnici doktor nije objasnio o čemu se radi, da li je opasno ni što ću dalje (da li je potrebna operacija ili ne), da li su potrebne kontrole i kada- med. sestra mi je samo dala nalaze i poslala me kući. Mogu reći da sam dosta uplašena s obzirom da imam 23 godine. Hvala Vam unaprijed na odgovoru i Vašem utrošenom vremenu.